Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιωάννινα: Αποζημίωση από το ΣτΕ για το θάνατο 14χρονου μετά από 19 χρόνια

Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων
13 Nov 2017 / 13:09

ΙΩΑΝΝΙΝΑ. Ο θάνατος ενός 14χρονου μαθητή το 1998 είχε συγκλονίσει την πόλη των Ιωαννίνων. Η τραγωδία που έζησε η οικογένεια, εξ αιτίας ενός ιατρικού λάθους,

είχε αναβιώσει λίγα χρόνια μετά, στις αίθουσες των δικαστηρίων της πόλης. Εκεί όπου οι γονείς σπάραζαν, ζητώντας δικαίωση για τον θάνατο του παιδιού τους.

Ο επίλογος της τραγωδίας αυτής, γράφεται με καθυστέρηση δεκαεννιά ολόκληρων ετών!

Και γράφεται από το Συμβούλιο της Επικρατείας το οποίο επικύρωσε αποζημίωση 260.000 ευρώ στους γονείς 14χρόνου που είχε χάσει τη ζωή από μηνιγγιτιδοκοκκική σηψαιμία.

Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου του 1998 ο 14χρονος είχε μεταφερθεί στο Νοσοκομείο όπου ο γιατρός που τον εξέτασε απεφάνθη ότι ο μικρός είχε ιογενή λοίμωξη.

Συγκεκριμένα, ο γιατρός, μετά τις εξετάσεις απέκλεισε την περίπτωση μηνιγγίτιδας και διέγνωσε ιογενή λοίμωξη με πιθανότητα επιπλοκής από τα ιγμόρια. Έκρινε ότι δεν ήταν αναγκαία η εισαγωγή του στο νοσοκομείο και συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικό και αντιπυρετικό φάρμακο).

Στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας επισημαίνεται ότι σε αυτό το διάστημα, δεν εξετάσθηκε από ειδικευμένο γιατρό. Και αυτό γιατί ο ειδικευμένος γιατρός (παθολόγος, επιμελητής Β’) φέρεται να ήταν συνεχώς απασχολημένος στο Παθολογικό Τμήμα, με την αντιμετώπιση δυο βαρέων περιστατικών.

Στις 03:00 μετά τα μεσάνυκτα ο 14χρονος μεταφέρθηκε σε κατάσταση σοκ από τους γονείς του και πάλι εσπευσμένα, στο νοσοκομείο.

Είχε μεν δική του αναπνοή, αλλά ευρίσκετο σε κατάσταση σοκ. Δυστυχώς, παρά τις δίωρες «προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού για καρδιοαναπνευστική ανάνηψη, ο μαθητής απεβίωσε περί ώρα 5:45΄».

Η ιατροδικαστική έκθεση ως αιτία θανάτου ανέγραφε: «Αμφοτερόπλευρος αιμορραγία των επινεφριδίων, οφειλομένη σε προσβολή του οργανισμού από τοξικό μικρόβιο, ως επί μηνιγγιτιδοκοκκικής λοιμώξεως, άνευ συμμετοχής των μηνίγγων».

Στην ίδια έκθεση αναφέρεται ως συμπέρασμα, ότι «ο θάνατος οφειλόταν σε παθολογικά αίτια και επήλθε συνεπεία αμφοτερόπλευρης αιμορραγίας των επινεφριδίων, λοιμώδους αιτιολογίας (σύνδρομο Waterhouse-Friderichsen)».

Με βούλευμα του συμβουλίου Πλημμελειοδικών είχαν παραπεμφθεί σε δίκη οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου που εφημέρευαν την επίμαχη ημέρα και ο πρόεδρος του νοσοκομείου. Τελικά μόνο ο εφημερεύων ειδικευόμενος γιατρός κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από αμέλεια και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών. Η εκδίκαση της υπόθεσης είχε συγκλονίσει όσους είχαν παραβρεθεί στο Δικαστικό Μέγαρο Ιωαννίνων.

Για το ζήτημα διενεργήθηκε και Ένορκη Διοικητική Εξέταση. Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «δεν προέκυψαν ευθύνες και παράλειψη ιατρικών πράξεων από το προσωπικό του νοσοκομείου και έθεσε την υπόθεση στο αρχείο».

Η οικογένεια του άτυχου μαθητή ζήτησαν από το Δημόσιο συνολική αποζημίωση ύψους 607.123 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από το θάνατο του 14χρόνου. Ζήτησαν επίσης 160.000 ευρώ για την στέρηση των μελλοντικών υπηρεσιών του. Το Συμβούλιο της Επικρατείας τελικά επικύρωσε την Εφετειακή απόφαση που επιδίκασε σε όλους τους συγγενείς το ποσό των 260.000 ευρώ.

Πηγή: epiruspost.gr
Μεταβείτε στο δημοσίευμα, πιέζοντας εδώ.