Τρίτη 26.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δείτε την Αγία Αικατερίνη μετά τον καθαρισμό (φωτορεπορτάζ)

Ναός Αγίας Αικατερίνης
27 Ιουλίου 2016 / 16:32

ΚΕΡΚΥΡΑ. Καθαρός από μπάζα παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες στο Δήμο ο Ναός της Αγίας Αικατερίνης.

Παραδομένος στο χρόνο, η φθορά ήταν πλέον τέτοια που είχε καταστεί επικίνδυνος για πρόκληση ατυχήματος και έτσι ο δήμος ανάθεσε σε εργολάβο τον καθαρισμό του. Κτισμένος στα 1690, ήταν σε διαρκή λειτουργική χρήση άλλοτε σαν Ιερά Μονή και άλλοτε σαν παρεκκλήσι της Ενορίας του Αγίου Ελευθερίου έως την αρχή της δεκαετίας του 1990, οπότε και ενεπλάκη στα κρατικά και τα κοινοτικά γρανάζια. 
 
Σημαντικά κειμήλια
 
Ο ναός είναι μονόκλιτη ξυλοσκέπαστη, κεραμοσκεπής βασιλική. Στο κυκλικό πλαίσιο του παραθύρου της παλιάς κόγχης του αγίου βήματος υπήρχε η επιγραφή: «Τροχώ τροχάτε μάρτυς Xριστoύ Κατερίνα», που ανάγει στο μαρτύριo της αγίας. Η εφέστια εικόνα και όλες οι εικόνες του τέμπλου είναι έργα του Στέφανου Τζαγκαρόλ. Στο ναό υπήρχαν σημαντικές εικόνες όπως η εικόνα του Προδρόμου, έργο της πρώτης πεντηκονταετίας του 14ου αι., εξαίρετης τέχνης, κωνσταντινουπολίτικου εργαστηρίου που ο θεμελιωτής του ναού, ιερομόναχος και λόγιος Νικόδημος Καροφυλλάτος, έφερε πιθανόν μαζί του από την Κρήτη. Οι διασωθείσες εικόνες φυλάσσονται σε αποθήκη της αρχαιολογικής υπηρεσίας.
 
Ο θεμέλιος λίθος
 
Η θεμελίωση γίνεται την 1η Αυγούστου 1690 και στις 17 Νοέμβρη ο ναός είναι έτοιμος. Στις 25 Νοέμβρη, ημέρα μνήμης της Αγίας Αικατερίνης ο Μ. Πρωτοπαπάς Χριστόδουλος Βούλγαρις τελεί τα εγκαίνια. 
Στις 23 Μάη του 1704, παραμονή του θανάτου του, ο ο πνευματικός δάσκαλος Νικόδημος συντάσσει διαθήκη με την οποία παρήγγελνε στους μαθητές να παίρνουν στο μοναστήρι φτωχά παιδιά, να τα ανατρέφουν και να τα κάνουν ιερομονάχους. Το κείμενο της διαθήκης αποτελεί και την ίδρυση της μονής της Αγίας Αικατερίνης και την τυπική διάταξη της εσωτερικής λειτουργίας του μοναστικού κοινοβίου. Η μονή λειτουργεί μέχρι τον ερχομό των Δημοκρατικών Γάλλων, οπότε τα εισοδήματά της δημεύονται. 
 
Ξεκινούν τα βάσανα
 
Μετά την Ένωση το 1864 ο ναός περιέρχεται στην Εγχώρια Διαχείριση και από το 1887, περιέρχεται με νόμο, στη δικαιοδοσία του Δήμου Κερκυραίων. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 το Υπουργείο Πολιτισμού είχε εγκρίνει 280.000.000.δραχμές για την επισκευή του ναού αλλά στο μνημείο δεν έπεσε ούτε μία δραχμή. Επί περιφερειακής αρχής Σπύρου εντάχθηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την αποκατάσταση και ανάδειξή του για να ακολουθήσει την τύχη του Φοίνικα και να απενταχθεί το 2014. Σήμερα έχει απομείνει ό, τι φαίνεται στο φωτορεπορτάζ. Με ένα θαύμα, ίσως προλάβει να αποκατασταθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή από το τρέχον ΕΣΠΑ.

Δείτε τις φωτογραφίες πριν τον καθαρισμό
...και μετά!