Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο κοσμάκης δικαιούται να ξέρει

editorial
30 Μαρτίου 2020 / 16:46
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Προς τον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, αρμόδιο για θέματα Τύπου, Στ. Πέτσα, τον υπουργό Υγείας, Β. Κικίλια, τον υφ. Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά, την περιφερειάρχη, Ρ. Κράτσα, τη δήμαρχο, Μ. Υδραίου

Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Ίσα, ίσα, που ο διοικητής του νοσοκομείου είναι συμπαθής στους δημοσιογράφους της Ενημέρωσης. Ακόμα και σε 'κείνους που έγιναν αποδέκτες συμπεριφοράς στα όρια της απρέπειας όταν του ζητήθηκε να τους ενημερώσει για πράματα της αρμοδιότητάς του. Γιατί, πως να το κάνουμε; Δεν είναι δυνατόν να λέει ότι δεν γνωρίζει κάτι για τη διακομιδή του ασθενούς στα Γιάννενα, την ώρα ακριβώς που γινόταν (σ.σ. την Κυριακή, νωρίς το απόγευμα), όπως το φωτορεπορτάζ στο enimerosi.com αποδεικνύει!
Έγινε θέμα στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου (σ. 4). Το έθιξε με τον δικό του τρόπο κι ο Χ. Μπούκας, επί χρόνια δ/ντης της παθολογικής κλινικής του νοσοκομείου (σ.4). Όμως δεν είναι η ώρα να βγάλουμε τα μάτια μας. Οι Κερκυραίοι δικαιούνται να γνωρίζουν τα πάντα για την εξέλιξη μιας απειλητικής υπόθεσης, που έχει καθηλώσει την οικονομία και τους κατέστησε «ελεύθερους - πολιορκημένους». Υποχρέωση προς την κοινότητα, που επαναλαμβάνεται κάθε απόγευμα από τα πιο υπεύθυνα χείλη και συμβαίνει με εντυπωσιακό τρόπο.
Το θέμα δεν είναι προσωπικό όμως εάν ο διοικητής του νοσοκομείου με εντολή των ανωτέρων του έχει απεκδυθεί αυτήν την αρμοδιότητα τουλάχιστον ας μην το κάνει επιλεκτικά και εν πάση περιπτώσει ας ανακοινώνει η Πολιτική Προστασία εδώ καθημερινώς και προς όλους, οργανωμένα, όπως γίνεται κεντρικά αλλά και σε άλλες διοικητικές Περιφέρειες, λ.χ. της Ηπείρου.
Χωρίς να υπάρχει διάθεση για φιλοσοφίες, οι Κερκυραίοι απολαμβάνουν σ' αυτήν την κρίση τις υπηρεσίες ενός ικανοποιητικού συστήματος μαζικής επικοινωνίας, προερχόμενες από επιχειρήσεις, των οποίων έχουν καθηλωθεί τα όποια έσοδά τους. Δουλεύουν με το ελάχιστο εναπομείναν προσωπικό για λόγους υγειονομικούς αλλά και οικονομικούς, το οποίο βρίσκεται στις επάλξεις της δουλειάς του με τις ώρες. Η υποχρέωση της Πολιτείας και των θεσμών να ενημερώνουν είναι συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη δεν είναι δημοσιογραφικό βίτσιο. Άσε που στο κενό της επίσημης πληροφόρησης καμιά φορά γενιούνται και τέρατα. Νάμαστε συνεννοημένοι, που λέει κι ο Δένδιας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.