Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

"Σαράντα χρόνια φωτογραφίας"

ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ
01 Σεπτεμβρίου 2024 / 13:22

Από την ομάδα "Φίλοι των Παξών"

ΠΑΞΟΙ. Η έκθεση που διοργανώνει η ομάδα «Φίλοι των Παξών» με τίτλο «Σαράντα Χρόνια Φωτογραφίας» κάνει εγκαίνια την Πέμπτη 05/09 στο Παλαιό Σχολείο στον Λόγγο Παξών. Στην έκθεση θα παρουσιαστούν φωτογραφίες των:

Γιώργος Αγγελής - Δημήτρης Κίντζιος - Σπὐρος Κολοβός

Μανώλης Βλαχόπουλος - John Claridge - Guido Maria Isolabella

Tina Merandon - Kevin Price - Jorge Rodriguez de Rivera

Jean Manuel Simoes - Gabriel Stauffer - Vivian van Blerk

Ώρες: 7:30 με 11 μμ

Είσοδος: Ελεύθερη

Διάρκεια Έκθεσης: 5 με 29 Σεπτεμβρίου. Ανοιχτά καθημερινά 8 με 10:30μμ

Λίγα λόγια για την έκθεση:

«Η μοναδικού χαρακτήρα, εξαιρετική αυτή έκθεση καλύπτει ένα διάστημα τεσσάρων δεκαετιών με εικόνες των Παξών αλλά και των Παξινών, τραβηγμένες από ένα ετερόκλητο σύνολο ντόπιων και ξένων, ερασιτεχνών και επαγγελματιών φωτογράφων, που απεικονίζουν την εξέλιξη του νησιού και των κατοίκων του στο πέρασμα του χρόνου, από τα πρώτα χρόνια του τουρισμού μέχρι και σήμερα.

Για πρώτη φορά οι Φίλοι Των Παξών θα παρουσιάσουν τις μαυρόασπρες εκτυπώσεις των έργων του Βρετανού φωτογράφου John Claridge που πρωτοεπισκέφτηκε το νησί το 1976.

Η σειρά των συγκεκριμένων εικόνων, καθώς και οι προγενέστερες χρονολογικά εικόνες από τη δεκαετία του 60 του τοπικού φωτογράφου Μανώλη Βλαχόπουλου, αποκαλύπτουν και καταδεικνύουν τις αναπόφευκτες αλλαγές που σημειώθηκαν στο νησί από την πρόοδο του τελευταίου μισού αιώνα.

Ακόμη συναρπαστικότερη είναι η απαθανάτιση τριών γενεών Παξινών όπως αποκαλύπτονται μέσα από τα πορτραίτα που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός των Βλαχὀπουλου, Claridge και της Tina Merandon.

Κάπως έτσι έχει συγκρατήσει την εμπειρία στη μνήμη του, και περιγράφει τη διαμονή του στο νησί το 1976, ο John Claridge:

Πριν από κοντά πενήντα χρόνια, μισό περίπου αιώνα δηλαδή, έχοντας μελετήσει μέρος της ιστορίας του νησιού των Παξών, πήρα την απόφαση να το επισκεφτώ. Κατά την αποβίβασή μου από το πλοίο της γραμμής περίμενα να εισέλθω σε έναν τόπο μαγικό, και τελικά δεν απογοητεύτηκα. Περπατώντας κατά μήκος του μουράγιου ερχόμενος από το λιμάνι μπήκα στον πειρασμό να σταματήσω σε μια ταβέρνα. Το πρώτο μου λάθος ήταν πως ζήτησα ένα ποτήρι ούζο. Δηλαδή δεν ήταν λάθος το πρώτο αυτό ποτό, αλλά τα πολλά που ακολούθησαν. Ένιωθα πως είχα πραγματικά φτάσει σε έναν τόπο μαγικό.

Στη διάρκεια των επομένων λίγων ημερών γνώρισα ορισμένους καταπληκτικούς ανθρώπους. Είχα την ευκαιρία να δοκιμάσω το τοπικό φαγητό και κρασί, όπως και να κολυμπήσω στους όρμους και τις σπηλιές που αφθονούν στο πανέμορφο αυτο νησί. Δυστυχώς είχα μόνο μια βδομάδα στη διάθεση μου καθώς έπρεπε να συμμετέχω σε προγραμματισμένη αποστολή στην Ινδία.

Οι φωτογραφίες αυτές είναι μερικές μόνο παρατηρήσεις, μιας μυθικής ακόμη εποχής, που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

John Claridge - Αύγουστος 2024»