Τετάρτη 08.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: «Δεν υπάρχει διγλωσσία σε σχέση με τις επενδύσεις»

Κώστας Παυλίδης
05 Σεπτεμβρίου 2017 / 12:26

ΑΘΗΝΑ. Δεν υπάρχει διγλωσσία στην Κυβέρνηση σε σχέση με τις επενδύσεις, υπογράμμισε ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, μιλώντας την Τρίτη (5/9) στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την κυβερνητική του πορεία, διαρκώς ωριμάζει ιδεολογικά και πολιτικά.

«Η κυβερνητική μας εμπειρία μάς κάνει πιο ρεαλιστές στην πολιτική που εφαρμόζουμε, χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με το προγραμματικό μας σχέδιο. Δεν ήμασταν ποτέ κατά της ανάπτυξης και κατά των επενδύσεων, λέγαμε όμως ότι αυτές θα πρέπει να έχουν συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά: να είναι περιβαλλοντικά και εργασιακά φιλικές. Στο πλαίσιο αυτό υλοποιήσαμε την κυβερνητική πολιτική μας. Τα στοιχεία από τις άμεσες επενδύσεις είναι αξιοσημείωτα: μέσα στο 2017 έχουμε επενδύσεις ύψους ενός δισ. ευρώ, το δίμηνο Ιούλιος – Αύγουστος τριπλασιάστηκαν οι επενδύσεις σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό δίμηνο και ήδη από το Πακέτο Γιουνγκέρ έχουν συμβασιοποιηθεί δάνεια 1,2 δισ. ευρώ τα οποία θα αποδώσουν επενδύσεις ύψους 3,7 δισ. ευρώ», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Ερωτώμενος για την πορεία της επένδυσης στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού και στη συνεδρίαση του ΚΑΣ, τα μέλη του οποίου καλούνταν να γνωμοδοτήσουν επί του Σχεδίου Ολοκληρωμένης Ανάπλασης του ακινήτου, που έχει υποβάλει ο επενδυτής, αλλά και επί της ΣΜΠΕ του έργου “Ανάπτυξη του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού – Αγ. Κοσμά”, ο Κ. Παυλίδης ανέφερε ότι σε κάθε αντίστοιχη επένδυση προβλέπεται η ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών ευρημάτων, σημειώνοντας: «Είναι μια διαδικασία που τηρείται σε κάθε επένδυση σε κάθε σύγχρονο κράτος και ως τέτοια πρέπει να λειτουργήσει και στην Ελλάδα. Ούτε η παρουσία των αρχαίων να είναι απαγορευτική για την επένδυση, ούτε η επένδυση να καθίσταται επικίνδυνη για την αρχαιολογική περιουσία του τόπου μας».

Παράλληλα, σημείωσε την έντονη κυβερνητική δραστηριότητα στην προώθηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων και υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης των οδικών δικτύων που θα επιφέρουν «νέα αναπτυξιακή πνοή στη χώρα και στην επαφή με της με τις υπόλοιπες χώρες», επισημαίνοντας ότι στην επικείμενη ΔΕΘ θα αναπτυχθεί στο σύνολό της η κυβερνητική προσπάθεια σε επίπεδο αναπτυξιακών έργων μέχρι την ολοκλήρωση της μνημονιακής περιόδου, αλλά και κατόπιν στα μέτρα που θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε να διαμορφώσει ένα σύγχρονο αναπτυξιακό μοντέλο στη μεταμνημονιακή εποχή.

Τέλος, ο Κώστας Παυλίδης απάντησε στην αντιπολιτευτική κριτική που δέχεται η Κυβέρνηση από τη ΝΔ, επισημαίνοντας ότι «τα μεγάλα μεγέθη της  οικονομίας (επενδύσεις, δείκτης τιμών καταναλωτή, άμεσες επενδύσεις, βασικές πηγές ανάπτυξης) είναι πολύ θετικά και οι στόχοι του πλεονάσματος (1,75%) απόλυτα εφικτοί. Όσον αφορά τη φορολογία και τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, ο φορολογικός συντελεστής για τις ατομικές επιχειρήσεις έχει ήδη μειωθεί για τα εισοδήματα του 2016 από το 26% στο 22% και έχει ήδη ψηφιστεί περαιτέρω μείωσή τους στο 20% (συνολική μείωση 25% της φορολογίας τους) για το 2020. Επίσης, στις επιχειρήσεις εταιρικής μορφής, ο πρώτος συντελεστής 29% θα μειωθεί στο 26% και αυτός το 2020. Όσο δε για τις εισφορές, σύμφωνα και με τα στοιχεία της ΕΣΕΕ, το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών πληρώνουν ήδη από 1/1/2017 μειωμένες και κάποιοι ίδιες εισφορές. Για το υπόλοιπο 12%, με δηλώσεις του υπουργού Εργασίας κ. Πετρόπουλου υπήρξε διαβεβαίωση ότι θα υπάρξουν μειώσεις εισφορών για εισοδήματα μεικτών κερδών μέχρι 70.000 ευρώ. Δυστυχώς για τη ΝΔ, ισχύει η αρχή “όταν η πραγματικότητα δε συμφωνεί με την πολιτική μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα”».