Με το Πανεπιστήμιο πετάμε στο διάστημα
ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
31 Ιουλίου 2017
/ 10:14
ΠΑΤΡΑ. Για την προοπτική που διανοίγεται, με την κρατική στήριξη ερευνητικών προγραμμάτων ελληνικών Πανεπιστημίων για την άμεση εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα αλλά και γενικότερα -για την εφαρμοσμένη έρευνα στο χώρο του Πανεπιστημίου Πατρών στον τομέα της αεροδιαστημικής- μιλά σήμερα στην «ΠτΔ» ο καθηγητής Βασίλης Κωστόπουλος.
Αναφερόμενος στην πρόσφατη συνάντηση με τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής Νίκο Παππά όπου παρίσταντο ο γγ Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων Β. Μαγκλάρας, ο γγ Επικοινωνίας Λ. Κρέτσος και ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Κ. Μασσέλος, ο κ. Κωστόπουλος περιγράφει την προσπάθεια τριών Πανεπιστημίων (Πατρών, Πελοποννήσου και Δημοκρίτειου Παν. Θράκης) για την εκτόξευση δορυφόρων, εκτιμώντας ότι "πρέπει να τεθούν πλέον ως εθνική προτεραιότητα διότι υπάρχει μεγάλο και αντικειμενικό ενδιαφέρον».
Στο πρόγραμμα για την εκτόξευση του «UPSat», που αποτέλεσε το πρώτο σκαλοπάτι για την επόμενη οργανωμένη ερευνητική "μετάβαση" του Πανεπιστημίου Πατρών στο διάστημα, πρωταγωνίστησε το Εργαστήριο Τεχνικής Μηχανικής και Ταλαντώσεων που διευθύνει ο κ. Κωστόπουλος. Το εργαστήριο συγκροτήθηκε μετά την συστράτευση τεσσάρων διαφορετικών εργαστηρίων -με τους επικεφαλής τους καθηγητές- και την στήριξη μιας ΜΚΟ, της «Libre Space Foundation», η οποία πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη ανοικτού λογισμού και τηλεπικοινωνιακών διαστημικών εφαρμογών.
(Από την έντυπη έκδοση της "ΠτΔ")