Δευτέρα 04.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άρχισε το συνέδριο Φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων

συνέδριο
05 Σεπτεμβρίου 2017 / 12:11

ΚΕΡΚΥΡΑ. Άρχισαν οι εργασίες του 17ου Σχολείου – Συνεδρίου φυσικής στοιχειωδών σωματιδίων στην Κέρκυρα, όπως κάθε Σεπτέμβριο. Το συνέδριο διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών

που ιδρύθηκε από το ΕΜΠ και το Δήμο Κέρκυρας, το 2006, αλλά σήμερα μέλη του είναι περισσότερα από 25 πανεπιστήμια και ινστιτούτα, ανάμεσα τους το γνωστό ερευνητικό κέντρο CERN, ο «Δημόκριτος» κ.α.

Το Θερινό Σχολείο – συνέδριο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων γίνεται κάθε χρόνο στην Κέρκυρα. Είναι μια διεθνής διοργάνωση, που προσελκύει κορυφαίους επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Αυτή τη χρονιά, ιδιαίτερο στοιχείο του συνεδρίου, θα είναι οι ανακοινώσεις για τις τελευταίες ανακαλύψεις σχετικά με τα κύματα της βαρύτητας. Στο συνέδριο θα παρουσιάσουν τις πρόσφατες ερευνητικές τους εργασίες περί τους 180 επιστήμονες διεθνούς εμβέλειας, που εργάζονται ως θεωρητικοί της φυσικής αλλά και σε μεγάλα πειράματα όπως αυτά που γίνονται στο cern καθώς και άλλα ερευνητικά ινστιτούτα. Συνολικά θα εκπαιδευτούν σε θέματα αιχμής της Φυσικής Στοιχειωδών σωματιδίων και βαρύτητας περισσότεροι από 400 μεταπτυχιακοί και μεταδιδακτορικοί νέοι ερευνητές.

Η διοργάνωση έχει περάσει από πολλές συμπληγάδες για να φτάσει σήμερα να στηρίζεται από την επίσημη πολιτεία και να παραχωρούνται στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών ακόμα τρία κτήρια του Μον Ρεπό προκειμένου, αφού ανακαινιστούν, να στεγάσουν μόνιμες εγκαταστάσεις για τη διευκόλυνση των ερευνητών και την παρουσίαση των νέων ανακαλύψεων της επιστήμης της φυσικής, ολόκληρο το χρόνο.

Ψυχή του συνεδρίου είναι ο Κερκυραίος καθηγητής του Μετσόβιου πολυτεχνείου Γιώργος Ζουπάνος, ο οποίος από τη δεκαετία του ΄80 που ξεκίνησε, συνεχίζει την προσπάθεια ανάμεσα στα εμπόδια που θέτει η Ελληνική γραφειοκρατία. Πάντα όμως έχει τη στήριξη του Δήμου Κέρκυρας, αν και πολλές φορές και αυτή με εμπόδια και καθυστερήσεις.

Στην Οργανωτική επιτροπή είναι ο πρώην διευθυντής του τμήματος θεωρίας του Cern και σήμερα καθηγητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Γαλλίας Ιγνάτιος Αντωνιάδης, ο οποίος δήλωσε στην ΕΡΤ ότι το συνέδριο αυτό είναι πλέον γνωστό στους επιστήμονες του κλάδου σε όλο τον κόσμο και συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για το υψηλό επίπεδο των εργασιών του.

Από την εποχή που ήταν φοιτητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο συμμετείχε στο συνέδριο της Κέρκυρας ο Κερκυραίος Δημήτρης Βαρούχας. Στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του εργαζόμενος, στο πείραμα Άτλας του Cern, όπου επίσης έκανε και τις ξεναγήσεις στα σχολεία που επισκέπτονταν τις εγκαταστάσεις του μεγαλύτερου πειράματος στον κόσμο. Σήμερα συνεχίζει ως ερευνητής στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών στη Γαλλία και ως συνεργάτης του Cern. Ο Δημήτρης Βαρούχας μιλώντας στην ΕΡΤ για την εμπειρία του από την 4ετή εργασία του στο Cern και στη Γαλλία, τονίζει ότι το επίπεδο των Ελλήνων φοιτητών είναι αρκετά υψηλό αλλά το σύστημα δεν τους παρέχει τα ίδια κίνητρα που μπορούν να έχουν στο εξωτερικό. Για την Κέρκυρα πάντως αυτό που αναφέρει είναι ότι η εξαιρετική αυτή διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Θετικών Επιστημών και Εφαρμογών κάθε Σεπτέμβριο στο Μον Ρεπό αποτελεί σπουδαία διαφήμιση για την Κέρκυρα, η οποία γοητεύει τους επιστήμονες και την επόμενη χρονιά φέρνουν και την οικογένεια τους και στο τέλος γίνονται φανατικοί υποστηρικτές του συνεδρίου της Κέρκυρας. Διάρκεια 2-28 Σεπτεμβρίου 2017.

Πηγή: ert.gr