Πέμπτη 09.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με νόμο οι αλλαγές στις σχέσεις Δήμου και Οργανισμού Λιμένα

Κέρκυρα
31 Μαρτίου 2016 / 23:18

ΑΘΗΝΑ. Σ΄ένα νομοθέτημα, που θα διευθετεί τις σχέσεις των πόλεων με τους Οργανισμούς Λιμένων, όπου οι δυο θεσμοί συμβιώνουν, προσνατολίζεται η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον ειπώθηκε κατά την συνάντηση, που είχαν την Πέμπτη οι δήμαρχοι, μαζί και ο Κ. Νικολούζος, με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, Στ. Πιτσιόρλα.

Η νομοθετική ρύθμιση θα περιλαμβάνει την εκ νέου περιγραφή των διοικήσεων των Οργανισμών Λιμένων έτσι ώστε να εκπροσωπούνται σ' αυτές και οι δημοτικές αρχές των πόλεων (Σ.σ. Ανάλογο καθεστώς υπάρχει στα Λιμενικά Ταμεία). Θα θεσπίζεται αναταποδοτικό τέλος προς τον Δήμο σε ποσοστό επί του ετήσιου τζίρου του λιμανιού (σ.σ. ίσως στο ύψος του 3,5%) και σε κάθε περίπτωση θα αποκαθίσταται η λειτουργική συμβίωση της πόλης και του λιμανιού. Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά  από τους δημάρχους δεν είναι δυνατόν να λειτουργούν οι λιμενικές δομές ως κράτος εν κράτει π.χ. να σχεδιάζονται εργασίες χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το πολεοδομικό ή το ρυθμιστικό σχέδιο της πόλης.
Όσον αφορά στο επίδικο της παραχώρησης του παραλιακού μετώπου, που δεν είναι λιμάνι, στους Δήμους, αυτοί σε συνεργασία με τους Ο.Λ. θα διαμορφώσουν την πρότασή τους, που στην συνέχεια θα συζητηθεί, μία - μία με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, πριν πάρει την άγουσα για την νομοπαρασκευαστική διαδικασία και την Βουλή.
Όπως δήλωσε στο enimerosi.com, ο δήμαρχος, Κ. Νικολούζος, το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων οδηγεί στην σύνταξη ενός νομοθετήματος, που θ' αλλάξει εντέλει και τους όρους παραχώρησης της παράκτιας ζώνης από το υπουργείο Οικονομικών (ΚΕΔ) σε Δήμους και Οργανισμούς Λιμένων.
Υπενθυμίζεται ότι το σημερινό καθεστώς είναι περιβεβλημένο τον τύπο του νόμου και συγκεκριμένα για τον ΟΛΚΕ εκεί περιγράφεται παραχωρηθείσα από την ΚΕΔ η παράκτια περιοχή του master plan, που εκτείνεται από τον κυρίως ΟΛΚΕ έως τον Ανεμόμυλο, εξαιρέσει του π. Φρουρίου και της Κόντρα Φόσα.
Σημειωτέον ότι τα master plan του ΟΛ Πατρών και Ηρακλείου έχουν ακυρωθεί από το ΣτΕ ύστερα από προσφυγές των Δήμων.