Παρασκευή 22.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το πολιτισμικό «στολίδι» διεκδικεί την αριστεία

ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ
29 Μαΐου 2017 / 12:40

ΣΥΡΟΣ. Mε ακράδαντη την πεποίθηση πως η πρωτεύουσα των Κυκλάδων δύναται να αποσπάσει τον τίτλο του “νικητή” του Προγράμματος “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας”

(European Destinations of Excellence - EDEN) στο πεδίο του Πολιτιστικού Τουρισμού, με βασικό εφόδιό της, την πλούσια πολιτισμική ταυτότητά της, τα μνημεία και τον ξεχωριστό πολιτιστικό χαρακτήρα της, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε στην κατάθεση του απαιτούμενου φακέλου υποψηφιότητας στο πλαίσιο της σχετικής πρόσκλησης που απηύθυνε ο ΕΟΤ.

Εντός χρονικού διαστήματος, το οποίο κάλυψε μόλις ενάμιση μήνα από την ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης προκειμένου να εκκινήσουν - εκ μέρους της Σύρου - οι διαδικασίες για τη διεκδίκηση του τίτλου αριστείας ως αναπτυσσόμενου πολιτιστικού προορισμού στην Ευρώπη, ο Δήμος απολαμβάνοντας την αμέριστη και αφιλοκερδή στήριξη της εταιρείας Dynamic Vision, ολοκλήρωσε τη σύνταξη του φακέλου, τον οποίο και κατέθεσε η Δημοτική Αρχή, τέλος της περασμένης εβδομάδας στον ΕΟΤ.

Τα στοιχεία που συνθέτουν την πρόταση υποψηφιότητας της Σύρου, έχουν συμπεριληφθεί σε μία αναλυτική παρουσίαση 140 σελίδων, η οποία εστιάζει κυρίως στην αποτύπωση του μοναδικού ιστορικού, μνημειακού, αρχιτεκτονικού και θρησκευτικού πλούτου του νησιού και η οποία συνοδεύεται από μία εντυπωσιακή φωτογραφική αποτύπωση της πολιτισμικής κληρονομιάς της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Πέραν της ακόλουθης και περιεκτικής παρουσίασης των βασικών σημείων της πρότασης υποψηφιότητας, αναφορικά με την “εξαιρετική ευκαιρία για την προώθηση και ανάδειξη της πλούσιας υλικής πολιτισμικής κληρονομιάς με βιώσιμο τρόπο”, προέβη σε δηλώσεις ο δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, μιλώντας συγκεκριμένα για τον στόχο και το όφελος που εκτιμάται ότι θα αποκομίσει το νησί από τη διεκδίκηση του τίτλου αριστείας ως αναπτυσσόμενου πολιτιστικού προορισμού.

Πρόσκληση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας”

Ειδικότερα, η Σύρος, έχοντας ως βασικό προνόμιο την ίδια την ιστορία της, λόγω της ανάπτυξης που γνώρισε και η οποία της “χάρισε” πλούσια αρχιτεκτονική και μνημειακή κληρονομιά, διαθέτει σήμερα το πλεονέκτημα να διεκδικεί δυναμικά τον τίτλο αριστείας του αναπτυσσόμενου Ευρωπαϊκού προορισμού στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού, έχοντας καταθέσει εμπρόθεσμα τον φάκελο υποψηφιότητας (καταληκτική ημερομηνία η 29η Μαΐου).

Αν και μέχρι σήμερα από όλη την Ελλάδα, έχουν καταθέσει προτάσεις πέντε ακόμη περιοχές ανταποκρινόμενες στην πρόσκληση του ΕΟΤ, οι οποίες ωστόσο δεν έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο δήμαρχος επισημαίνει την αισιοδοξία του για την προσπάθεια που έχει επιτευχθεί όσον αφορά τη σύνταξη του φακέλου, αφού όπως σημειώνει, “η πρόσκληση είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα μας (σσ. Σύρου)”.

