Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αφιερωμένη στην όπερα ήταν η επετειακή συναυλία της Φ.Ε. «Μάντζαρος»

Δημοτικό θέατρο
10 Nov 2019 / 08:58

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την καθιερωμένη επετειακή του συναυλία, υπό τον τίτλο «Βραδιά Όπερας», πραγματοποίησε το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».

Η συναυλία έλαβε χώρα το Σάββατο 9 Νοεμβρίου στο κατάμεστο Δημοτικό Θέατρο*, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.
Το πρόγραμμα της συναυλίας άνοιξε, τιμής ένεκεν, με τη Συμφωνία αρ.2 του Νικόλαου Χαλικιόπουλου-Μάντζαρου, στην πρώτη σύγχρονη εκτέλεσή της, σε μια νέα ενορχήστρωση του Σπύρου Μαυρόπουλου.

Όπως καταδεικνύεται και από τον τίτλο της συναυλίας, το υπόλοιπο πρόγραμμα ήταν αφιερωμένο στην όπερα. Η αρχή έγινε με το Danse Bacchanale από την όπερα Samson et Dalila του Camille Saint-Saëns, για να ακολουθήσουν η άρια Quando men vo από την La Bohème του Giacomo Puccini, καθώς και η περίφημη άρια της Juliette από την Romeo et Juliette του Charles Gounod, αμφότερες με σολίστ τη σοπράνο Στέλλα Καββαδία. Μεσολάβησε η άρια του Fiesco από την όπερα Simon Boccanegra του Giuseppe Verdi, με σολίστ τον μπάσο Plamen Beikov.



Στη συνέχεια το Μουσικό Σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» συνέπραξε με την Δημοτική Χορωδία «San Giacomo» (διεύθυνση: Antoniy Ivanov, διδασκαλία: Ανδρέας Γκούσης) σε τέσσερα χορωδιακά μέρη από τις όπερες Il trovatore, I Lombardi, Nabucco (σολίστ: Plamen Beikov) και Macbeth του Giuseppe Verdi. Ανάμεσα στα χορωδιακά αυτά αποσπάσματα, παρουσιάστηκαν επίσης το Vilja-Lied (σολίστ: Στέλλα Καββαδία) από την οπερέτα Η Εύθυμη Χήρα του Franz Lehar και οι Dances Polovtsiennes από την όπερα Πρίγκιπας Ιγκόρ του Alexander Borodin. Η συναυλία ολοκληρώθηκε με το finale της β΄ πράξης της Aida του Verdi, ακριβώς 150 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της συγκεκριμένης όπερας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από την έναρξη της συναυλίας το σωματείο τίμησε τον Δημήτρη Ιωάννου, για την πολυετή προσφορά του ως μέλος του Δ.Σ. του, καθώς και τον  Σπύρο Μαύροπουλο, στον οποίον απονεμήθηκε ο τίτλος του ισόβιου Επίτιμου Αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος».


Δημήτρης Ιωάννου - Φωτό: Σπύρος Μαργαρίτης


Σπύρος Μαύροπουλος- Φωτό: Σπύρος Μαργαρίτης

Την επομένη, Κυριακή 10 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε και το ετήσιο μνημόσυνο υπέρ των παλαιών Ιδρυτών, Μελών, Αρχιμουσικών και Μουσικών της Φιλαρμονικής. Πλέον, το Μουσικό της Σώμα προετοιμάζεται για τη συναυλία που πρόκειται να δώσει στην Ματέρα της Ιταλίας, κατόπιν σχετικής προσκλήσεως, στο πλαίσιο των εργασιών του εκεί διεξαγόμενου Συνεδρίου Επιμελητηρίων Νοτίου Ευρώπης. Η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» θα αναχωρήσει για την ιταλική πόλη την ερχόμενη Παρασκευή 15 Νοεμβρίου.

*Τη μόνιμη κατάντια του Δημοτικού Θεάτρου, από του οποίου την οροφή το νερό της βροχής για μία ακόμη φορά έσταζε σε διάφορα σημεία της σκηνής και των παρασκηνίων καθ’ όλη σχεδόν τη διάρκεια της συναυλίας, δεν θα το σχολιάσουμε περαιτέρω. Το αφήνουμε στους «αρμόδιους» εκπροσώπους των Αρχών του τόπου που κάθονταν στις πρώτες σειρές…