Να μπει τέλος στον κίνδυνο δυστυχημάτων στο “Ναυάγιο”
ΗΜΕΡΑ
08 Ιουνίου 2017
/ 09:02
ΖΑΚΥΝΘΟΣ. Ενα ακόμη τραγικό γεγονός έρχεται να σοκάρει την τοπική κοινωνία και να προστεθεί στην μακριά λίστα όσων ανάλογων έχουν καταγραφεί. Μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, δύο νέα παιδιά χάνουν τη ζωή τους πέφτοντας από το γκρεμό του “Ναυαγίου”. Δεν έχει την παραμικρή σημασία αν το ένα συμβάν ήταν αυτοκτονία και το άλλο δυστύχημα, το γεγονός είναι ότι το Ναυάγιο είναι ένα προκλητικά επικίνδυνο μέρος.
Η παραλία του Ναυαγίου και ο εντυπωσιακός γκρεμός της φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις κάθε καταλόγου με τα «εντυπωσιακότερα μέρη του κόσμου» ή με τις «καλύτερες παραλίες του πλανήτη». Η τεράστια δημοσιότητα έφερε τεράστια κύματα χιλιάδων επισκεπτών στο νησί, νέων, κυρίως ανθρώπων, που πρώτα επισκέπτονται το Ναυάγιο και στη συνέχεια οτιδήποτε άλλο έχει να προσφέρει η Ζάκυνθος.
Το εντυπωσιακό είναι πως οι αλματώδεις αυξανόμενες επισκέψεις τουριστών δεν περιορίζονται μόνο το καλοκαίρι αλλά ολόκληρο το χρόνο αφού πολλοί είναι εκείνοι που ταξιδεύουν στο νησί ανεξαρτήτως εποχής προκειμένου να το θαυμάσουν και φωτογραφηθούν. Κανείς όμως δεν τους προειδοποιεί για το πόσο επικίνδυνη είναι η προσέγγιση του γκρεμού.
Η εικόνα είναι ειδυλλιακή αλλά πέρα από κάθε πραγματικότητα. Οι επισκέπτες θαρρούν πως θα βρεθούν σε κάποιο βατό και εύκολο στην προσέγγιση μονοπάτι και από εκεί θα απολαύσουν και θα φωτογραφίσουν με ασφάλεια το χάος των 300 και πλέον μέτρων του γκρεμού.
Κρατώντας τα σελφοκόνταρά τους με περισσή ανεμελιά, πισωπατούν όσο γίνεται περισσότερο στο χείλος του γκρεμού για να συλλάβει η κάμερα όλο το «πακέτο»: ορίζοντα, θάλασσα, ναυάγιο, αμμουδιά, γκρεμός. Το κακό είναι πανεύκολο να συμβεί, αφού το έδαφος είναι εξαιρετικά δύσβατο, το χάος ξεφυτρώνει απότομα, συχνά κρυμμένο παραπλανητικά πίσω από ένα θάμνο ή ένα μικρό βραχάκι και ο άμαθος σε τέτοιες κακοτοπιές τουρίστας διαπιστώνει την τελευταία στιγμή πού έχει βρεθεί.
Απόλυτη αρμοδιότητα των αρχών
Αν λοιπόν ο επισκέπτης είναι όντως άμαθος, μήπως θα έπρεπε το ίδιο το νησί να τον προστατεύσει; Πριν ρίξουμε την πέτρα του αναθέματος σε εκείνους που δεν έκανα εκείνα που θα έπρεπε πριν από χρόνια ας αναλογιστούμε τι δεν έχει γίνει σήμερα. Αλλά και οι κάθε είδους συσκέψεις για μελλοντικές δράσεις πάλι δεν βοηθούν, πολύ περισσότερο, δεν προστατεύουν κανένα.
Για αυτό πριν μιλήσουμε για σημαντικά έργα όπως εκτεταμένα κιγκλιδώματα (όπως σε πολλά άλλα παρόμοιας επικινδυνότητας αξιοθέατα, π.χ. στους καταρράκτες του Νιαγάρα), θα αρκούσε να τοποθετηθούν σημάνσεις που να αποτρέπουν τον επισκέπτη από το να πλησιάσει το χείλος του γκρεμού, να τον ενημερώσει πόσο επικίνδυνοι είναι να το επιχειρήσει. Για τα υπόλοιπα όταν υπάρξει διάθεση, οραματισμός, προγραμματισμός και χρηματοδοτικό πρόγραμμα τα κουβεντιάζουμε. Αλλά τώρα από κάπου θα πρέπει να ξεκινήσουμε!
