Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Χρήσιμα συμπεράσματα για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου» (photos)

Απορρίμματα
20 Οκτωβρίου 2019 / 08:20

Πολλά ακούστηκαν και συζητήθηκαν, χθες το απόγευμα, στο Επιμελητήριο στην διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση, που διοργάνωσε το «Παρατηρητήριο Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας»

ΚΕΡΚΥΡΑ.   Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Επιμελητήριο της Κέρκυρας η διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση του «Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας - Wate Watch Corfu» με θέμα: «Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή Διάσταση στη Διαχείριση Αποορριματων.Μπορει η Κερκυρα να γίνει μοντέλο της;».

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι τρεις Δήμαρχοι του Νησιού, Μερόπη Υδραίου, Γιώργος Μαχειμάρης και Κώστας Λέσσης, όπως και οι Βουλευτές Κέρκυρας, Στέφανος Γκίκας και Αλέξανδρος Αυλωνίτης
.


Στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, εξάλλου, παρόντα ήταν πρώην και νυν στελέχη της Αυτοδιοίκησης, φορείς,εκπρόσωποι συλλόγων & συλλογικοτήτων, όπως και αρκετοί εθελοντές που δραστηριοποιούνται στην ανακύκλωση, τη διαλογή στην πηγή και τις «Πράσινες Γωνίες» της Κέρκυρας.


.
Τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του «Παρατηρητηρίου» ανέλαβαν τον συντονισμό της εκδήλωσαν, ενώ κατά τους σύντομους χαιρετισμούς τους μίλησαν για τη προσπάθεια που έχουν καταβάλει στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε θέματα διαχείρισης απορριμμάτων.



Ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στερεών Αποβλήτων, Αντώνης Μαυρόπουλος, ανέφερε στη τοποθέτησή του η ότι ο Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου είναι σε καλύτερη φάση από ότι ήταν πριν 2 χρόνια, ωστόσο, δεν πρέπει να μείνει απροστάτευτος με δεδομένο ότι η γενικότερη διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί χρειάζεται βελτίωση. 

Αξίζει να υπογραμμιστεί ότι σε ερώτηση που του έγινε για ενδεχόμενη μεταφορά των απορριμμάτων της Κέρκυρας εκτός νησιού, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Στερεών Αποβλήτων επεσήμανε πως θα το αντιμετώπιζε ως θετική λύση μόνο προσωρινά και υπό προϋποθέσεις, αλλά δεν θα ήταν σωστή επιλογή μακροπρόθεσμα. Όσον αφορά στον ΠΕ.Σ.Δ.Α. δεν δίστασε να πει πως ενδεχομένως χρειάζεται η αναθεώρηση του.



‌H Γενική Γραμματέας Διαχείρισης Αστικών Αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Vanya Veras, από τη δική της πλευρά, μίλησε για τα τρία πρώτα στάδια (προληψη, επαναχρησιμοποίηση και ανακύκλωση) της πυραμίδας για τη διαχείριση των απορριμμάτων τονίζοντας πως η Ευρώπη χρηματοδοτεί και τα τρία αυτά στάδια.

Η Vanya Veras υπογράμμισε πως η Κέρκυρα έχει δύο επιλογές: την επένδυση στο σύμμεικτο απόρριμμα, την οποία μάλιστα, χαρακτήρισε επιλογή με ημερομηνία λήξης καιι την επιλογή της επένδυσης σε τρεις μονάδες κομποστοποίησης με παράλληλη λειτουργία ενός πλήρους Κέντρου Διαλογής.



‌O Διευθυντής του Οργανισμού Διαχείρισης Απορριμμάτων της Καταλονίας, Josep Maria Tost i Borras, στην τοποθέτησή του έκανε αναφορά στο μοντέλο της Καταλονίας και στα προβλήματα σε Ύδρευση και Απορρίμματα που είχε πριν 25 χρόνια σε σύγκριση με σήμερα, που πλέον αποτελεί παράδειγμα ως προς τη διαλογή στην πηγή. Ο επί 24 συναπτά έτη δήμαρχος της Ταραγόνα τόνισε πως το κλειδί για να υπάρξει αλλαγή στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι η πολιτική βούληση.

‌Ο Σταύρος Αργυρόπουλος μίλησε για τη σημασία της Ανακύκλωσης αλλά και το παράδειγμα της Σπάρτης και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε έχοντας ωστόσο, πλέον καταφέρει να έχει το υψηλότερο ποσοστό ανακύκλωσης στην Ελλαδα.



Στο τέλος της εκδήλωσης και αφού οι κεντρικοί ομιλητές απάντησαν σε ερωτήσεις, η Διοικούσα Επιτροπή του «Παρατηρητηρίου» ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφασή της να ονομάσει τους προσκεκλημένους της, επίτιμα μέλη του «Παρατηρητηρίου Διαχείρισης Απορριμμάτων Κέρκυρας» χαρίζοντάς τους μάλιστα, αναμνηστικά δώρα.





Η διεθνούς εμβέλειας εκδήλωση, η οποία έχει διάρκεια μεγαλύτερη των τριών ωρών, ολοκληρώθηκε με τους προσκεκλημένους ομιλητές να προσφέρουν κι εκείνοι με τη σειρά τους αναμνηστικά δώρα στα project «Corfu Compost Project» , «Healthy Little Eaters» και σε εκπροσώπους των «Πράσινων γωνιών» Λευκίμμης, Λιαπάδων και Σπαρτύλα, όπως και στον Εξωραϊστικό & Πολιτιστικό Σύλλογο Τεμπλονίου, για τις προσπάθειες τους στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε ότι αφορά την Ανακύκλωση και τη Διαλογή στην πηγή.