Δευτέρα 16.09.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γυναίκες στην Μουσική από το Φεστιβάλ Παξών

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΞΩΝ
18 Αυγούστου 2024 / 22:02
ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

28 Αυγούστου «Γυναίκες στη Μουσική»

ΠΑΞΟΙ. Το Φεστιβάλ Παξών συνεχίζεται την Τετάρτη 28 Αυγούστου στις 20:00 ακόμη μια μουσική εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες στη Μουσική» όπου θα εμφανιστεί η Clara Schumann, μια από τις πιο διακεκριμένες πιανίστριες της ρομαντικής εποχής κατά τη διάρκεια της 61χρονης καριέρας της, άλλαξε τη μορφή και το ρεπερτόριο του ρεσιτάλ πιάνου.

Η Fanny Mendelssohn, μεγαλύτερη αδερφή του γνωστού συνθέτη, δεν κατάφερε ποτέ να σπάσει την οικογενειακή απαγόρευση των δημοσίων εμφανίσεων παρά την εξαιρετική τεχνική της στο πιάνο. Τα τραγούδια που ακούγονται στο πρόγραμμα αυτό δημοσιεύτηκαν ως έργα του ίδιου του Mendelssohn. Πολυγραφότατη η Mathilde Kralik, συνέθεσε όπερες, συμφωνίες, κοντσέρτα κτλ. Τα τραγούδια της σε ποίηση της Σαπφώς ηχογραφήθηκαν πρώτη φορά από τη Γεωργία Τρύφωνα υπό την αιγίδα του σωματείου Ars Augusta στη Γερμανία.

Το τραγούδι για φωνή και ορχήστρα της Eva dell'Acqua είναι ίσως το πιο γνωστό της έργο με πάμπολλες ηχογραφήσεις και μεταγραφές. H Pauline Viardot, κόρη του σπουδαίου τενόρου και παιδαγωγού Manuel Garcia, αδερφή της διάσημης Maria Malibran, είχε μια πολύχρονη και σπουδαία καριέρα ως τραγουδίστρια και συνθέτης. H Amy Beach ήταν η πρώτη Αμερικανίδα συνθέτρια συμφωνιών και τραγουδιών. Η Hilde Loewe-Flatter , συνθέτρια οπερέτας και τραγουδιών καμπαρέ δημοσίευσε τα έργα της με το ανδρικό ψευδώνυμο Henry Love.

Η Κερκυραία σοπράνο, Γεωργία Τρύφωνα κι ο πιανίστας Σωτήρης Λοΐζος μας παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα με έργα των ανωτέρω αναφερόμενων γυναικών, που υπήρξαν πρωτοπόρες σε ένα μουσικό κόσμο στον οποίο κυριαρχούσαν άνδρες. 

ΦΩΤΟ@ΓΕΩΡΓΙΑ ΤΡΥΦΩΝΑ

Χώρος: Αυλή πρώην Δημοτικού Σχολείου Λογγού

Κρατήσεις:  15€, 12€ Φίλοι των Παξών 2024

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βασίλης Πανταζόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Ρόδος), με ειδίκευση στις Διεθνείς Σχέσεις. Επιπλέον, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου από το Πανεπιστήμιο του Reading στις Στρατηγικές Σπουδές.