Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Χριστός Ανέστη» σε ...δύο ταχύτητες φέτος στην Κέρκυρα

Πάσχα
01 Μαΐου 2021 / 21:41

Κάποιες εκκλησίες έψαλαν το «Χριστός Ανέστη» στις 9 το βράδυ του Μεγ. Σαββάτου, ενώ πολλές θα κάνουν Ανάσταση τα ξημερώματα της Κυριακής

ΚΕΡΚΥΡΑ. Σε δύο ...ταχύτητες γίνεται φέτος η Ανάσταση στην Κέρκυρα, μετά τις οδηγίες της Ιεράς Συνόδου για αναστάσιμη λειτουργία στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου. 

Τα περιοριστικά μέτρα επέβαλαν την χρονική μετατόπιση της Λειτουργίας, ώστε αυτή να γίνει νωρίτερα από τα μεσάνυχτα εφόσον δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία.

Με απόφαση του Μητροπολίτη Κερκύρας Νεκτάριου ωστόσο, πολλές εκκλησίες θα κάνουν τις ακολουθίες της Αναστάσεως στις 6:30 τα ξημερώματα της Κυριακής.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Ιεράς Μητρόπολη Κέρκυρας αναφέρεται: «Αναφορικά με την Ανάσταση, ο κ. Νεκτάριος, κατ’ άκραν οικονομίαν και σύμφωνα με την απόφαση της Ιεράς Συνόδου και την ΚΥΑ, έδωσε την άδεια όσες ενορίες θέλουν να τελέσουν την παννυχίδα της Αναστάσεως ή και την Θεία Λειτουργία, κατά το πρόγραμμα της Ιεράς Συνόδου, ήτοι 8 μ.μ. Παννυχίδα, 9 μ.μ. Τελετή Αναστάσεως και στην συνέχεια Όρθρος και Θεία Λειτουργία. Δεν θα χτυπήσουν όμως οι καμπάνες. Στις 12 τα μεσάνυχτα, όλες οι ενορίες της παλαιάς πόλεως θα χτυπήσουν πανηγυρικά, αναστάσιμα, αλάρμα, όπως συνηθίζεται στην Κέρκυρα, την κανονική δηλαδή ώρα του «Χριστός Ανέστη», παρότι θα έχουν τελειώσει οι ακολουθίες.

Ο Μητροπολίτης θα τελέσει την ακολουθία της Αναστάσεως με όλο το τυπικό της (παννυχίδα, «Χριστός Ανέστη», Όρθρος, Θεία Λειτουργία) το πρωί της Κυριακής του Πάσχα και ώρα 6.30 π.μ. Το ίδιο έχουν την δυνατότητα να κάνουν και όσοι από τους ιερείς το επιθυμούν, σε συνεννόηση με τα εκκλησιαστικά συμβούλια και τους ενορίτες τους, τηρώντας την ακρίβεια της εκκλησιαστικής τάξης».