Ενέργειες…
Ως πρώην αντιδήμαρχος Ελατίων, ο Τάσος Μαρίνος-Ντούνος είχε εκκινήσει στο παρελθόν διαδικασίες τόσο για τον ευπρεπισμό και ανάδειξη του χώρου πέριξ της πλατείας του Ναυαγίου, όσο και για τη μελέτη για την υλοποίηση ορισμένων έργων προστασίας, όπως το να επισκευαστούν περιμετρικά τα μουράγια και να τοποθετηθούν ενημερωτικές πινακίδες. «Ολες οι προσπάθειες έπεσαν στο κενό με τη μόνιμη δικαιολογία ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής. Αυτό ποτέ δεν αποτέλεσε για μένα αιτιολογία. Είχα πάντα ως γνώμονα το γεγονός ότι το Ναυάγιο προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες στη Ζάκυνθο και την Ελλάδα», λέει στην ΗΜΕΡΑ. Όπως εξηγεί ωστόσο, κάθε απόπειρα, ακόμη και στοιχειώδους καθαρισμού «δεν συνάντησε την παραμικρή αντίδραση, παρά μόνο από το Δήμο». Φυσικά, κάθε άλλη προσπάθεια για προστατευτικά έργα όπως κιγκλιδώματα ή προστατευτικά δίκτυα αποκλείστηκε εξαρχής. «Ασχολούμαστε ως τωρινή δημοτική αρχή, με το να καλύπτουμε μικροπολιτικές σκοπιμότητες και επιχειρηματίες που κινούνται παραβατικά και δεν έχουμε το θάρρος και την τόλμη να προστατέψουμε το συγκεκριμένο χώρο που τόσα προσφέρει στο νησί μας», καταλήγει.
Συνεχείς οχλήσεις
Ανάλογη στάση έχει τηρήσει και η Τοπική Κοινότητα Βολιμών. Σύμφωνα με έγγραφο πρακτικών συνεδρίασης της Κοινότητας, με ημερομηνία 3 Απριλίου 2017 και με αφορμή τη δικαστική διαμάχη για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής, ζητήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακύνθου και τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου «να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για τη διασφάλιση των συμφερόντων του Δήμου. Πέραν των ενεργειών που αφορούν το ιδιοκτησιακό καθεστώς, καλούμε τις ως άνω υπηρεσίες να μεριμνήσουν για τον ευπρεπισμό και την ασφάλεια των επισκεπτών στην εν λόγω περιοχή».
Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες κατοίκων και επιχειρηματιών της περιοχής, είναι πάρα πολλές οι φορές που οι ίδιοι έχουν ενημερώσει διερχόμενους τουρίστες για την επικινδυνότητα του σημείου, ενώ έχουν τοποθετήσει οι ίδιοι αυτοσχέδιες απαγορευτικές και προειδοποιητικές πινακίδες. Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία επιχειρηματία σύμφωνα με την οποία, λίγα λεπτά μετά το τραγικό συμβάν της Δευτέρας, ένα ακόμη ζευγάρι επεχείρησε να προσεγγίσει το ίδιο σημείο του βράχου για να βγάλει φωτογραφίες, ωστόσο τους απέτρεψαν.
Η στάση του Δήμου
Ο Δήμος, από την πλευρά του, μεταθέτει το πρόβλημα σε αμέλεια των προηγούμενων δημοτικών αρχών. Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη, αναφέρει πως «οι επί μια εικοσαετία αντιδικίες των θεσμικών φορέων και υπηρεσιών της Ζακύνθου για το Ναυάγιο, που αφορούν ιδιοκτησιακές αξιώσεις, έχουν σαν αποτέλεσμα ο χώρος αυτός να είναι άκρως επικίνδυνος από την έλλειψη προληπτικών μέτρων, που έχουν να κάνουν με την ασφαλή παραμονή των επισκεπτών μας, ενώ παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης. Μέχρι τώρα το νησί μας έχει υποστεί τεράστια δυσφήμιση εξαιτίας αυτού του γεγονότος, όμως το πιο λυπηρό και τραγικό συνάμα είναι πως θρηνούμε τον χαμό νέων ανθρώπων, που ήρθαν διακοπές στη Ζάκυνθο επειδή λατρεύουν το συγκεκριμένο αξιοθέατο και τη φύση γενικότερα».
Ο Δήμαρχος μάλιστα κάλεσε εγγράφως τους εμπλεκόμενους φορείς σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο, την Τρίτη 13 Ιουνίου, στις 12 το μεσημέρι, με στόχο, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «να ληφθούν μέτρα για την ασφάλεια του χώρου αυτού, τόσο στην ξηρά όσο και στη θάλασσα».