“Η σκέψη μου από την πρώτη στιγμή που είδα την πρόσκληση ήταν πως, αυτή εξ αρχής ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της Σύρου. Δεν μπορούσα να φανταστώ άλλον προορισμό πιο ενδεδειγμένο πέρα από τη Σύρο και σαφώς μετά από μία συγκεκριμένη προετοιμασία, για να διεκδικήσει επάξια τον τίτλο” δήλωσε στην εφημερίδα, τονίζοντας πως, αυτός αποτέλεσε τον βασικό λόγο για τον οποίο, ως Δήμος “κάναμε τις επαφές και τις συνεννοήσεις και θελήσαμε να υποβάλουμε τον φάκελο υποψηφιότητας”. Χωρίς να παραλείπει τη διευκρίνιση πως, “η πρόσκληση αναφέρεται σε αναπτυσσόμενους προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, όχι αναπτυγμένους, οι οποίοι συνδυάζουν μία σειρά από στοιχεία, τα οποία περιστρέφονται γύρω από τον πολιτισμό, την ιστορία, τις τέχνες, τα γράμματα και το θρησκευτικό στοιχείο”, κατέστησε σαφές πως, η Σύρος όπως και κάθε υποψηφιότητα οφείλει να αναδείξει πώς ο υλικός πολιτισμικός πλούτος της, μπορεί να αποτελέσει όχημα για περαιτέρω τουριστική, οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη, αποτελώντας – υπό μία έννοια – έναν “οδηγό” για άλλους προορισμούς με έντονο τον πολιτισμικό και πολιτιστικό χαρακτήρα. “Στόχος είναι η δυνατότητα ανάπτυξης βάσει των πλεονεκτημάτων του τόπου” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά, γνωστοποιώντας πως, μετά την “πολύτιμη συνεργασία” προσώπων του Δήμου (γραφείο Δημάρχου και γραφείο Πολιτισμού) με την Dynamic Vision, “η κατάθεση του φακέλου έγινε ηλεκτρονικά κι έντυπα”, τονίζοντας επιπλέον πως, “μάλιστα το κομμάτι που περιλαμβάνει το φωτογραφικό υλικό έχει υποβληθεί με τη μορφή ενός δερματόδετου βιβλίου για να έχει μία αβανταδόρικη παρουσίαση”.

Ανάπτυξη με “όχημα” το υλικό απόθεμα. Διαφοροποίηση από το μοτίβο “ήλιος και θάλασσα”

Καθώς η εν λόγω πρόσκληση του Προγράμματος “Ευρωπαϊκοί Προορισμοί Αριστείας” έχει θέμα τον Πολιτιστικό Τουρισμό και ειδικότερα την ανάδειξη του αρχιτεκτονικού και μνημειακού πλούτου, μέσω του οποίου μπορεί να προκύψει οικονομική και τουριστική άνθιση σε έναν τόπο, η σύνταξη της πρότασης υποψηφιότητας της Σύρου ακολούθησε βήμα βήμα τις προϋποθέσεις συμμετοχής όπως αυτές αναφέρθηκαν και από τον ΕΟΤ. “Ουσιαστικά εστιάσαμε στους άξονες της πρόσκλησης και στα επιμέρους κριτήρια αξιολόγησης” υπογράμμισε ο Γιώργος Μαραγκός, υπενθυμίζοντας πως, βασικό μέλημα είναι “να εστιάσουμε στο πώς μπορεί το πολιτιστικό απόθεμα ενός προορισμού, ο οποίος δεν είναι ανεπτυγμένος αλλά αναπτυσσόμενος, να βοηθήσει στην ανάπτυξή του”.

Ως εκ τούτου, στο περιεχόμενο της πολυσέλιδης αίτησης, γίνεται μεταξύ άλλων, σύντομη αναδρομή στην ιστορία της Σύρου, στους πολιτιστικούς πόρους της, καθώς επίσης και στα συγκριτικά πλεονεκτήματά της, με φόντο πάντα την προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης στην κατεύθυνση εναλλακτικών θεματικών μορφών και όχι στο μοτίβο του μαζικού τουρισμού που σταθερά προβάλει την ταυτότητα “ήλιος και θάλασσα”.

