Σάββατο 02.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αρχαιολογικές ανασκαφές ξανά στην Παλαιόπολη μετά από δεκαετίες!

Μον-Ρεπό
21 Αυγούστου 2018 / 07:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ξεκίνησε τη Δευτέρα το πρωί αρχαιολογική ανασκαφή στην καρδιά της Παλαιόπολης (Μον Ρεπό) μετά από δεκαετίες.

Των ανασκαφών προΐσταται η επίτιμη Έφορος Αρχαιοτήτων Δρ. Γαρυφαλιά Μεταλληνού (φωτο), πρώην επικεφαλής της ΕΦΑ Κέρκυρας.
Ουσιαστικά πρόκειται για την συνέχιση των ανασκαφών του Ηραίου, έτσι ώστε να αποκαλυφθούν πλήρως τα κτήρια που είχαν είχαν έρθει στο φως παλαιότερα και να συμπληρωθεί η εικόνα της κατοψής τους αλλά και της χρήσης που είχαν.
Ερευνάται επίσης ένας νέος χώρος δίπλα στο Ηραίο, που δεν είχε αγγίξει η αρχαιολογική σκαπάνη ποτέ στο παρελθόν. Ο χώρος αυτός προς το παρόν καθαρίζεται από την πυκνή βλάστηση.
Η ανασκαφή ήταν πρόταση της Γ. Μεταλληνου και εγκρίθηκε από το ΚΑΣ του Υπουργείου Πολιτισμού. με φορέα υλοποίησης την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Έχουν ήδη προσληφθεί οκτώ άτομα και ένας αρχαιολόγος, ενώ στη συνέχεια ανάλογα με τις ανάγκες θα προσληφθούν αρχιτέκτονες και συντηρητές. Η ανασκαφή θα κρατήσει πέντε χρόνια με εργασίες περίπου ένα μήνα κάθε χρόνο και γίνεται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Λεβέντη.

Το Ίδρυμα Λεβέντη

Το ίδρυμα Λεβέντη είναι ένα ίδρυμα παγκοσμίου φήμης το οποίο πάνω από τρείς δεκαετίες προσφέρει σε τομείς όπως ο πολιτισμός, η παιδεία, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προστασία της βιοποικιλότητας και η στήριξη των ευάλωτων ομάδων.
Αναλαμβάνει δράσεις αναφορικά με την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, τις μουσειακές εκθέσεις και τις βιβλιοθήκες, τις υποτροφίες φοιτητών σε όλα τα επίπεδα, την ανθρωπιστική και φιλανθρωπική δράση, την ιατρική και την προστασία του περιβάλλοντος. 

Το Ηραίο

Το Ηραίο αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αρχαιολογικά ευρήματα εντός του κτήματος του Mon Repos, και πρόκειται για τα λείψανα ενός σημαντικού ιερού της αρχαίας πόλης. Οι ενδείξεις για ύπαρξη λατρείας στο χώρο αυτό ξεκινούν από τα τέλη 7ου αιώνα π.Χ., περίοδο κατά την οποία κτίστηκε στην κορυφή του λόφου ένας μεγάλος δωρικός ναός, ο οποίος έχει αποδοθεί στην Ακραία Ήρα. Ελάχιστα στοιχεία έχουν διασωθεί από το αρχαϊκό αυτό οικοδόμημα, όπως για παράδειγμα τα εξαιρετικής τέχνης κεραμίδια του, τα οποία ο επισκέπτης μπορεί να δει στο Μουσείο της Παλαιόπολης (Mon Repos) και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας (το οποίο τα τελευταία χρόνια ανακαινίζεται και δεν είναι επισκέψιμο).