Τετάρτη 26.06.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Με πρόστιμα για χωματερές απειλούνται ακόμη οι Δήμοι

ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ
12 Μαΐου 2017 / 13:57

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92. Οι χωματερές στα Ιόνια

Επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα των χωματερών αλλά και των προστίμων που καλείται να πληρώσει γι αυτές η Ελλάδα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92. Αν ανατρέξει κανείς στους πίνακες που ανήρτησε το «portal euro2day» θα διαπιστώσει ότι  από την Ε.Ε. γίνεται αναφορά σε 5 χωματερές στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και 1 στην Π.Ε. Αχαΐας.

Σε ό,τι αφορά την Ηλεία ωστόσο, μετά τις παλινωδίες των προηγουμένων ετών έχει επέλθει μία κανονικότητα στο θέμα της διαχείρισης των σκουπιδιών καθώς μέσω του ΦοΔΣΑ τα σκουπίδια μεταφέρονται στην Τριανταφυλλιά όπου γίνεται η επεξεργασία τους από την ειδική μονάδα που έχει στηθεί και λειτουργεί στο χώρο. Ως εκ τούτου το πρόστιμο για τις χωματερές της Ηλείας δεν έχει να κάνει με τη λειτουργία παράνομων χωματερών αλλά με τη μη αποκατάστασή τους.

«…Αν και έχουν μεσολαβήσει περισσότερα από δέκα χρόνια από την τελευταία φορά που η Ελλάδα δεσμεύτηκε πως θα κλείσει τις παράνομες χωματερές και θα αποκαταστήσει τους χώρους, στις αρχές του 2017 λειτουργούσαν ή δεν είχαν αποκατασταθεί συνολικά 92. Πρωταθλήτρια στις παράνομες χωματερές είναι η περιφέρεια Πελοποννήσου, με 35 χώρους από τους 92. Πρόκειται για την περιφέρεια όπου οι δήμαρχοι αντιδρούν εδώ και χρόνια στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων με ΣΔΙΤ» αναφέρει στο σχετικό ρεπορτάζ του euro2day  που υπογράφει ο Φώτης Κόλλιας.

Να σημειωθεί ότι Euro2day.gr διευκρινίζει ότι απευθύνθηκε, χωρίς να λάβει απάντηση, στο αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) τόσο για να εξακριβώσει για πόσες χωματερές θα πληρώσουμε το επόμενο πρόστιμο, στα τέλη Ιουνίου, αλλά και για το αν έχει η κυβέρνηση την πρόθεση να επιβαρύνουν τα πρόστιμα τους τοπικούς δήμους, όπως προβλέπει και ο σχετικός νόμος. Ύστερα απ’ όλα αυτά να υποθέσουμε ότι κάποιοι Δήμαρχοι στην Ηλεία μπορεί εντός του καλοκαιριού να βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις; 
 
 ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕΣΩ ΣΔΙΤ ΓΙΑ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ
Μπορεί στην Ηλεία το πρόβλημα των απορριμμάτων να έχει λυθεί (εν αντιθέσει με τη Ζάκυνθο που βίωσε και βιώνει καταστάσεις Πύργου) όμως η λύση είναι προσωρινού χαρακτήρα. Οριστική λύση θα δοθεί με την κατασκευή εργοστασίου μέσω ΣΔΙΤ. Πως οδεύουν όμως τα πράγματα σε ότι αφορά τα συγκεκριμένα έργα ανά την Ελλάδα; Και ποια είναι η πληροφόρηση που έχουν τα Αθηναικά ΜΜΕ τα οποία εκ των πραγμάτων είναι πιο κοντά στις πηγές ενημέρωσης; 
Σύμφωνα με το euro2day η εικόνα έχει ως εξής:
«Το δεύτερο ΣΔΙΤ για κατασκευή μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων (μετά τη Δυτική Μακεδονία, όπου η μονάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο) θα είναι η περιφέρεια Ηπείρου, η οποία δεν έχει ούτε μία χωματερή στον κατάλογο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα πρόστιμα. Στον σχετικό διαγωνισμό επικράτησε τελικά η «ΤΕΡΝΑ» Ενεργειακή, η οποία και αναμένεται να υπογράψει σύντομα τη σύμβαση.
Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση βρίσκεται και ο διαγωνισμός για τη μονάδα διαχείρισης των Σερρών, για την οποία έχει επιλεγεί προσωρινός ανάδοχος η κοινοπραξία Archirodon - Intrakat - Envitec και πρόσφατα έλαβε το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 
Και στην Ηλεία, όπου το πρόβλημα διαχείρισης απορριμμάτων είναι εντονότατο (με καταγγελίες για διάθεση σε ρεματιές κ.λπ.), υπάρχει προσωρινός ανάδοχος (ΑΒΑΞ - Μεσόγειος), χωρίς να είναι γνωστή η ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης. Οι καθυστερήσεις συνδέονται και με την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ 2014-2020.
Αντίθετα, σε περιοχές στις οποίες βασιλεύουν οι παράνομες χωματερές (ή οι μη αποκατεστημένες χωματερές) όπως στην Κέρκυρα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Κομισιόν, οι τοπικοί παράγοντες σταμάτησαν τους διαγωνισμούς για ΣΔΙΤ.
Για να κατασκευαστούν οι μονάδες, πρέπει τα έργα να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί, να αντιμετωπιστούν οι τοπικές αντιδράσεις κ.ο.κ. Μέχρι τότε θα πληρώνουμε όλοι μαζί τα πρόστιμα στην Ε.Ε.»
ΠΡΩΤΗ ΗΛΕΙΑΣ / Δημήτρης Ζιάκας