Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι θα γίνει με τα δέματα;

Απορρίμματα
15 Nov 2019 / 17:53

Μετά το ομόφωνο «ναι» από την Κοζάνη για αποδοχή των κερκυραϊκών απορριμμάτων - Κομβικό το ερώτημα «τι θ΄ απογίνουν τα δεματοποιημένα σκουπίδια σε Τεμπλόνι & Λευκίμμη» - Απαντήσεις αναμένεται να δοθούν κατά την επίσκεψη στην Κέρκυρα του κλιμακίου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.

KOZANH.  Το διπλό, ομόφωνο, «ναι» του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, στη συνεδρίαση, η οποία έγινε χθες το μεσημέρι, ανοίγει πλέον τον δρόμο για τη μεταφορά των κερκυραϊκών απορριμμάτων στην Κοζάνη.

Το Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ «άναψε το πράσινο φως» αφενός για την αποδοχή στην παρούσα χρονική στιγμή των 24.000 τόνων απορριμμάτων από την Κέρκυρα, αφετέρου αποφάσισε -επίσης ομόφωνα- να προχωρήσει το αίτημα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας για τροποποίηση των περιβαλλοντικών όρων και της άδειας λειτουργίας του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων της Κοζάνης.

Ανοίγουν, δηλαδή, άμεσα οι... πόρτες της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Κοζάνης για την ποσότητα απορριμμάτων που σήμερα μπορεί να χωρέσει, ενώ παράλληλα ανοίγει ο δρόμος -με την επέκταση χωρητικότητας της Μ.Ε.Α. από τις 120.000 τόνους, που είναι σήμερα, στις 160.000 τόνους αύριο- για ακόμα περισσότερα απορρίμματα από το νησί των Φαιάκων.

Το αίτημα, άλλωστε, της Κέρκυρας προς τη ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ αφορά αποδοχή 60.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως. Άρα, αυτό το «+40.000 τόνοι» στη χωρητικότητα και τη δυνατότητα επεξεργασίας στο εργοστάσιο, το οποίο αποφάσισαν στο Δ.Σ. της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, έρχεται και «κουμπώνει» στις κερκυραϊκές ανάγκες.

Το ερώτημα ωστόσο, το οποίο εξακολουθεί να πλανάται είναι το «Τι θα γίνει με τα δέματα;»

Ερώτημα, το οποίο είναι κομβικής σημασίας και σε ό,τι αφορά τη Λευκίμμη και σε ό,τι αφορά το Τεμπλόνι...

Ερώτημα, το οποίο δεν μπορεί ν' απαντηθεί ελαφρά τη καρδία και με βεβαιότητα αυτή την στιγμή από κανέναν. Όσο κι αν γίνονται εικασίες και κάποιοι επιχειρούν να βγάλουν συμπεράσματα για το τι μέλλει γενέσθαι με τα -επεξεργασμένα σε μορφή δεμάτων- σκουπίδια που βρίσκονται «ξαπλωμένα» σε Λευκίμμη και Τεμπλόνι.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, Δημοσθένης Μαυρίδης, εξάλλου, σε επικοινωνία που είχε μαζί του η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ξεκαθάρισε ότι στη συνεδρίαση του Δ.Σ. ουδέποτε συζητήθηκε το θέμα των δεμάτων, την ίδια στιγμή που η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τη στιγμή που ενημέρωνε για τις εξελίξεις τους περιφερειακούς συμβούλους κατά τη διάρκεια του περιφερειακού συμβουλίου, υπογράμμιζε ότι έχει τη διαβεβαίωση της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ -έστω σε προφορικό επίπεδο- ότι θα πάρουν στην Κοζάνη και τα δέματα από Λευκίμμη και Τεμπλόνι (τουλάχιστον ένα μέρος αυτών).

Το σίγουρο είναι ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η επίσκεψη στην Κέρκυρα του κλιμακίου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, το αργότερο μέχρι τα τέλη του Νοέμβρη, προκειμένου να γίνει συζήτηση -αλλά και ποιοτική αξιολόγηση-  για τους χιλιάδες τόνους απορριμμάτων, που με κάποιον τρόπο πρέπει ν' αποσυμφορήσουν, τόσο τον Χ.Υ.Τ.Α. στο Τεμπλόνι, όσο κι αυτόν στη Λευκίμμη.

Ιδιαίτερη σημασία προφανώς έχει και η τοποθέτηση του  προέδρου της ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ. ΑΕ, Παναγιώτη Πλακεντά, ο οποίος μετά το διπλό, ομόφωνο, «ναι» του Δ.Σ., τόνισε πως «δεν χρειάζεται ν' ανησυχούν οι κάτοικοι της Δυτικής Μακεδονίας ότι η περιοχή θα μετατραπεί σε... νεκροταφείο σκουπιδιών από την υπόλοιπη Ελλάδα, καθώς εμείς τα απορρίμματα δεν τα θάβουμε, αλλά τα επεξεργαζόμαστε...».