Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κερκυραία ερευνήτρια με την «ελίτ» των σοφών στα Μαθηματικά και την Πληροφορική

Κωνσταντίνα Σκολαρίκη
22 Σεπτεμβρίου 2022 / 11:08

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 200 ερευνητές από όλο τον κόσμο για να λάβει μέρος στο φόρουμ τη Χαϊδελβέργης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια Κερκυραία νεαρή επιστήμονας επιλέχθηκε ανάμεσα σε 200 νέους ερευνητές από όλο τον κόσμο για να συμμετάσχει στην ετήσια πνευματική ανταλλαγή που συντελείται κάθε χρόνο από το 2013 στη Χαιδελβέργη.

Το Heidelberg Laureate Forum που αποτελεί πλέον θεσμό στη γερμανική πόλη με επίκεντρο τις επιστήμες της Πληροφορικής και των Μαθηματικών άνοιξε και φέτος τις πύλες του σε νέους ερευνητές (100 από τον τομέα της Πληροφορική και 100 από των Μαθηματικών), ανάμεσά στους οποίους βρίσκεται η κερκυραϊκής καταγωγής Κωνσταντίνα Σκολαρίκη.



Παρά τα 25 χρόνια της, κατάφερε με το πλούσιο βιογραφικό της να κεντρίσει το ενδιαφέρον της Επιτροπής, επιλέγοντάς της για να συναντήσει από κοντά την «ελίτ των σοφών» στα συγκεκριμένα επιστημονικά πεδία, βραβευμένους με τα Abel Prize», «Fields Medal», «Nevanlinna Prize» και «ACM A.M. Turing Award».

«Παράθυρα» συνεργασιών

Στόχος της διοργάνωσης δεν είναι άλλος από το να έρθουν κοντά οι νέοι ερευνητές με τους ήδη καταξιωμένους «εγκεφάλους» των Μαθηματικών και της Πληροφορικής ανταλλάσοντας ιδέες και εμπειρίες και αφήνοντας ανοιχτά παράθυρα συνεργασιών και ευκαιριών.

Η 25χρονη Κωνσταντίνα επιλέχθηκε και πέρσι να συμμετάσχει στο Heidelberg Laureate Forum, εξαιτίας όμως της πανδημίας η διοργάνωση πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά. Φέτος όμως βρίσκεται εκεί ανάμεσα σε κορυφαίους ερευνητές.

«Είναι μοναδικό πράγμα να μιλάς με κάποιον που έχει μια 50χρονη διαδρομή επικεντρωμένη σε μελέτες και έρευνες. Ποια ήταν η πορεία για να φτάσει σήμερα εδώ, οι αποτυχίες που ξεπέρασε και τα μονοπάτια επιτυχίας που τον οδήγησαν σήμερα στη θέση που είναι», τόνισε στην «Ε» από την Χαιδελβέργη η νεαρή ερευνήτρια.

Η Κωνσταντίνα σπούδασε στην Αγγλία Βιοιατρικές Επιστήμες και το 2018 πραγματοποίησε το μεταπτυχιακό της στις Νευροεπιστήμες στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου. Σήμερα κάνει το διδακτορικό της στο Εργαστήριο Βιοπληροφορικής και Ανθρώπινης Ηλεκτροφυσιολογίας BiHELab του τμήματος Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου, στο οποίο ηγείται ο Καθηγητής Πληροφορικής, Παναγιώτης Βλάμος.



Η έρευνά της επικεντρώνεται στον συνδυασμό μαθηματικών και βιολογίας για την μοντελοποίηση του μετατραυματικού στρες. Στους 20 καλύτερους νεαρούς ερευνητές Η συμμετοχή της πάντως στο forum δεν έχει περάσει απαρατήρητη. Η υποψήφια διδάκτωρ επιλέχθηκε βάσει του βιογραφικού της για την υποτροφία του SAP grant. Το SAP grant δίνεται στους 20 καλύτερους νέους ερευνητές, δηλαδή στο 10% των νέων ερευνητών που συμμετέχουν στο Heidelberg Laureate Forum. H SAP είναι ακαδημαϊκός εταίρος του Ιδρύματος Laureate Forum της Χαϊδελβέργης.

«Ήταν μια έκπληξη η υποτροφία, γιατί δεν είχα κάνει αίτηση. Με ενημέρωσαν με ένα e-mail ότι βάσει βιογραφικού, συμπεριλαμβάνομαι στους 20 καλύτερους νέους ερευνητές που θα τους δοθεί υποτροφία», σχολίασε η ίδια. Η αυλαία του forum πέφτει την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου με το ραντεβού να ανανεώνεται για την επόμενη χρονιά.