ΣΗΠΕ: Εφαρμόστε επιτέλους τα μέτρα για την στήριξη του περιφερειακού Τύπου

ΣΗΠΕ: Εφαρμόστε επιτέλους τα μέτρα για την στήριξη του περιφερειακού Τύπου

Από την πρόσφατη, άκαρπη συνάντηση του υφ. στον πρωθυπουργό με το δ.σ. του ΣΗΠΕ.

Στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό, Στ. Πέτσα και τον γ.γ. Ενημέρωσης, Ι. Μαστρογεωργίου, απευθύνεται με επιστολή της η διοίκηση του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, ζητώντας τους την υλοποίηση των θεσμοθετημένων μέτρων υποστήριξης του περιφερειακού Τύπου.

09
Δεκεμβρίου / 2019

Προς τον υφ. στον πρωθυπουργό, Στ. Πέτσα
Κοινοποίηση στον Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας, Ι. Μαστρογεωργίου
 
Κύριε υπουργέ,
Παρά τις κατά καιρούς και τις δικές σας διαβεβαιώσεις για την αποκατάσταση της κανονικότητας τουλάχιστον όσον αφορά στις σχέσεις των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου με τις Υπηρεσίες της γενικής κυβέρνησης, στις οποίες έχουν περιέλθει οι αρμοδιότητες που μας αφορούν, η υποχρέωσή σας αυτή εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Η εκκρεμότητα αυτή παρατείνει το καθεστώς αυθαιρεσίας και αθέμιτου ανταγωνισμού, με βαθύτερες συνέπειες και επιπτώσεις στην οικονομία των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου, βεβαίως και στον δημόσιο λόγο.
Ο λόγος γίνεται για την σύνταξη του Μητρώου του ν.3548/2007, από το οποίο απορρέουν δικαιώματα και υποχρεώσεις των επιχειρήσεων Τύπου και περιβάλλεται ετησίως τον τύπο της υπουργικής απόφασης. Το εύλογο των παρατηρήσεων μας αναδύεται από το γεγονός ότι αυτή η διαδικασία σταμάτησε υπαιτιότητι του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί, δυο χρόνια τώρα και συγκεκριμένα από τον Αύγουστο του 2017 (ΦΕΚ 2824). Δυο εβδομάδες πριν την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους 2019 εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Η εκκρεμότητα αυτή παρασύρει και την υποχρέωση της Δ/νσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης να ικανοποιήσει τις προϋποθέσεις του προγράμματος στήριξης των επιχειρήσεων έκδοσης ημερήσιων και εβδομαδιαίων περιφερειακών και τοπικών εφημερίδων, όπως ακριβώς προβλέπεται στην από 6 Μαΐου 2019, ΚΥΑ. Σύμφωνα με αυτήν, η ενίσχυση για το πρώτο έτος του Προγράμματος θα έπρεπε να είχε καταβληθεί από τον Ιούλιο του 2019.
Υπενθυμίζεται η εκτόξευση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων περιφερειακού Τύπου ως αποτέλεσμα δημοσιονομικού χαρακτήρα εφαρμογών με την επίκληση μνημονιακών υποχρεώσεων, που άλλαξαν επί τα χείρω και δραματικά την οικονομική ισορροπία των επιχειρήσεων Τύπου. Κατάσταση εξουθενωτική εάν αναλογιστείτε ότι οι αυξήσεις αυτές συνδυάστηκαν με τις άλλες επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις υποχρεώσεις της μετάβασης των επιχειρήσεων Τύπου στη ψηφιακή εποχή, υπ' αυτές της συνθήκες.
Τούτων δοθέντων, ζητάμε την έγκριση του Μητρώου, την έναρξη του Προγράμματος ενίσχυσης και του συντεταγμένου διαλόγου για το απαιτούμενο, σύγχρονο πλαίσιο βιώσιμης λειτουργίας των επιχιερήσεων μαζικής επικοινωνίας και ενημέρωσης στη Χώρα και ειδικότερα την ελληνική περιφέρεια.