Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χωρίς ΧΥΤΑ ξανά η Ζάκυνθος. Τον (απ)έκλεισαν οι περίοικοι

ΗΜΕΡΑ
26 Οκτωβρίου 2017 / 09:11

ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Στο ίδιο έργο θεατής βρίσκεται από σήμερα το πρωί η τοπική κοινωνία της Ζακύνθου, αφού ένα χρόνο μετά το περυσινό λουκέτο διαρκείας στο ΧΥΤΑ του Σκοπού καλείται και πάλι να ζήσει τον εφιάλτη των σκουπιδιών στους δρόμους του νησιού.

Μόνη εξαίρεση αυτή την φορά το γεγονός ότι θα επιτρέπουν τη διέλευση ενός και μόνο απορριμματοφόρου την ημέρα το οποίο θα κάνει την αποκομιδή των σκουπιδιών από τα σχολεία, το νοσοκομείο και άλλα “ευαίσθητα” σημεία.
Η Επιτροπή Κατοίκων του Καλαμακίου ενώ μέχρι πρότινος είχε αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα αναφορικά με τη συνέχιση της εναπόθεσης ή μη των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό, καθώς όλα θα εξαρτιόταν από το αποτέλεσμα της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη, τελικά άλλαξε γνώμη.
Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν -όπως ισχυρίζεται- διότι όλο το προηγούμενο διάστημα η εναπόθεση των απορριμμάτων από το ΦΟΔΣΑ δεν γινόταν στο κύτταρο που είχε δημιουργηθεί για το μεταβατικό στάδιο αλλά στην άκρη του με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος υποχώρησης και κατάρρευσης των σκουπιδιών στο λαγκάδι που καταλήγει στη θάλασσα. Ταυτόχρονα, όπως μας δήλωσαν οι ίδιοι, κατ’ επανάληψη είχαν ζητήσει από το ΦΟΔΣΑ αλλά και το δήμο την κατασκευή έργων απορροής του βρόχινου νερού, που δεν έγιναν, ώστε σκουπίδια και στραγγίδια να μην παρασυρθούν και φτάσουν στον κόλπο του Λαγανά.
Επομένως για μια ακόμη φορά έφτασαν στο μη παρέκει και ως πρώτο μέτρο προστασίας της περιοχής αρχικά ενημέρωσαν το ΦΟΔΣΑ ότι δεν επιτρέπουν τη διέλευση απορριμματοφόρων και σε διαφορετική περίπτωση θα κινήσουν τις αυτόφωρες διαδικασίες και σε δεύτερο χρόνο τροποποίησαν την απόφασή τους για ένα αυτοκίνητο την ημέρα από τα ανωτέρω σημεία και μόνο.
 
Το χρονικό
Τα μέλη της Επιτροπής κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής είχαν αναφερθεί στην κατάθεση του αιτήματος από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν διαφάνηκε πλέον ότι οι συνεχείς αναβολές στην έναρξη της λειτουργίας της μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στο Λίβα, θα καθυστερούσε σημαντικά λόγω των συνεχών προβλημάτων.
Ετσι, η έκταση στην περιοχή του ΧΥΤΑ στο Σκοπό συνεχίζει να επιβαρύνεται με χιλιάδες τόνους απορριμμάτων που εναποτέθηκαν εκεί στη διάρκεια των μηνών της τουριστικής σεζόν και μάλιστα χωρίς, όπως είναι φανερό, τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδροφόρου ορίζοντα (π.χ. εναπόθεση εκτός ειδικά διαμορφωμένων κυττάρων).
Από την πλευρά τους οι κάτοικοι του Καλαμακίου που έχουν υπογράψει τα εξώδικα και τα ασφαλιστικά μέτρα δηλώνουν πως δεν θα επιτρέψουν άλλη κοροϊδία και γι’ αυτό ζητούν την εφαρμογή του νόμου με οποιοδήποτε τρόπο.
Οι εξελίξεις θέτουν όλους προ των ευθυνών τους και αναγκάζουν το Δήμο να κινηθεί με πολύ γρήγορους ρυθμούς για τα έργα που έχει ξεκινήσει και υλοποιεί στο Λίβα και πρέπει να γίνουν λειτουργικά μαζί με τα μηχανήματα του εξοπλισμού. Παράλληλα θα πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες μεταφοράς και έστω δοκιμαστικής λειτουργίας του εξοπλισμού στο ΛΙΒΑ.
 
