Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επίσκεψη της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
03 Nov 2017 / 08:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη 1η Νοεμβρίου, αντιπροσωπεία της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας αποτελούμενη από τον συντονιστή της ΛΑΕ Κέρκυρας και μέλος του ΚΠΣ της Λαϊκής Ενότητας Στέφανο Σαμοΐλη, τον δημοτικό σύμβουλο του Δήμου Κέρκυρας Γιώργο Ραιδεστινό και τον Νίκο Σαμοΐλη χημικό,

συναντήθηκε στον χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου με τον Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α.) που εκπροσωπείτο από τον κ. Ευγένιο–Σπύρο Ασπιώτη πρόεδρο του Συνδέσμου και Αντιδήμαρχο Καθαριότητας και Αστικού Πρασίνου του Δήμου Κέρκυρας.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας Κέρκυρας: 

Από την επίσκεψη στο χώρο επιβεβαιώνεται για μια άλλη φορά ότι χώρος λειτουργούσε μέχρι πρότινος μόνο ως χωματερή και όχι ως ΧΥΤΑ. Ένας χώρος που, όπως κρίνεται και απ’ τις αρμόδιες Υπηρεσίες, δεν λειτουργούσε σύμφωνα με τις προδιαγραφές για την ορθή και εύρυθμη λειτουργία του και δεν τηρούσε το βασικό κανονιστικό περίγραμμα που ορίζει η νομοθεσία. Εξ ου και τα επιβληθέντα πρόστιμα, καθώς και οι πρόσθετοι όροι που τέθηκαν για την προσθήκη των νέων εγκαταστάσεων στο χώρο.
Η μη τήρηση –διαχρονικά- των περιβαλλοντικών όρων και η εξάντληση των δυνατοτήτων του χώρου, μπορεί να οφείλονται σε αστοχία έργων, σε κακοδιαχείριση, σε μη υλοποίηση του όποιου σχεδιασμού, στη μη επιλογή κατάλληλης λύσης από πλευράς Δήμου, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα, και στην πολιτική συνθήκη κάθε περιόδου. Σε κάθε περίπτωση απαιτείται έρευνα για το διαχωρισμό των πολιτικών απ’ τις ποινικές ευθύνες, προκειμένου να καταστεί δυνατή η απόδοση ευθυνών αλλά και να προχωρήσει η εισαγγελική έρευνα, που θα αποδώσει και τις όποιες ποινικές ευθύνες.
Τα τελευταία χρόνια η ιδιωτικοποίηση του τομέα της καθαριότητας αποτελούσε κεντρική μνημονιακή πολιτική όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων. Αυτή την πολιτική συνεχίζει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ, υλοποιώντας τις ιδιωτικοποιήσεις που είχαν σχεδιάσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.
Η σημερινή δημοτική αρχή, μετά από 3 χρόνο διαχείρισης του προβλήματος, κατέληξε στην «ενδιάμεση» πρόταση: να εγκαταστήσει στο χώρο του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου ένα σύστημα δεματοποίησης και κομποστοποίησης απορριμμάτων, με ταυτόχρονη αναβάθμιση δύο υπαρχόντων συστημάτων (βιολογικός, καύση βιοαερίου), προκειμένου να βελτιώσει κάπως τις συνθήκες λειτουργίας του χώρου αλλά και να μειώσει τον προς ταφή όγκο απορριμμάτων. Παράλληλα προωθεί τον μετασχηματισμό του ΧΥΤΑ της Νότιας Κέρκυρας σε ΧΥΤΥ και εναπόθεση των δεμάτων εκεί,  κάτι για το οποίο δεν πείθεται και εκφράζει την αντίθεσή της η τοπική κοινωνία της Λευκίμμης.
Η Λαϊκή Ενότητα Κέρκυρας επαναλαμβάνει τις θέσεις που έγκαιρα (ήδη από τον Ιούνιο 2016) έχει εκφράσει για την επίλυση του προβλήματος διαχείρισης των απορριμμάτων:
·         Εξασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα του τομέα της καθαριότητας (εγκαταστάσεις και  διαχείριση). Ο τομέας της καθαριότητας θα πρέπει να δημιουργεί μόνιμες θέσεις εργασίας, με μισθό και εργασιακές σχέσεις που θα εξασφαλίζουν αξιοπρέπεια στη ζωή, και με τήρηση των κανόνων ασφάλειας και υγιεινής.
·         Αποκατάσταση του χώρου του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Ενεργοποίηση Λαϊκής Επιτροπής για τον έλεγχο και την πρόοδο των εργασιών αποκατάστασης.
·         Άμεση χωροθέτηση έργων ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων με χρήση κατάλληλης σύγχρονης τεχνολογίας, εξαιρώντας το χώρο του Τεμπλονίου.
·         Εφαρμογή πιλοτικών προγραμμάτων διαλογής στην πηγή και εκτεταμένη ανακύκλωση.
·         Εφαρμογή προγραμμάτων ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης των πολιτών για θέματα διαχείρισης απορριμμάτων, καθώς και εφαρμογή τέτοιων προγραμμάτων σε όλους τους βαθμούς της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
·         Αναγκαστική και υπό διαρκή και αυστηρό έλεγχο εφαρμογή προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης στις τουριστικές μονάδες (ξενοδοχεία κλπ), στα εστιατόρια και στα σούπερ μάρκετ, με στόχο τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων.
·         Δημόσιος διάλογο με λαϊκές διαδικασίες – συνελεύσεις για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι υπόθεση όλων των Κερκυραίων, και όλοι μαζί θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, αποβάλλοντας τον «τοπικό» χαρακτήρα που σκοπίμως του προσδίδουν.