Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τα ζητήματα που έθεσε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας στον Πρωθυπουργό

Κυριάκος Μητσοτάκης
12 Ιουλίου 2020 / 11:53

Ιδιαίτερη συνάντηση για διαχείριση απορριμμάτων και παραλιακό μέτωπο

Στο Ιστορικό Δημαρχείο του Σαν Τζιάκομο υποδέχθηκε χθες το μεσημέρι η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος συνοδευόταν από υπουργικό κλιμάκιο. Το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων ήταν το αντικείμενο κατ’ ιδίαν συνάντησης την οποία είχε η Μ. Υδραίου με τον Πρωθυπουργό ενώ σε  σύσκεψη που ακολούθησε, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο και παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής και έθεσε υπόψη του Κυρ. Μητσοτάκη σειρά αιτημάτων που αφορούν νευραλγικούς τομείς της πραγματικότητας του τόπου.
 

Η Δήμαρχος ευχαρίστησε θερμά τον Πρωθυπουργό για την καταλυτική παρέμβασή του στο θέμα της μεταφοράς των απορριμμάτων που έδωσε διέξοδο στην Κέρκυρα και του ανέλυσε περαιτέρω το σχεδιασμό της για μια βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων στο Δήμο και για διαλογή στην πηγή. Κατά την κατ’ιδίαν συνάντηση την οποία είχε η κ. Υδραίου με τον Πρωθυπουργό παρουσία του Υπουργού κ. Κωστή Χατζηδάκη και του Γεν. Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλη Γραφάκου, διαπιστώθηκε συμφωνία απόψεων και θέσεων για τον σχεδιασμό αυτό και εξετάστηκαν όλες οι εναλλακτικές και πλέον συμφέρουσες για τον τόπο και τους πολίτες λύσεις.



Σε σύσκεψη η οποία ακολούθησε με την παρουσία του υπουργικού κλιμακίου, του βουλευτή Κέρκυρας της Ν.Δ., της Περιφερειάρχη και των Δημάρχων Βορρά, Νότου και Παξών, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας επεσήμανε ότι η δράση της δημοτικής αρχής τον περίπου ένα χρόνο που έχει αναλάβει την ευθύνη του Δήμου είναι πολυσχιδής και πολυεπίπεδη και έθεσε σειρά αιτημάτων υπόψη του Πρωθυπουργού. Η Μ. Υδραίου επεσήμανε ότι η Κέρκυρα συμβάλλει διαχρονικά στην ελληνική οικονομία παρότι δεν προσανατολίστηκε στη στοχευμένη ανάπτυξη με ποιοτική αναβάθμιση των υποδομών και ανωδομών της. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι επιβεβλημένο για την Κέρκυρα να υιοθετήσει ένα νέο, σύγχρονο μοντέλο που θα διορθώσει ορθολογικά τις παθογένειες και τα λάθη του παρελθόντος. Στην κατεύθυνση αυτή, απαιτείται η προώθηση μιας σειράς έργων και παρεμβάσεων σε μικρή και μεγάλη κλίμακα. Παράλληλα, υπό τις παρούσες ιδιαίτερες συνθήκες, χρειάζονται στήριξη συγκεκριμένες πληθυσμιακές και επαγγελματικές ομάδες. Έτσι, τα αιτήματα τα οποία έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού καταθέτοντας ειδικό υπόμνημα στο οποίο συμπεριέλαβε και την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τον Ερημίτη, έχουν συνοπτικά ως εξής:

-   του μέτρου  μειωμένου  ΦΠΑ για την μη περαιτέρω επιβάρυνση  του τουριστικού κλάδου αλλά και του πρωτογενή τομέα. Προάσπιση της πρώτης κατοικίας.

- Πολυεπίπεδη στήριξη των πληγέντων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και του συνόλου των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού.





ΥΠΟΔΟΜΕΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
 
- Δημιουργία οδικού άξονα Βορρά – Νότου για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος προσβασιμότητας σε όλο το νησί για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες μας. Χρηματοδότηση για τη συντήρηση και βελτίωση του απαρχαιωμένου οδικού μας δικτύου. Συνδρομή για την κατασκευή της παράκαμψης της πόλης της Κέρκυρας.