Τα ασφαλιστικά μέτρα
Ραντεβού στις δικαστικές αίθουσες του νησιού έδωσαν για τις 8 Νοεμβρίου ο Δήμος και οι κάτοικοι του Καλαμακίου προκειμένου να εκδικαστούν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατάθεσαν και με τα οποία ζητούν να σταματήσει η εναπόθεση των απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ στο Σκοπό
Κύριος στόχος της κίνησης αυτής των κατοίκων του Καλαμακίου είναι να σταματήσει η εναπόθεση απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ. Μετά την έκβαση της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων, οι κάτοικοι και ο Νομικός τους Σύμβουλος, Παναγιώτης Κεφαλληνός θα επαναπροσδιορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους σε νομικό πάντα πλαίσιο. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Νίκος Κεφαλληνός, οι κινήσεις αυτές μπορεί να είναι μηνύσεις ή άλλες ενέργειες, που θα απορρέουν μέσα από το Νόμο.
Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια, οι κάτοικοι του Καλαμακίου έχουν δεχθεί επίθεση κυρίως από τις δημοτικές αρχές, για τη στάση τους να εμποδίζουν την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ και, στην ουσία, έχει γίνει έμμεσα προσπάθεια στοχοποίησής τους για την εικόνα που εμφάνισε το νησί τον περασμένο χειμώνα.
 
Το εξώδικο
Το εξώδικο ήταν απλώς η κατάληξη μίας μακράς περιόδου κατά την οποία Δήμος και ΦοΔΣΑ προσπαθούσαν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να λειτουργήσει ο Λίβας. Οσο για τους κατοίκους πέριξ του ΧΥΤΑ προσπαθούσαν να ειδοποιήσουν ότι όσα περιθώρια και να δοθούν, οι αντοχές του κακοπαθημένου ΧΥΤΑ είναι πεπερασμένες και πως ένα ατύχημα θα απέβαινε καταστροφικό όχι μόνο για το Καλαμάκι αλλά για όλο το νησί. Αναβολή στην αναβολή και παράταση στην παράταση, φτάσαμε στο χθες, οπότε οι κάτοικοι του Καλαμακίου δια της Επιτροπής που έχουν συστήσει, αποφάσισαν να τερματίσουν την αναμονή. Η εξώδικη πρόσκληση-δήλωση-διαμαρτυρία όπως τη χαρακτηρίζουν, επιδόθηκε στο Δικαστήριο.
 
Το περιεχόμενο 
Η δήλωση αναφέρει τα εξής: «Ολοι εμείς είμαστε κάτοικοι των περιοχών Καλαμακίου, Νερατζούλες και Κάναλου και στην κυριολεξία αισθανόμαστε ότι έχουμε πλήρως εγκαταλειφθεί τόσο εμείς και οι οικογένειές μας όσον και οι περιουσίες μας, συνεπεία της εκρηκτικής κατάστασης για το περιβάλλον, που έχει δημιουργηθεί στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στη θέση «Γρυπαρέικα» Βασιλικού Ζακύνθου.
Τελικά, πόσο ακόμη θα μας κοροϊδεύετε; Πόσο ακόμη θα μας εμπαίζετε; Μήπως πρέπει να πληροφορηθείτε πρώτα την ύπαρξη θυμάτων συνεπεία της συνεχούς ρύπανσης του περιβάλλοντος, ρύπανσης της εγγύς θαλάσσιας περιοχής (η οποία υποτίθεται ότι αποτελεί προστατευόμενη περιοχή του Θαλάσσιου Πάρκου) και της ρύπανσης στον υδροφόρο ορίζοντα;
Τελικά πότε θα σταματήσετε να βιάζετε το περιβάλλον και όλους εμάς; Πότε θα σταματήσετε να μας λέτε ψέματα;
Προφανώς δεν σας σταματούν ούτε οι καταδικαστικές αποφάσεις […] ούτε οι κραυγές απόγνωσης εκ μέρους μας, ούτε οι υποσχέσεις σας αλλά ούτε και η πρόσφατη έκθεση αυτοψίας του Κλιμακίου Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος […]. Καταλαβαίνουμε ότι δεν σας σταματά τίποτα, ενεργείτε αυτόβουλα και καταστροφικά, δεν σας απασχολεί να είμαστε εμείς και το περιβάλλον θύματά σας, σας απασχολεί μόνον η βιτρίνα και το σελοφάν. Το βρώμικο περιεχόμενο μάς το σερβίρετε καθημερινά.
Επειδή λοιπόν ο σε βάρος μας και σε βάρος του περιβάλλοντος κίνδυνος είναι άμεσος, επικείμενος και αναπότρεπτος, σας δηλώνουμε ότι μετά την παρέλευση 10ημέρου από της επιδόσεων της παρούσης μας, δεν θα επιτρέψουμε τη μεταφορά ‘άλλων απορριμμάτων. Είμαστε αποφασισμένοι. Μας κοροϊδεύετε όλοι σας και βέβαια έχετε ευθύνη όλοι».
 
