Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρώτη επίσημη συνάντηση της Μ. Υδραίου με τον εκλεγμένο Δήμαρχο Στ. Πουλημένο (video)

Μερόπη Υδραίου
31 Οκτωβρίου 2023 / 14:37
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Η απερχόμενη Δήμαρχος Μερόπη Υδραίου ενημέρωσε τον εκλεγέντα Στέφανο Πουλημένο για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ομαλή μετάβαση στη νέα θητεία

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την πρώτη τους επίσημη συνάντηση μετά τις δημοτικές εκλογές είχαν η απερχόμενη Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας Μερόπη Υδραίου και ο εκλεγμένος Δήμαρχος Στέφανος Πουλημένος. 

Αντιδήμαρχοι και υπηρεσιακοί παράγοντες συναντήθηκαν στο Μαράσλειο με τους νεοεκλεγμένους, σε μια σύσκεψη που κράτησε δύο ώρες, προκειμένου να γίνει συνολική ενημέρωση για την ομαλή μετάβαση στην νέα θητεία την 1/1/2024.

Το μείζον ζήτημα της αποκομιδής των απορριμμάτων απασχόλησε μεγάλο μέρος της συζήτησης, με τα δύο μέρη να συμφωνούν για την ορθή επανάληψη της σύμβασης παράτασης ώστε να καλυφθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο (τονάζ) - σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση η Μερόπη Υδραίου δήλωσε «Ευχηθήκαμε στη νέα δημοτική αρχή καλή δύναμη και καλή παραγωγική θητεία για το καλό του τόπου και των συμπολιτών μας.
Οπως καταλαβαίνετε η ενημέρωση στράφηκε γύρω από το φλέγον ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, της αποκομιδής και της ανακύκλωσης, καθώς και για τον στόλο των μηχανημάτων και οχημάτων του Δήμου που αποκτήθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και αυξήσαμε την υπηρεσία του δήμου.
Αυτά μένουν προς αξιοποίηση από την νέα δημοτική αρχή προς όφελος του πολίτη και για τον σκοπό για τον οποίο αποκτήθηκαν.

Μετά ενημερώσαμε για την σύμβαση της μεταφοράς των απορριμμάτων που έχει εξασφαλιστεί και έχουμε κάνει όλες τις πρώτες ενέργειες και οι συνεργάτες μου ώστε να υπάρχει μεταφορά και να συνεχιστεί απρόσκοπτα και για το 2024.

Η αποκομιδή

Όσον αφορά την τρέχουσα την σύμβαση την τρέχουσα σύμβαση αποκομιδής εμείς την διαχειριζόμαστε μέχρι 31-12-2023. Από εκει και πέρα θα το διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή πλέον, για όσο διάστημα εξαντληθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο. 

Οσον αφορά την νέα σύμβαση, για την οποία όπως έχω δηλώσει έχουν γίνει επανειλημμένα προσφυγές, θα ήταν αντιιδεολογικο και καταχρηστικό να δεσμεύσουμε την νεα δημοτική αρχή με μία καινούρια σύμβαση γιατί νομίζω ότι είναι πολύ πιο λογικό και πολιτικά ορθό η δημοτική αρχή να επιλέξει τους όρους, τις προϋποθέσεις και τον σχεδιασμό για την αποκομιδή των απορριμμάτων.

Επίσης ενημερώσαμε για το θέμα του προσωπικού για το τμήμα καθαριότητας και ανακύκλωσης αλλά και γενικότερα για την διεύθυνση του επιχειρησιακού έργου και για ζητήματα ανακύκλωσης.
Επισης για τον εξοπλισμό και για κάποιες συμβάσεις που έχουν υπογραφεί και κάποια έργα που είναι σε εξέλιξη όπως το μεγάλο και μικρό πράσινο σημείο η καμπάνια ανακύκλωσης.
Ούτως ή άλλως είναι πολύ μεγάλο το θέμα που άπτεται της υγείας των κατοίκων του φυσικού και πολιτιστικού μας περιβάλλοντος και δεν εξαντλείται σε μια συνάντηση η ενημέρωση. Είμαστε στην διάθεση της νέας δημοτικής αρχής»

Πουλημένος: «Όλα ομαλά»

Με τη σειρά του ο εκλεγμένος Δήμαρχος δήλωσε: «Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να συναντηθούμε με την δήμαρχο και συνεργάτες της για το μείζον θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
Σε όλες του τις διαστάσεις ξεκαθαρίστηκε ότι σε μεταβατική περίοδο θα εξελιχθούν όλα ομαλά και δεν θα υπάρξει κανένας κίνδυνος να μείνει το νησί χωρις αποκομιδή απορριμμάτων καθώς συμφωνήσαμε ότι η τρέχουσα σύμβαση θα συνεχιστεί και την επόμενη περίοδο μέχρι εξάντλησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της όπως προέβλεπει η ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του Μαΐου του 2023.


Όπως ξέρετε στις μεγάλες προτεραιότητες είναι η ανάγκη μείωσης του όγκου των απορριμμάτων Μέσω διαλογής στην πηγή και χαιρόμαστε που από την περιγραφή που μας έκανε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και η δήμαρχος προκύπτει ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας ένα στόλο οχημάτων με τον οποίο θα καταστεί πιο εύκολο το έργο το οποίο έχουμε μπροστά μας.

Είναι ένας εξοπλισμός μεγάλης αξίας όποιος έρχεται με αποφάσεις του παρελθόντος και υλοποιήθηκε στην τρέχουσα δημοτική περίοδο και θα έχουμε την χαρά να τον έχουμε στη διάθεσή μας.
Υπενθυμίζουμε ότι προέρχεται από τρία προγράμματα από το ΕΣΠΑ, τον Φιλόδημο και την σύμβαση με leasing, την οποία θα αποπληρώσουμε εμείς τα επόμενα χρόνια ως υποχρεώσεις που υπάρχουν.

Κρίσιμη η διαλογή στην πηγή

Θα εχουμε σε αυτόν τον εξοπλισμό που αποκτήθηκε απορριμματοφόρα και βοηθητικά μηχανήματα και θα λειτουργήσουμε με κατά τρόπο, ελπίζω, αποτελεσματικό για τη μεγάλη κρίσιμη υπόθεση για τον τόπο μας, που είναι η διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή, η οποία έχει μεγάλη αξία και σημασία.
Η αξία της είναι σε τρία επίπεδα: περιβαλλοντικό, πολιτιστικό και οικονομικό.

Στόχος μας είναι πρώτον να απαλλάξει το Δήμο από τα δυσβάστακτα βάρη της μεταφοράς των απορριμμάτων. Δεύτερον, θα αλλάξει την σχέση του πολίτη και θα δώσει την αίσθηση μίας άλλης εικόνας που πρέπει να αποπνέει  και να εκπέμπει η Κέρκυρα στη συνείδηση των πολιτών.

Θέλω να ευχαριστήσω τη δήμαρχο και τους υπηρεσιακούς παράγοντες για την λεπτομερή ενημέρωση που μας έκαναν αλλά και για το γεγονός ότι είναι στη διάθεσή μας».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.