“Πλήρωσαν” τις selfie
Πολλοί είναι εκείνοι διακινδυνεύουν τις ζωές τους, σκαρφαλώνοντας σε πολύ ψηλά σημεία ή κάνοντας επικίνδυνα ακροβατικά, προκειμένου να τραβήξουν μία εντυπωσιακή selfie, η οποία θα μαζέψει πολλά likes. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες ο αριθμός όσων χάνουν την ζωή τους λόγω των social media αυξάνονται ανησυχητικά. Aπό 15 το 2014 πήγε σε 73 το 2016 γεγονός που προβληματίζει. Οι θάνατοι σημειώνονται απλούστατα διότι οι χρήστες επικεντρώνονται στην οθόνη του κινητού τους αντί για το περιβάλλον γύρω τους και, φυσικά, δεν έχουν τίποτα άλλο στο μυαλό τους από το πως θα εντυπωσιάσουν. Οι περισσότεροι θάνατοι συνέβησαν με πρώτη στη λίστα την Ινδία, δεύτερο το Πακιστάν και τρίτη τη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Εσωτερικών δημοσίευσε ένα φυλλάδιο με προειδοποιήσεις για τις «φοβερές selfies που μπορούν να κοστίσουν τη ζωή». Ενώ πολλοί υπεύθυνοι αξιοθέατων στον κόσμο έχουν κινητοποιηθεί και απαγορεύουν τη χρήση του σε όσους επισκέπτονται τους χώρους τους.
Το περιστατικό
Όλα ξεκίνησαν προχθές στις 4:00 το απόγευμα όταν ένα 22χρονο κορίτσι από την Κούβα μαζί με τον αμερικανικής καταγωγής σύντροφό του, επισκέφτηκαν τη δημοφιλέστερη και πιο πολυφωτογραφημένη παραλία, με το ναυάγιο του πλοίου «Παναγιώτης», η οποία προσελκύει κάθε χρόνο ολοένα και περισσότερους τουρίστες, προκειμένου να απολαύουν το τοπίο και να αποτυπώσουν μοναδικές στιγμές. Η άτυχη κοπέλα προσπάθησε να βγάλει μια selfie με φόντο το «Ναυάγιο». Τίποτε δεν προμήνυε μέχρι εκείνη τη στιγμή την τραγική εξέλιξη μέχρι που ο σύντροφός της έχοντας στρέψει την προσοχή του προς την αντίθετη κατεύθυνση, άκουσε ένα «ωχ» ενώ την ίδια στιγμή στρέφοντας το κεφάλι του την είδε να παραπατά και να χάνεται στο κενό.
Η επιχείρηση μεταφοράς
Αμέσως ειδοποιήθηκαν η Αστυνομία και το Λιμεναρχείο που κατέφτασαν στο σημείο. Ακολούθως και λόγω του ότι δεν μπορούσε να προσεγγίσει το πλωτό, από το Πόρτο Βρώμη με ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαιναν ο Διοικητής του Α.Τ. Αλυκών και λιμενικός, ξεκίνησαν προκειμένου να παραλάβουν το άψυχο σώμα της κοπέλας. Εκεί έγινε η περισυλλογή της σορού η οποία στη συνέχεια, ενώ αρχικά είχε αποφασιστεί να μεταφερθεί με το σκάφος του Λιμεναρχείου στο λιμάνι του νησιού, στην πορεία αποφασίστηκε να επιστρέψει στο Πόρτο Βρώμη και, από εκεί, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στο Νοσοκομείο του νησιού, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν το θάνατό της λόγω πτώσης από πολύ μεγάλο ύψος. Λίγες ώρες αργότερα, την κεντρική πύλη του νοσοκομείου πέρασε η νεκροφόρα με τη σορό της, όπου και παρέμεινε μέχρι χτες το πρωί όπου ταξίδεψε για Πάτρα.
Το ταξίδι της επιστροφής
Το τελευταίο ταξίδι, αυτό της επιστροφής στην πατρίδα της, προκειμένου να ταφεί θα πραγματοποιήσει πιθανόν και σήμερα η άτυχη 22χρονη. Ήδη το γραφείο Τελετών βρίσκεται σε επικοινωνία με την πρεσβεία της Κούβας προκειμένου να δρομολογηθούν οι διαδικασίες που προβλέπονται σε αυτές τις περιπτώσεις. Λίγε ώρες ενωρίτερα -χτες το πρωί- η σορός της μεταφέρθηκε στην Πάτρα προκειμένου να υποβληθεί σε νεκροψία-νεκροτομή και τοξικολογικές εξετάσεις.
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα πιθανά αίτια θανάτου, από τις πρώτες ενδείξεις πρέπει να θεωρείται πως πρόκειται για ατύχημα, αφού σύμφωνα με τις καταθέσεις τόσο του συντρόφου του θύματος, όσο και ενός ακόμη αυτόπτη μάρτυρα στο Αστυνομικό Τμήμα Αλυκών που έχει αναλάβει την προανάκριση, η κοπέλα επιχείρησε να φωτογραφηθεί με θέα το γκρεμό αλλά έχασε την ισορροπία της.