Σάββατο 18.05.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θέλουν να φέρουν στην Ανδραβίδα «κομμάτι» της βάσης του Ιντσιρλίκ

ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ
12 Ιουνίου 2017 / 10:09

ΠΥΡΓΟΣ. Τις εγκαταστάσεις της 117 Πτέρυγας Μάχης Ανδραβίδας, αξιολόγησε την εβδομάδα που πέρασε, υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία των Ενόπλων Δυνάμεων της Αμερικής, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν

και κατά πόσο μπορούν να εγκατασταθούν στο νομό Ηλείας, τα μαχητικά αεροσκάφη  F-15C τα οποία αποσύρονται από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία. 
Το αεροδρόμιο της Ανδραβίδας δεν είναι το μόνο που η αντιπροσωπεία αξιολογεί στη χώρα μας αφού οι Αμερικανοί έχουν στείλει εδώ και καιρό έναν κατάλογο με στρατιωτικές διευκολύνσεις που θα επιθυμούσαν να έχουν στο ελληνικό έδαφος. 
Η αεροπορική βάση της Λάρισας είναι η πρώτη που ενδιαφέρει τις ΗΠΑ, η οποία σχεδιάζει ακόμη και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών, όπως και το Άκτιο που χρησιμοποιείται αρκετά συχνά από τα ιπτάμενα ραντάρ του NATO, τα γνωστά AWACS. Πολλοί λογικά συνδέουν το αμερικανικό ενδιαφέρον για χρήση στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Ελλάδα με το «ψυχροπολεμικό» κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Η καχυποψία των ΗΠΑ για το καθεστώς Ερντογάν είναι δεδομένη και πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία υπήρξαν πάρα πολλές φωνές στην Ουάσιγκτον που ζητούσαν άμεση απομάκρυνση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιντσιρλίκ και ειδικά των πυρηνικών όπλων που διαθέτουν εκεί οι ΗΠΑ!
 
Η επίσκεψη των Αμερικανών στην 117 Πτέρυγα Μάχης  
Η Ανδραβίδα είναι γνωστή στους Αμερικανούς. Πρόσφατα συμμετείχαν στην άσκηση «Ηνίοχος» ενώ στο αεροδρόμιο λειτουργεί και το ελληνικό Top Gun, το κέντρο Εκπαίδευσης Όπλων Τακτικής το οποίο περνούν οι άριστοι των αρίστων χειριστές της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας. Η αντιπροσωπεία βρέθηκε όλη την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή -μετά την επίσκεψη τους στην Λάρισα- και έλεγξε μια προς μια τις εγκαταστάσεις. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι Αμερικάνοι, «βλέπουν» καλύτερα το αεροδρόμιο του νομού μας από αυτό της Λάρισας. Και  αυτό γιατί το δικό μας δεν βρίσκεται εντός του οικιστικού ιστού, -το αντίθετο από τη Θεσσαλική πρωτεύουσα - με αποτέλεσμα να περιορίζονται στο ελάχιστο τα προβλήματα που θα μπορούσαν να δημιουργηθούν. Η ύπαρξη του λιμανιού της Κυλλήνης σε τόσο μικρή απόσταση από το αεροδρόμιο είναι ένα ακόμα συν, που η αντιπροσωπεία κατέγραψε. Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την αντιπροσωπεία των ΗΠΑ, από όλα τα αεροδρόμια της χώρας θα αξιολογηθούν και σύντομα θα γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Δηλαδή σε ποια βάση θα εγκατασταθεί το συγκεκριμένο κομμάτι του Ιντσιρλίκ και βέβαια ποια τα ανταλλάγματα που θα πάρουμε ως χώρα. 
 
Ποια είναι η βάση του Ιντσιρλίκ
Η βάση του Ιντσιρλίκ σχεδιάστηκε από τον αμερικανικό στρατό στον απόηχο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το 1952, οπότε και η Τουρκία εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ, εξελίχθηκε σε σημαντική για τους Αμερικανούς την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Με μόλις μια ώρα απόσταση από την πρώην Σοβιετική Ένωση, το Ιντσιρλίκ ήταν ό,τι έπρεπε για τα αμερικανικά μαχητικά. Οι ΗΠΑ εκείνη την περίοδο ήταν της λογικής ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να βρίσκονται σε όλες τις φίλιες περιοχές του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε να είναι σαφές ότι αν προκύψει σφοδρή εμπλοκή, οι επιθέσεις κατά της ΕΣΣΔ θα ξεκινήσουν από διαφορετικά σημεία. Επίσης το Ιντσιρλίκ είναι η μεγαλύτερη αποθήκη οπλικών συστημάτων του ΝΑΤΟ.
 
Αποχωρούν και οι Γερμανοί 
Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε ήδη  την αποχώρηση των στρατιωτών της από τη βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία και την ανάπτυξή τους στην Ιορδανία λόγω των αυξανόμενων γερμανο-τουρκικών εντάσεων.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχετικό σχέδιο της υπουργού Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σύμφωνα με το DPA, το οποίο αποφασίστηκε μετά την άρνηση της Τουρκίας να επιτρέψει σε γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν αυτή τη βάση του ΝΑΤΟ όπου έχουν αναπτυχθεί περίπου 260 στρατιώτες της Μπούντεσβερ στο πλαίσιο του διεθνούς συνασπισμού κατά της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ.
ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ/protinews.gr