Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σύσκεψη το απόγευμα στο Μαξίμου - Επανέρχεται η υποχρεωτική χρήση μάσκας

Μέγαρο Μαξίμου
15 Ιουλίου 2020 / 12:18

Στο τραπέζι από την Επιτροπή Ειδικών η επαναφορά του μέτρου υποχρεωτικής μάσκας - Προβληματισμός για τα «μπες-βγες» σε Σκόπια και Βουλγαρία - Στο επίκεντρο της προσοχής πλέον οι πτήσεις από Βρετανία

ΑΘΗΝΑ.  Φρένο στο ενδεχόμενο η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας να γίνει ανεξελέγκτη, καθώς πολλαπλασιάζονται τα διάσπαρτα κρούσματα όπως π.χ. στην Πάρο και τη Λέσβο, επιχειρούν να βάλουν οι ειδικοί συζητώντας τη λήψη ακόμα αυστηρότερων μέτρων, που θα αφορούν και τον εγχώριο πληθυσμό, την ώρα που από σήμερα εντείνονται οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα και ανοίγουν οι πτήσεις από Βρετανία.

Μετά την απαγόρευση των πανηγυριών, οι ειδικοί έχουν βάλει στο τραπέζι την επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους αλλά και περιορισμούς σε κοινωνικές εκδηλώσεις όπως οι γάμοι και οι βαφτίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό όπως ανακοινώθηκε σήμερα στις 16.30, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, με αντικείμενο την εντατικοποίηση των ελέγχων και την εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.

Στη σύσκεψη θα μετάσχουν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ο Διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Άγγελος Μπίνης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Μιχαήλ Καραμαλάκης και ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θεόδωρος Κλιάρης.

Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελούν όλοι όσοι συνεχίζουν να επισκέπτονται από την Ελλάδα χώρες όπως τα Σκόπια ή η Βουλγαρία προκειμένου να ψωνίσουν πιο φτηνά. «Αυτό πρέπει να σταματήσει» δήλωσε το πρωί της Τετάρτης ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπ. Υγείας Μάριος Λαζανάς.

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει και οι εργάτες γης - στην πλειοψηφία τους Αλβανοί - καθώς σύμφωνα με τον κ. Λαζανά «αρκετά από αυτά τα κρούσματα που έχουν διαπιστωθεί τον τελευταίο καιρό είναι από Αλβανούς που έχουν πάει στην πατρίδα τους».

Ένα νέο κεφάλαιο διαχείρισης αποτελεί, τέλος, ο αριθμός των Βρετανών τουριστών που θα έρθουν από σήμερα στην Ελλάδα καθώς ανοίγουν οι πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Επτά αεροπλάνα με περιπου 900 τουρίστες θα προσγειωθούν σήμερα στη Ζάκυνθο, τέσσερα αεροπλάνα φτάνουν στη Ρόδο, ενώ άλλα επτά είναι προγραμματισμένο να φτάσουν την Τετάρτη στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος». Ομοίως, στην Κέρκυρα έφτασε το πρώτο αεροπλάνο από τη Μεγάλη Βρετανία, μια πτήση από το Μπέρμιγχαμ.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Ζακύνθου, όπως και στο «Ιωάννης Καποδίστριας» της Κέρκυρας, στο οποίο αναμένονται αύριο, Πέμπτη 16 Ιουλίου, πέντε πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται υγειονομικό κλιμάκιο με στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, υπό την εποπτεία του υφυπουργείου Πολιτικής Προστασίας, με τη συνδρομή του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΕΛΑΣ, καθώς και τη συνεργασία του ΓΕΕΘΑ για τη διενέργεια των τεστ, τα οποία και θα γίνονται δειγματοληπτικά και στοχευμένα σε επιβάτες από πτήσεις του εξωτερικού.

Όπως έχει ανακοινωθεί την προσεχή Δευτέρα 22 Ιουλίου ανοίγουν οι πτήσεις από Σουηδία ενώ μετά το τέλος Ιουλίου θα εξεταστεί αν θα ανοίξουν οι πτήσεις και από άλλες χώρες που δεν βρίσκονται στη «λευκή λίστα» όπως οι ΗΠΑ.