Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το Corfu Food and Wine Festival βράβευσε τον διακεκριμένο Chef Νίκο Σαράντο (video-photos)

Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας
08 Μαΐου 2019 / 17:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πλημμύρισε η Σπιανάδα με δελεαστικές μυρωδιές και λαχταριστές γεύσεις! Το 2ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Κέρκυρας εγκαινιάστηκε απόψε με μια μεγάλη γιορτή πολιτισμού, παράδοσης και ιστορίας.

Ξεκίνησε από την κεντρική πλατεία της Κέρκυρας όπου οι κορυφαίοι σεφ της Κέρκυρας, η Λέσχη Αρχιμαγείρων με τη συνεργασία του κρατικού ΙΕΚ Υπουργείου Τουρισμού, μαγείρεψαν και παρουσίασαν στο κοινό την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα ενώ συγχρόνως οι τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους και τις επιχειρήσεις τους στους επισκέπτες.
Oι φιλοξενούμενοι σεφ από το Ισραήλ, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Ρωσία καθώς και σπουδαστές με τους καθηγητές τους από την Γαλλία Centre de métiers et de l’ Artisanat du Tarn πρόγραμμα (Erasmus), παρουσίασαν τη δική τους παραδοσιακή κουζίνα που επηρέασε την κερκυραϊκή γαστρονομία. Μουσική και χορός από όλες τις συμμετέχουσες χώρες ολοκλήρωσαν την πολυπολιτισμική ταυτότητα της Κέρκυρας.
Παράλληλα βράβευτηκε ως Γαστρονομικός Ταξιδιώτης της Χρονιάς ο διακεκριμένος Σέφ Νίκος Σαράντος. «Ουδέν μάγειρος του ποιητού διαφέρει», έλεγε ο Έλληνας φιλόσοφος, γευσιγνώστης, μάγειρας και ηδονοθήρας Αρχέστρατος, που έζησε τον 4ο π.Χ. αιώνα στις Συρακούσες της Σικελίας και θεωρείται ο πατέρας της γαστρονομίας στη Δύση.
Ο Chef Νίκος Σαράντος έχει εργαστεί μεταξύ άλλων για τα ξενοδοχεία Hilton του Λονδίνου, του Κουβέιτ και Addis Abeba, το Ramses Hilton Hotel στο Κάιρο της Αιγύπτου, όπως και για το Royal Teheran Hilton, στο Ιράν.
Μετά από την επιτυχημένη καριέρα του στο εξωτερικό, αναλαμβάνει το ρόλο του executive chef σε πολλά ξενοδοχεία της Ελλάδας μεταξύ των οποίων και το Hilton της Κέρκυρας, και αφήνει το στίγμα του σε αυτό που σήμερα ονομάζουμε "δημιουργική ελληνική κουζίνα".
Χρησιμοποίησε για πρώτη φορά τις τεχνικές της επαγγελματικής κουζίνας για να μαγειρέψει παραδοσιακά φαγητά, αλλά δοκίμασε ακόμα και πριν το 1990, κάποια ξεχωριστά ελληνικά υλικά, όπως η μαστίχα, ο σχινόκοκκος ή το μύρτο, που τον βοηθούν να ανανεώσει αισθητά κάποια ήδη γνωστά πιάτα.
Για 11 χρόνια εργαζόταν ως Menu Consultant για την Aegean Air.
Πριν 27 χρόνια, ιδρύοντας τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδας, το όνειρό του ήταν να δημιουργήσει έναν επαγγελματικό κλάδο που θα ερευνήσει την ελληνική κουζίνα, θα την ανακαλύψει, θα την εκθειάσει, θα τη "ραφινάρει" και θα τη μεταδώσει σε όλο τον κόσμο.
Είχε την έμπνευση και την επιμονή να στήσει τη λέσχη αρχιμαγείρων για να προκαλέσει τους μελλοντικούς σεφ σε ευγενή άμιλλα μέσω ενός διαγωνισμού, που καθιερώθηκε να γίνεται σε ετήσια βάση.
Και το πέτυχε!
Σήμερα, η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κέρκυρας στο πλαίσιο αυτού του Φεστιβάλ, τίμησε τον μεγάλο Έλληνα σεφ για την πολυετή του προσφορά στην ανάδειξη της ελληνικής κουζίνας.

Δείτε το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

Περισσότερες φωτογραφίες