Το έγγραφο με τις υπογραφές
Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο οι κάτοικοι έκαναν ένα ακόμη βήμα πίσω, προκειμένου να αρθεί το απόλυτο αδιέξοδο με τα απορρίμματα και ο κίνδυνος που διέτρεχε το νησί. Τότε, είχαν αναστείλει τις κινητοποιήσεις τους, δίνοντας αυστηρή προθεσμία 60 ημερολογιακών ημερών, στις τοπικές αρχές, για να ξεκινήσει η διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης στο Λίβα. Μέχρι τότε, υποχώρησαν για χρήση χώρου στο Σκοπό για την εναπόθεση των απορριμμάτων. Οι κάτοικοι από το Καλαμάκι, τις Νερατζούλες και τον Κάναλο, είχα πραγματοποιήσει σύσκεψη την Πρωτομαγιά και έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση ενώ ζήτησαν από το σύνολο της δημοτικής αρχής να την υπογράψει ώστε να δεσμευτεί για την τήρησή της.
 
Οι υπογραφές που δεσμεύουν
Ετσι, τις υπογραφές τους έβαλαν ο Δήμαρχος, Π. Κολοκοτσάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ν. Τσίπηρας, ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ, Π. Μυλωνάς, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΖ, Κ. Κόκκορης και πολλοί Αντιδήμαρχοι. “Παρά την προστασία που μας παρέχει ο Νόμος, προβήκαμε σε τελευταία υποχώρηση, θυσιαζόμενοι εις βάρος μας και προς όφελος του νησιού μας, δίδοντες μια τελευταία ευκαιρία να αποφευχθεί η οριστική καταστροφή του τουριστικού προϊόντος του νησιού μας από την συνεχιζόμενη παρουσία των σκουπιδιών στους δρόμους αυτού. Αντιλαμβάνεστε ότι οι ανθρώπινες αντοχές μας έχουν εξαντληθεί”, ανέφεραν στην επιστολή τους οι κάτοικοι. Το υπογεγραμμένο κείμενο δέσμευε Δήμο και ΦοΔΣΑ ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου θα έπρεπε να σταματήσει η χρήση του ΧΥΤΑ στο Σκοπό, αφού, σύμφωνα με όλες τις δεσμεύσεις, θα ξεκινούσε η λειτουργία της μονάδας στο Λίβα. Η διορία ασφαλώς δεν ίσχυσε.
Το περιθώριο που δόθηκε ήταν πολύ μεγάλο και, θωρώντας ότι ο τελικός Οδικός Χάρτης που ορίστηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών. Π. Σκουρλέτη επρόκειτο να τηρηθεί, η Επιτροπή έδωσε το τελευταίο περιθώριο.
 
Αυτονόητο
“Ζητάμε το αυτονόητο”, λέει ο Νίκος Κεφαλληνός, κάτοικος και επιχειρηματίας του Καλαμακίου και προσθέτει “είναι ένα θέμα για το οποίο έχουμε καταδικαστεί ως χώρα, αλλά, ειλικρινά, δεν ξέρω τελικά τι είναι χειρότερο: Το ότι ρυπαίνεται κατ’ αυτό τον τρόπο το περιβάλλον ή ότι μάς επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο που θα γίνει η ‘ταφόπλακά’ μας αφού δεν θα μπορούμε να κάνουμε το παραμικρό;. Από εκεί και πέρα τις επόμενες κινήσεις μας θα τις αποφασίσουμε με βάση τις υποδείξεις του νομικού μας συμβούλου». Ο κ. Κεφαλληνός διευκρίνισε πως το πιθανότερο είναι πως δεν θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις όπως αποκλεισμούς γιατί, όπως τονίζει, “κάποιοι έχουν βρει τον τρόπο για να μας στοχοποιήσουν στα μάτια του συνόλου της κοινωνίας. Προσπαθούν να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο και να ρίξουν το φταίξιμο σε εμάς, για κάτι που είναι δικό τους και που γι’ αυτό έχουν καταδικαστεί. Για κάτι που έχουν πει τόσα ψέματα στην κοινωνία, έχουν αφήσει τόσους μήνες το νησί με σκουπίδια στους δρόμους, έχουν μιλήσει για Οδικούς Χάρτες που ουδέποτε τήρησαν”.