Δευτέρα 23.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αγνώριστος ο ναός της Αγ. Αικατερίνης! Φωτογραφίες πριν και μετά

Αγία Αικατερίνη
15 Nov 2021 / 15:18

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ως το τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί πλήρως οι εργασίες αποκατάστασης και ανάδειξης του συγκροτήματος της Αγίας Αικατερίνης στην Παλαιά Πόλη της Κέρκυρας

όπως διαβεβαίωσε ο ανάδοχος τη Δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων η οποία επιθεώρησε σήμερα το έργο.
           
Πρόκειται για την ολοκλήρωση του υποέργου  «Αποκατάσταση και Ανάδειξη Συγκροτήματος Αγίας Αικατερίνης» το οποίο αφορά την υλοποίηση έργου κτηριακής αποκατάστασης του κτίσματος στο εσωτερικό και το εξωτερικό του περίβλημα καθώς και την προσθήκη όλων των αναγκαίων για την επανάχρηση  μηχανολογικών εγκαταστάσεων. 

 
 

Δείτε το φωτορεπορτάζ του enimerosi.com το 2016



Ιστορικά στοιχεία

Το οικοδομικό συγκρότημα της Αγ. Αικατερίνης (Εκκλησία και τριώροφη οικία) βρίσκεται στην οδό Καποδιστρίου αρ. 114 στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Το συγκρότημα της Αγ. Αικατερίνης περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Κερκυραίων σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν. ΑΦΙ/28-05-1887 «Περί διανομής της εγχωρίου περιουσίας Κέρκυρας».

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα ιστορικά στοιχεία η εκκλησία της Αγ. Αικατερίνης κτίστηκε στα τέλη του 17ου αι. από τον κληρικό Νικόδημο Καροφύλακτο, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του και με δικά του έξοδα. Εγκαινιάστηκε δε στις 25 Νοεμβρίου 1690 από το Μεγάλο Πρωτόπαπα Χριστόδουλο Βούλγαρη. Σύμφωνα με επιθυμία του ιδιοκτήτη,  η οποία εκφράστηκε στην διαθήκη του που συντάχθηκε στις 23 Μαρτίου του έτους 1704, στο συγκρότημα στεγάστηκε ανδρικό μοναστήρι.

Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης μαζί με τα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν από τη μονή, κατασκευάστηκαν σε διάφορες περιόδους. Πιο αξιόλογο είναι βέβαια το κτίριο της εκκλησίας, το σύνολο του συγκροτήματος, πάντως, αποτελεί ένα από τα σημαντικά μνημεία της πόλης της Κέρκυρας.
 
Σύνταξη μελέτης – χρηματοδότηση

Η μελέτη συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Κέρκυρας (Τμήμα Παλιάς Πόλης) και το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, με προϋπολογισμό 1.814.600,00 Ευρώ.

Υλοποίηση του έργου

Με απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου το έργο δημοπρατήθηκε και
υλοποιείται από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του ΥΠ.ΠΟ.Α., μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Κέρκυρας, του ΥΠ.ΠΟ.Α. και της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Η Πράξη περιλαμβάνει πέντε υποέργα :
  1. Εξαγορά αποθηκών ισογείου.
Έχει ολοκληρωθεί.
  1. Αποκατάσταση συγκροτήματος Αγίας Αικατερίνης.
Είναι σε εξέλιξη, η σύμβαση υπογράφηκε στις 29/08/2018 και αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2021.
  1. Σωστική αρχαιολογική έρευνα, ανασκαφικές εργασίες και συντήρηση του τέμπλου, λοιπών ξυλόγλυπτων στοιχείων και κειμηλίων του ναού του συγκροτήματος Αγίας Αικατερίνης.
Είναι σε εξέλιξη, με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, αφορά αποκλειστικά το κτίριο της εκκλησίας και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  1. Αγορά εξοπλισμού
Είναι σε εξέλιξη, με φορέα υλοποίησης το Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, αφορά τον εξοπλισμό για τη χρήση του κτιρίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.
  1. Σύνδεση με  δίκτυα Κοινής Ωφέλειας.
Είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθεί μαζί με το 1ο υποέργο, μέχρι τις 31/12/2021 .
 
Αυτοψία Υδραίου
           
Η Δήμαρχος Μ. Υδραίου η οποία επισκέφθηκε τη Δευτέρα το συγκρότημα, συνοδευόμενη από τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Ν. Καλόγερο και τον επιβλέποντα αρχιτέκτονα - μηχανικό του έργου, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την πρόοδο των εργασιών αναφέροντας επιπρόσθετα ότι ο ναός, ο οποίος μέσα στην καρδιά της πόλης ήταν παραδομένος στη φθορά του χρόνου, αποκαθίσταται πλήρως.



Όπως ανέφερε επιπρόσθετα, “Το μνημείο αυτό αποτελεί σύμβολο της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, χαρακτηριστικό δείγμα της Κερκυραϊκής Αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα και είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένο με την παράδοση και την ιστορία της Παλαιάς Πόλης της Κέρκυρας.

Με την ολοκλήρωση των εργασιών, το συγκρότημα θα καταστεί λειτουργικό και επισκέψιμο για τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες ανακτώντας το μνημειακό του χαρακτήρα, ένα μνημείο που βρισκόταν για δεκαετίες σε κατάσταση ετοιμορροπίας.”
 
Χρήση του συγκροτήματος

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης στο συγκρότημα θα φιλοξενούνται ήπιες πολιτιστικές χρήσεις, όπως, περιοδικές εκθέσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων κλπ. και θα υπάρχει η δυνατότητα να λειτουργείται και ο Ι. Ναός.

***Photos: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