Σε αυτό το πλαίσιο, ιδιαίτερα θρησκευτικά μνημεία όπως ενδεικτικά ο Ι.Ν. του Αγίου Νικολάου στην Ερμούπολη, ο Μητροπολιτικός ναός των Καθολικών (Άγιος Γεώργιος) στην Άνω Σύρο, αλλά επίσης τα αξιοθαύμαστα αρχιτεκτονικά “κοσμήματα” της πόλης όπως το Δημαρχιακό Μέγαρο, το θέατρο Απόλλων, η έπαυλη Τσιροπινά, ο χώρος των μαυσωλείων στο Κοιμητήριο του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, καθώς όμως και το σύνολο των επισκέψιμων χώρων και των μουσείων του νησιού που συνδέονται άρρηκτα με τον Πολιτισμό και τις τέχνες, κοσμούν τον φάκελο υποψηφιότητας. Συμπληρωματικά, το περιεχόμενό του έρχονται να εμπλουτίσουν οι αναφορές στις στοχευμένες δράσεις που βάσει τουριστικού πλάνου και σχεδίου αναπτύσσει ο Δήμος, με σκοπό την πολιτιστική και πολιτισμική ανάδειξη της Σύρου, αλλά κι εν γένει την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη.

Ξεχωριστή ενότητα αποτελεί αναμφισβήτητα και το θρησκευτικό στοιχείο του νησιού, όπως αυτό αναδεικνύεται μέσα από την αρμονική συνύπαρξη των δύο δογμάτων, με δεδομένο πως, ο θρησκευτικός τουρισμός είναι μία μορφή εναλλακτικής τουριστικής ανάπτυξης στην οποία στοχεύει η Σύρος. Πέραν των ανωτέρω, πραγματοποιείται σαφής αναφορά στα οικονομικά δεδομένα της Σύρου και την εξέλιξη που ακολουθεί τα τελευταία έτη η τοπική οικονομία, προκειμένου να αναδειχθεί η λογική “στροφή” της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στο τουριστικό πεδίο κι εν προκειμένω να δοθεί έμφαση στην προσπάθεια περαιτέρω ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού.

Δεν θα είναι ένας τίτλος “τιμής ένεκεν...””

Βάσει των όσων έχουν γίνει γνωστά από την πρόσκληση, η αξιολόγηση (το αποτέλεσμα της οποίας δεν έχει προσδιοριστεί ακόμη χρονικά) των αιτήσεων υποψηφιότητας, θα ακολουθήσει σε επόμενο διάστημα, από αρμόδια Επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν μέλη του Υπ. Τουρισμού αλλά και της αρμόδιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αναδειχθεί ο τουριστικός πολιτιστικός προορισμός αριστείας. “Θα συσταθεί μία επιτροπή με απόφαση της Αναπληρώτριας Υπουργού, κ. Έλενας Κουντουρά όπου θα συμμετέχουν και στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία επιτροπή θα αξιολογήσει και τα στοιχεία του φακέλου, αλλά και μέσα από μία διαδικασία συνεντεύξεων θα αξιολογήσει ακριβώς τις υποψηφιότητες. Ένα σύστημα κριτηρίων αξιολόγησης και μοριοδότησης θα καταλήξει στο αποτέλεσμα” σημείωσε σχετικά ο δήμαρχος, σκιαγραφώντας το όφελος που δύναται να προκύψει για τη Σύρο από τη συγκεκριμένη προσπάθεια διεκδίκησης του τίτλου. “Ο τελικός πολιτιστικός προορισμός, θα επιλεγεί ως ο κορυφαίος πολιτιστικός προορισμός στην Ευρώπη” τονίζει ο ίδιος, εξηγώντας πως, κατά κύριο λόγο το νησί θα αποσπάσει χωρίς κόστος, μία αξιοσημείωτη προβολή, μέσω των σχεδίων και των ενεργειών του ΕΟΤ και του αρμόδιου Υπουργείου, τόσο στην Ελλάδα, όσο κυρίως στις χώρες της Ευρώπης με “όπλο” την πολιτιστική ταυτότητά της. “Η Σύρος θα προβληθεί με έναν τρόπο θεσμοθετημένο και διαπιστευμένο από τους αρμόδιους δημόσιους φορείς της χώρας μας, ιδιαίτερα από το Υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΤ όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να καταδείξει τα στοιχεία που τον καθιστούν μοναδικό και αναπτυσσόμενο” δηλώνει ο κ. Μαραγκός, επισημαίνοντας παράλληλα πως, η πιθανή διάκριση της Σύρου, “Δεν είναι ένας τίτλος τιμής ένεκεν. Στόχος είναι να χρησιμοποιηθεί ένας τέτοιος προορισμός ως μία μελέτη περίπτωσης, για το πώς μπορεί να αναπτυχθεί και τουριστικά και οικονομικά μέσα από το πολιτισμικό και πολιτιστικό “απόθεμα” του”. Κατά συνέπεια, επανέλαβε πως, “Το όφελος εστιάζεται στο κομμάτι της προβολής βάσει όλων των στοιχείων που είναι δηλωτικά της ταυτότητας προορισμού και κινούνται γύρω από τους άξονες του πολιτισμού, της ιστορίας, των γραμμάτων, των τεχνών, της θρησκείας και του πώς μπορούν αυτά τα στοιχεία, να οδηγήσουν στην οικονομική και περαιτέρω τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη του προορισμού”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, όλη αυτή η προσπάθεια, στηρίζεται και “πάνω στη βάση ενός συγκροτημένου σχεδίου προβολής και ανάπτυξης, δηλαδή στο πλαίσιο ενός marketing plan” που όπως υπογράμμισε “εμείς διαθέτουμε”.