- Αναβάθμιση των θαλάσσιων υποδομών & μεταφορών και ειδικότερα εκσυγχρονισμό της πορθμειακής γραμμής Κέρκυρας – Ηγουμενίτσας. Παράλληλη προώθηση της  απευθείας διασύνδεσης της Κέρκυρας με τα λιμάνια της Ιταλίας.

- Ορθολογική διαχείριση  των υδάτινων πόρων για τη βελτίωση των υποδομών σε κατοίκους αλλά και χιλιάδες επισκέπτες. Περαιτέρω προώθηση και κατασκευή του συνόλου του έργου των φραγμάτων. Χρηματοδότηση για την επίλυση του οξυμένου προβλήματος αποχέτευσης που αντιμετωπίζει η πόλη της Κέρκυρας αλλά και το σύνολο του Δήμου μας.
 
- O Α' βαθμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης να έχει ουσιαστικό, αποφασιστικό και εκτελεστικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων του τόπου. Σύμφωνα και με απόφαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, αιτούμεθα την εξαίρεση της Π.Ι.Ν. Ιονίων Νήσων από το  προσφάτως ψηφισθέν άρθρο 93 του νέου νόμου 4685/2020.
 
- Διατήρηση των ουσιαστικών αρμοδιοτήτων του Α' βαθμού Αυτοδιοίκησης και ενίσχυσή της με προσωπικό εξειδικευμένων ειδικοτήτων και πόρους ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στον αναπτυξιακό αλλά και κοινωνικό της ρόλο.
 
- Επιβεβλημένη έως και επείγουσα είναι η ανάγκη συντήρησης και αποκατάστασης του Παλαιού και Νέου Φρουρίου που αποτελούν έμβλημα για την πόλη της Κέρκυρας. Είναι δυνατή, χρειάζεται όμως κυβερνητική στήριξη προκειμένου να καταστεί εφικτή η δημιουργία σύγχρονου, διαδραστικού χώρου πολιτισμού εντός του Νέου Φρουρίου.
 
- Ο πολιτισμός αποτελεί θεμελιώδες κεφάλαιο της τοπικής μας πραγματικότητας. Κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση των πολιτιστικών δομών και σωματείων με προτεραιότητα στις Φιλαρμονικές  και άλλων πολιτιστικών φορέων που ενώ  διαχρονικά προάγουν και προβάλλουν ποιοτικές δράσεις και σήμερα αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας.
 
- Δυνατότητα θέσπισης τέλους  τουρισμού - πολιτισμού  στις πύλες εισόδου, με ανταποδοτικά οφέλη για τους δημότες.
 
- Νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας τρίτου ΝΠΔΔ από τον Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων προκειμένου να καταστεί η εφικτή η διαχείριση των ιστορικών ακινήτων του Δήμου.
 
- Υποστήριξη για τη δημιουργία συνεδριακού κέντρου που απουσιάζει παντελώς από  την  Κέρκυρα.
 
- Δημιουργία σύγχρονου καταδυτικού κέντρου με στόχο την ανάδειξη του υποθαλάσσιου πλούτου και την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού.
 
- Δημιουργία Υγειονομικής Περιφέρειας Ιονίων Νήσων & έδρας ΕΚΑΒ στην Κέρκυρα σε εφαρμογή προεκλογικής δέσμευσης της Κυβέρνησής σας.

- Προώθηση της παραχώρησης τμημάτων της ήδη αποχαρακτηρισθείσης λιμενικής ζώνης, στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Σαν Τζιάκομο, τον Πρωθυπουργό συνόδευαν οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, Πολιτισμού Μενδώνη, Τουρισμού Χ. Θεοχάρης, Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και ο γενικός γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος.

Τέλος, σημειώνεται ότι η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας συμμετείχε στην σύσκεψη που ακολούθησε στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας με τους παραγωγικούς φορείς ενώ το απόγευμα παρουσία και του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ, μετέβη και στο Γενικό Νοσοκομείο της Κέρκυρας το οποίο επίσης επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός.