Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Άστεγες κινδυνεύουν να μείνουν οι καλοκαιρινές παραστάσεις

Παλαιό Φρούριο
10 Ιουλίου 2016 / 21:53
Χριστίνα Γκερέκου

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στον αέρα βρίσκονται οι φετινές προγραμματισμένες καλοκαιρινές παραστάσεις, μετά την απόφαση του ΔΗΠΕΘΕ και του Δήμου Κέρκυρας να μην χρησιμοποιήσουν το θέατρο του Μον-Ρεπό «Ρένα Βλαχοπούλου».

Η ξύλινη κατασκευή που φιλοξενούσε τους θεατές τα τελευταία 16 χρόνια θεωρήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου ακατάλληλη για χρήση λόγω φθοράς αλλά και παλαιότητας.
Η αρχική εκτίμηση ήταν ότι οι παραστάσεις που ήταν προγραμματισμένες για το Θέατρο Μον-Ρεπό θα μεταφέρονταν στο Παλαιό Φρούριο, που υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για να φιλοξενήσουν μεγάλα κοινά, μιας και σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για καταξιωμένους και δημοφιλείς καλλιτέχνες.
Ωστόσο, πηγές προσκείμενες στην αρχαιολογική υπηρεσία δεν θεωρούν καθόλου αυτονόητη την διοργάνωση τόσων παραστάσεων μέσα στο Παλαιό Φρούριο, καθώς δεν διατίθεται το προσωπικό που απαιτείται. Εξάλλου η όχληση που θα δημιουργήσει στον πολυσύχναστο ιστορικό χώρο η μεταφορά και φορτοεκφόρτωση μηχανημάτων σε σχεδόν καθημερινή βάση θεωρείται απαγορευτικός παράγοντας για την πραγματοποίηση εκεί των εκδηλώσεων. 
Σημαντικότερο εμπόδιο πάντως θεωρείται η υποχρέωση της λήψης έγκρισης για κάθε μια από αυτές τις παραστάσεις από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (Κ.Α.Σ), το οποίο συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα στο Υπουργείο Πολιτισμού με θέματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας.
Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι παραστάσεις κινδυνεύουν να μείνουν «άστεγες», αν δεν βρεθεί τρόπος να ξεπεραστούν όλα τα παραπάνω εμπόδια.
Χριστίνα Γκερέκου

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.