Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

41 λαθρομετανάστες στο Κατάκολο

ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ
29 Μαΐου 2017 / 13:08

Σαράντα μία ψυχές στοιβαγμένες σε ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος 11 μόλις μέτρων εντόπισαν και περισυνέλεξαν από το Ιόνιο μετά από επιχείρηση στην οποία συμμετείχε ένα σκάφος της Frontex και το ναυαγοσωστικό 516.

Το μικρό ιστιοπλοϊκό εξέπεμψε μέσω της γραμμής 112 σήμα κινδύνου τα ξημερώματα της Κυριακής κι ενώ έπλεε στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά των Γαργαλιάνων. Ένας εκ των επιβαινόντων ενημέρωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο κι άλλα σαράντα άτομα επέβαιναν στο μικρό σκάφος. Αμέσως σήμανε συναγερμός στο Λιμεναρχείο Κατακόλου και στις 7:45 το ναυαγοσωστικό σκάφος 516 αναχώρησε για την παροχή βοήθειας.

Στο σημείο βρέθηκε και πλοίο της  Frontex προκειμένου να συνδράμει στην διάσωση των επιβαινόντων. Σύμφωνα με τα στοιχεία το ιστιοφόρο εντοπίστηκε λίγη ώρα αργότερα ανοιχτά των Στροφάδων. Οι σαράντα ένας λαθρομετανάστες, όλοι άνδρες και ηλικίας από 15 έως και 25 περίπου ετών είναι πιθανά Πακιστανικής καταγωγής.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι 41 διασωθέντες επιβιβάστηκαν στο πλοίο της  Frontex ενώ άμεσα εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι δύο (2) διακινητές Ουκρανικής καταγωγής, οι οποίοι θα οδηγηθούν με την διαδικασία του αυτοφώρου στον Εισαγγελέα.

Κατά την σύλληψη τους οι δύο Ουκρανοί δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγεία και για το λόγο αυτό στον χώρο του λιμένα του Κατακόλου κλήθηκε και ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η διαδρομή την οποία ακολούθησε το ιστιοφόρο, ενώ σύμφωνα με όσα οι ίδιοι δήλωσαν στις αρχές η επιβίβαση τους έγινε από την Τουρκία και προορισμός τους ήταν η Ιταλία γεγονός το οποίο εξετάζεται από τις Αρχές.

Σε ετοιμότητα

Το ιστιοφόρο συνοδεία του ναυαγωσωστικού 516 και του σκάφους της Frontex έφτασε στο Λιμάνι του Κατακόλου λίγο μετά τις 6:00 χθες το απόγευμα. Αρχικά από το ναυαγοσωστικό αποβιβάστηκαν οι δύο διακινητές, ενώ στην συνέχεια από το σκάφος της Frontex αποβιβάστηκαν σταδιακά τα 41 άτομα.

Από τη στιγμή του εντοπισμού και της διάσωσης των 41 επιβαινόντων στο ιστιοφόρο αλλά και των δύο διακινητών,  ενημερώθηκαν άμεσα τόσο ο Εισαγγελέας Ηλείας, όσο και οι συναρμόδιοι φορείς προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη προετοιμασία για την υποδοχή και την προσωρινή φιλοξενία τους σε ασφαλές μέρος. Το Λιμεναρχείο αναμένεται να προχωρήσει άμεσα στην καταγραφή των λαθρομεταναστών και να λάβει όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες προκειμένου να σχηματιστεί ο πλήρης φάκελος της δικογραφίας με τον οποίο θα οδηγηθούν σήμερα στον εισαγγελέα οι δύο Ουκρανοί διακινητές. Ακόμα οι Αρχές δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν το εάν οι 41 λαθρομετανάστες είναι στο σύνολο τους από το Πακιστάν ή από εμπόλεμη περιοχή –συνεπώς έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ασυλία στην χώρα μας.

Στο σημείο βρέθηκαν άμεσα τόσο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος μαζί με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Ηλείας, οι αντιδήμαρχοι Πύργου Ανδρέας Σκαρτσιάρης και Βασίλης Σεϊντής καθώς επίσης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Πύργου συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Σάκη Αντωνόπουλο.

Οι σαράντα ένας λαθρομετανάστες φιλοξενήθηκαν στον χώρο του Τελωνείου Κατακόλου, όπου και διανυκτέρευσαν, ενώ η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ο δήμος Πύργου και το Λιμενικό Ταμείο μερίμνησαν έτσι ώστε να τους εξασφαλιστεί τροφή και νερό. Χαρακτηριστικό ωστόσο είναι το γεγονός ότι από τον δήμο Πύργου εστάλησαν ακόμα και ψυχολόγοι σε περίπτωση που χρειαστεί να δοθεί σε κάποιον στήριξη…

Αυτό το οποίο ωστόσο προβλημάτισε ιδιαίτερα τους φορείς είναι το γεγονός ότι σήμερα στις 8:00 το πρωί στο λιμάνι του Κατακόλου αναμένεται να φτάσει κρουαζιερόπλοιο και στόχος όλων είναι να μην δημιουργηθούν προβλήματα ή «ταξιδέψουν» στο εξωτερικό εικόνες που θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυσφήμιση για την περιοχή.

Οι σαράντα ένας λαθρομετανάστες αναμένεται να οδηγηθούν σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες στην Πάτρα.

ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ / protinews.gr