Παρασκευή 26.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το σινεμά ξαναζωντανεύει στην Κέρκυρα

Σινεμά
26 Αυγούστου 2020 / 11:34

Τα μυστικά του σινεμά Είναι σαν της ποιήσεως τη μαγεία Είναι σαν ποταμός που ρέει Εικών εικών και άλλες εικόνες - Ανδρέας Εμπειρίκος

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Όμορφο και γοητευτικό πράγμα το σινεμά. Στην Κέρκυρα όμως, πάει καιρός που έκλεισε και το τελευταίο θερινό, ενώ από χειμερινά έμεινε μόνο ο Ορφέας και με πολλά προβλήματα.

Οι σημερινοί Κερκυραίοι γνωρίζουν αυτή τη γοητεία μόνο μέσα από αφηγήσεις των γονιών και των παππούδων τους.

Ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας, Γιάννης Πιέρης, αναπολεί με νοσταλγία τα σινεμά που τον συντρόφευσαν στην παιδική του ηλικία. «Ο παλαιότερος κινηματογράφος που θυμάμαι είναι το εις το Ακταίον.. Γύρω στο ‘45 με ‘46...»

Η Κέρκυρα κάποτε έσφυζε από κινηματογράφους. Μέχρι τα μεταπολεμικά χρόνια υπήρχαν, μαζί με το Ακταίον, το δημοτικό θέατρο και ένας μικρός χειμερινός στο κτήριο της σημερινής Alpha Bank στην Καποδιστρίου. Μετά ήρθαν κι άλλα. Ο Ορφέας (θερινό τότε), η Όαση...

«Εκεί είδα όλα τα κλασικά έργα, με όλους τους μεγάλους ηθοποιούς.. Μάλιστα θυμάμαι εκείνη την πανηγυρική προβολή με την ενθρόνιση της Ελισάβετ. Ήταν παρούσες και οι τοπικές αρχές».

Ο Φοίνικας, οι δύο θερινοί στη Μαρασλή, το Εθνικόν... «Εκεί περάσαμε τα παιδικά μας χρόνια, συντροφιά με τον χοντρό και τον λιγνό».

Το Παλάς. Ήταν και χειμερινό και θερινό. «Πηγαίναμε παρέες και, θυμάμαι, μία κοπέλα έφερνε πάντα και μία κουβέρτα».

Και στα χωριά βέβαια, σε κανέναν δεν έλειπε ο κινηματογράφος. Πλανόδιος και γνωστός σε όλους ως «Ο Σινεμάς».  Και βέβαια δεν έλειπαν οι πλανόδιοι, που με καλαθάκια, μοίραζαν στον κόσμο στραγάλια, φιστίκια, αναψυκτικά.

Και μετά ήρθε η τηλεόραση. Ένα-ένα τα σινεμά της Κέρκυρας έκλεισαν. Ο κόσμος δεν ενδιαφερόταν πια να πάει σινεμά, ούτε να φάει στραγάλια από τους πλανόδιους. Σιγά σιγά, ήρθαν η τηλεόραση και το ντελίβερι.



Και σήμερα στην Κέρκυρα, σαν κάτι να λείπει. Δεν υπάρχει κινηματογραφική παιδεία. Μόνο ταινίες και σίριαλ, όλα γρήγορα και θορυβώδη. Τις γενιές που μεγάλωσαν με ευρωπαϊκό κινηματογράφο διαδέχτηκαν οι γενιές του νετφλιξ και των ελληνικών σίριαλ.

Μέσα σε αυτό το απογοητευτικό -θα έλεγε κανείς- κλίμα, έχουν παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια κάποιες πρωτοβουλίες που δειλά-δειλά λαμβάνουν όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις. 

Η κινηματογραφική Λέσχη του Εναλλακτικού Εργαστηρίου, με υπεύθυνο τον Μιχάλη Καπετανίδη, διοργανώνει κάθε Φθινόπωρο με Άνοιξη προβολές ταινίας στο Πλους. 





Από το 2016, η Κέρκυρα έχει πάλι θερινό σινεμά. Το πλανόδιο Moonlight Cinema Caravan, εξοπλισμένο με τρεις οθόνες διαφορετικών μεγεθών, έχει δώσει στα τελευταία καλοκαίρια μία κινηματογραφική νότα. Φέτος πραγματοποιούνταν καθ’ όλο το καλοκαίρι προβολές ταινίας σε παραλίες (2 την εβδομάδα). 

Παράλληλα, συνεργάζεται με πολιτιστικούς συλλόγους χωριών, στηρίζει τον Δήμο στις προβολές ταινίας «Σαν το παλιό το σινεμά», την Πινακοθήκη στο διήμερο ευρωπαϊκού κινηματογράφου που πραγματοποιήθηκε στον κήπο του λαού, αλλά και το ΔΗΠΕΘΕ. Μάλιστα, συνεργάζεται και με ιδιώτες όπως για παράδειγμα το Μουσείο Καποδίστρια. 



Αυτές οι δράσεις αλλά και η ανταπόκριση που λαμβάνουν από το ευρύ κοινό είναι η απόδειξη πως τα μικρά παιδάκια, που πριν χρόνια έτρεχαν στους κινηματογράφους με κουβέρτες κάτω από τις μασχάλες και στραγάλια στις τσέπες, έχουν μεταφέρει αυτή τους την αγάπη στις επόμενες γενιές. Η έβδομη τέχνη δεν έχει χαθεί ακόμα από την Κέρκυρα. Και αν το θελήσουν οι Κερκυραίοι, όχι μόνο δεν θα χαθεί, αλλά θα ξανά ανθίσει.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς αυτό το μικρό παράδειγμα: Στην Κίμωλο, ένα μικρό νησάκι δίπλα στη Μήλο με περίπου 600 μόνιμους κατοίκους, δεν υπήρχε σινεμά. Τα τελευταία χρόνια όμως, μία ομάδα εθελοντών (οι Κιμωλίστες) ξεκίνησε θερινές προβολές σε παραλίες. Σήμερα, το μικρό και σε πολλούς άγνωστο αυτό νησάκι έχει το δικό του φεστιβάλ κινηματογράφου.

Γιατί να μην καταφέρει κάτι τέτοιο και η, κατά πολύ μεγαλύτερη, Κέρκυρα; 



Επισημαίνεται το υπόλοιπο πρόγραμμα προβολών του The Moonlight Cinema Caravan:

• Σάββατο 29 Αυγούστου και ώρα 21:15, θα προβληθεί στο θέατρο Μον Ρεπό ο “Βασιλιάς των Λιονταριών” μεταγλωττισμένος.

*Λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί η αύξηση κρουσμάτων στην Κέρκυρα, το πρόγραμμα αυτό ίσως αλλάξει.