Πολυεπίπεδο το “κέρδος”

Εκτός των ανωτέρω, αξίζει να αναφερθεί πως, στο περιεχόμενο της πρότασης υποψηφιότητας, προσδιορίζεται το επιπρόσθετο όφελος που μπορεί να αποσπάσει η Σύρος μετά την πιθανή απονομή του τίτλου ως προορισμού αριστείας. Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως, θα υπάρξει συμβολή στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας και επομένως της επισκεψιμότητας με έμμεσο αποτέλεσμα την αύξηση του τοπικού εγχώριου εισοδήματος, θα υποστηρίξει τις προσπάθειες μας προώθησης του πολιτιστικού τουρισμού με σκοπό την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, θα δώσει τη δυνατότητα στην τοπική δραστήρια και ενεργή Κοινότητα της Σύρου να διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για αναπτυξιακές ενέργειες, θα προσελκύσει το ενδιαφέρον ξένων επαγγελματιών φωτογραφίας για την αποτύπωση της ομορφιάς του νησιού, θα δώσει τη δυνατότητα στη Σύρο να υποβάλλει την υποψηφιότητά της για τον χαρακτηρισμό της Ερμούπολης σε χώρο προστασίας από την UNESCO κι εμμέσως θα βοηθήσει την ίδια τη Σύρο στη διεκδίκηση παντός τύπου χρηματοδοτήσεων εθνικών, ευρωπαϊκών και ακόμη διεθνών για την βελτίωση των υποδομών της. Τέλος, αναφέρεται πως, ο εν λόγω τίτλος, θα ικανοποιήσει και θα κάνει υπερήφανους τους πολίτες της Σύρου για την αναγνώριση όλης της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, την οποία διατηρούν με σκοπό να την μεταφέρουν στις νέες γενιές ενώ θα αποτελέσει έμβλημα του νησιού και θα συνοδεύει το πάσης φύσεως έντυπο και ηλεκτρονικό υλικό του τόπου.

Έγινε καλή δουλειά. Είμαι πολύ αισιόδοξος”

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο δήμαρχος θέλησε να εκφράσει δημοσίως την αισιοδοξία του για την τύχη της αίτησης υποψηφιότητας της Σύρου στο προαναφερθέν πρόγραμμα, τονίζοντας ταυτόχρονα πως, για τις προσπάθειες, αναμένεται και η πληρέστατη και αναλυτικότατη ενημέρωση της ίδιας της Υπ. Τουρισμού. “Η πρόσκληση ήταν στοχευμένη. Υπάρχουν ακόμη πέντε υποψηφιότητες. Ο ανταγωνισμός μπορεί να είναι σημαντικός όμως εγώ είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος επειδή έχει γίνει μία πάρα πολύ καλή δουλειά” ανέφερε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως σήμερα δεν είναι σε θέση να γνωρίζει χρονικά, “πόσο θα διαρκέσει η διαδικασία της αξιολόγησης” ωστόσο όπως υποστήριξε, “νομίζω πως είμαστε αρκετά πειστικοί”. Κατέληξε δε, λέγοντας πως, “έχουμε ενημερώσει σε πολιτικό επίπεδο και την κ. Υπουργό και τους αρμόδιους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου κι ευελπιστούμε το επόμενο διάστημα που θα περιμένουμε να είναι στο νησί η κ. Κουντουρά λόγω της διεξαγωγής αθλητικών – τουριστικών εκδηλώσεων, να έχουμε την ευκαιρία να τον παρουσιάσουμε αναλυτικά και εδώ”.

ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ / koinignomi.gr