Δευτέρα 18.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Όλοι μαζί για την Κέρκυρα στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Μον-Ρεπό

Μόν-Ρεπό
05 Ιουνίου 2016 / 16:40

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εθελοντική δράση καθαρισμού, Ημέρα Περιβάλλοντος και Πράσινες πολιτιστικές διαδρομές χώρεσαν την Κυριακή το πρωί στα 258 στρέμματα του ζωντανού μνημείου.

Φιλόξενο όπως πάντα το δημοφιλές κτήμα του Μον-Ρεπό, δέχθηκε σήμερα τη φροντίδα των εθελοντών του Όλοι μαζί για την Κέρκυρα στη νέα τους εξόρμηση για τον καθαρισμό και τον ευπρεπισμό του. Οι εθελοντές έπιασαν δουλειά από νωρίς το πρωί για τις βαριές εργασίες, ενώ λίγο αργότερα έφθασαν και ενισχύσεις από τα χέρια μικρών φίλων του «Όλοι Μαζί» -παιδιών δημοτικού- που βοήθησαν στη φύτευση λουλουδιών.
Ωστόσο, η σημερινή δράση καθαρισμού είχε και μπόνους: Η εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας, με επικεφαλής την Τ. Ρηγάκου, στα πλαίσια των Πράσινων Πολιτιστικών Διαδρομών που έχει θεσπίσει το Υπουργείο Πολιτισμού, πραγματοποίησε ξενάγηση στους αρχαιολογικούς θησαυρούς του Μον-Ρεπό . 

Η ανασκαφική έρευνα στο κτήμα του Μον-Ρεπό έχει φέρει στο φως ερείπια ναών και άλλων κτισμάτων καθώς και πλήθος αντικειμένων λατρείας και τέχνης. 
Σήμερα στο χώρο σώζονται λέιψανα του ιερού της Ήρας (Ηραίο) στα νοτιοδυτικά, ο ναός του Καρδακίου στα νοτιοανατολικά και ο μεταβυζαντινός ναός του Σωτήρα Χριστού στο μέσον της ανατολικής πλευράς του. Η ξενάγηση του κοινού έγινε στο Ηραίο και στο ναό του Καρδακίου από την επίτιμη διευθύντρια Η' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Γ. Μεταλληνού, η οποία έχει εργαστεί στις ανασκαφές και στην ανάδειξη των μνημείων.  

Στο Ηραίο, οι ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν από το γερμανικό αρχαιολογικό ινστιτούτο μεταξύ των ετών 1912-1914 και από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία τη δεκαετία του 1960 αποκάλυψαν τμήματα ενός σημαντικού ιερού με διάρκεια ζωής από τα αρχαϊκά έως τα ελληνιστικά χρόνια. Σήμερα μόνο μικρό τμήμα του ιερού έχει καταφέρει να επιβιώσει.

Ο δωρικός ναός στο Καρδάκι, αποκαλύφθηκε τυχαία το 1822 επί Αγγλοκρατίας στην απότομη νοτιοανατολική πλευρά του κτήματος, λίγο ψηλότερα από τη βενετσιάνικη κρήνη, τη γνωστή ως πηγή του Καρδακίου, από την οποία έχει λάβει την ονομασία του. Η ανασκαφική διερεύνηση του μνημείου συνεχίστηκε από το γερμανό Δαίρπφελδ την περίοδο 1912-1914 παράλληλα με τις έρευνες που διαξήγαγε στο Ηραίο. 
Αποτελεί το καλύτερα σωζόμενο δείγμα αρχαίου ναού στην Κέρκυρα. Πρόκειται για δωρικό περίπτερο ναό μικρών διαστάσεων των υστεροαρχαϊκών χρόνων (525-500 π.Χ.), του οποίου το ανατολικό τμήμα έχει κατακρημνιστεί στη θάλασσα. Είχε έξι κίονες σε κάθε στενή πλευρά του και δώδεκα σε κάθε μια από τις μακρές πλευρές του, ενώ μέσα στο σηκό υπήρχε βωμός. Ο ναός παρουσιάζει αρχιτεκτονικές ιδιαιτερότητες που προέρχονται από το συγκερασμό στοιχείων του δωρικού και του ιωνικού ρυθμού καθώς και της αποικιακής αρχιτεκτονικής στη Μεγάλη Ελλάδα. Η κατά καιρούς απόδοσή του στη λατρεία του Απόλλωνα, του Ασκληπιού ή του Ποσειδώνα δεν έχει επιβεβαιωθεί ανασκαφικά. 

Δείτε το φωτορεπορτάζ