Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ογκώδης διαδήλωση κατά των κρουαζιερόπλοιων στη Βενετία (video-photos)

Βενετία
08 Ιουνίου 2019 / 18:30
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΒΕΝΕΤΙΑ. Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους το Σάββατο ζητώντας την απομάκρυνση μεγάλων πλοίων στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, μετά το ατύχημα

που συνέβη την περασμένη Κυριακή στο κανάλι Giudecca, όταν κρουαζιερόπλοιο προσέκρουσε στην προκυμαία και σε τουριστικό σκάφος με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε ατόμων 
Η διαμαρτυρία αυτή δεν είναι η πρώτη. Τα τελευταία χρόνια, οι εκκλήσεις για προστασία της πόλης-μνημείο UNESCO πληθαίνουν, Το 2016, είχε γίνει μια πρωτότυπη πλωτή πορεία που έμεινε γνωστή ως κίνημα No Grandi Navi (Οχι μεγάλα πλοία), ενώ χιλιάδες Βενετοί συμμετείχαν κρατώντας μπαλόνια και πανό με το ίδιο σύνθημα. 

Το πρόσφατο ατύχημα προφανώς ήταν "η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" καθώς οι Βενετοί είδαν τους φόβους τους να γίνονται πραγματικότητα.



Σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία, περίπου 8.000 διαδηλωτές συμμετείχαν στο κίνημα με πανό με συνθήματα όπως «Κρατήστε τα μεγάλα σκάφη έξω από τη λιμνοθάλασσα» «Δεν είμαστε προς πώληση» και «Ντροπή, τέρατα!». Βενετσιάνοι και μέλη περιβαλλοντικών οργανώσεων ζητούν από τις αρχές να κρατούν σε απόσταση ασφαλείας τα κρουαζιερόπλοια. Οπως αναφέρουν, αποτελούν κίνδυνο για την πόλη και τα μνημεία της, μολύνουν τα νερά της, καταστρέφουν το οικοσύστημα της λιμνοθάλασσας, απειλούν τα θεμέλια της πόλης και αλλοιώνουν την αισθητική της. 

Το συλλαλητήριο κατέληξε στην διάσημη Piazza San Marco, μολονότι εκεί δεν επιτρέπονται οι διαδηλώσεις τα τελευταία 25 χρόνια. Ωστόσο η αστυνομία επέτρεψε στους διαδηλωτές να περάσουν για την αποφυγή επεισοδίων. 



Στο πλευρό των διαδηλωτών είναι μέλη της ιταλικής κυβέρνησης που δήλωσαν ότι εργάζονται για την επίλυση του προβλήματος  αλλά και η Unesco, η οποία πρόσφατα γνωμοδότησε υπέρ του κατάπλου των μεγάλων σκαφών στον λιμένα της Μαργκέρα, στην απέναντι όχθη.

Δείτε περισσότερες φωτογράφιες εδώ

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.