Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Smart city θέλει να κάνει την Κέρκυρα η Υδραίου (photos)

Υδραίου Μερόπη
21 Σεπτεμβρίου 2019 / 17:36

Στα πρότυπα των Τρικάλων και της e-trikala, η νέα Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων θέλει να κάνει τη μετάβαση της Κέρκυρας στη «νέα εποχή» με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση

ΚΕΡΚΥΡΑ.  Μπορεί να βρισκόμαστε εν αναμονή της επίσημης ανακοίνωσης των ονομάτων, οι οποίοι θ' αποτελέσουν τους Αντιδημάρχους Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, ωστόσο, ένα υπάρχει ακόμα στοιχείο, το οποίο προκύπτει από το ρεπορτάζ του enimerosi.com και ενδεχομένως μπορεί ν' αποδειχθεί κομβικό για την λειτουργικότητα της δημοτικής «μηχανής» και κατ' επέκταση την αποτελεσματικότητα της Δημοτικής Αρχής.

Το στοιχείο αυτό είναι το ότι η Μερόπη Υδραίου εμφανίζεται αποφασισμένη να δημιουργήσει χαρτοφυλάκιο ψηφιακής διακυβέρνησης.

Η νέα Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων, δηλαδή, θέλει να φέρει στο νησί των Φαιάκων την τεχνογνωσία που -με μεγάλη επιτυχία- έχει υιοθετήσει στα Τρίκαλα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου.



Στη θεσσαλική πόλη, η οποία έχει εξελιχθεί σε πόλη-υπόδειγμα ως προς τον τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης, εδώ και μια δεκαετία έχει δημιουργηθεί η e-trikala Α.Ε., η οποία είναι μια Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α., της οποίας το 99% του μετοχικού της κεφαλαίου ανήκει στο Δήμο Τρικκαίων και το 1% στο Εμπορικό Επιμελητήιριο Τρικάλων.



Μέσω μιας αντίστοιχης Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας, που θα δημιουργηθεί στην Κέρκυρα, η Μερόπη Υδραίου στοχεύει στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, στην απλούστευση των συναλλαγών των δημοτών με τις υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και στη δημιουργία εφαρμογών τεχνολογίας, οι οποίες θα δίνουν την ευκαιρία στους πολίτες να έχουν άμεση πρόσβαση στο Δήμο, ακόμα και να συμμετέχουν σε λήψεις αποφάσεων, που αφορούν στην καθημερινότητά τους.

Όλα τα παραπάνω εξασφαλίζονται μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων, είτε από εθνικούς, είτε από ευρωπαϊκούς πόρους καθιστώντας με αυτόν τον τρόπο δυνατή τη μετάβαση ενός Δήμου στη «νέα εποχή» και στην ηλεκτρονική διακυβέρνησή του με κύριο στόχο την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στους δημότες.

Αρκεί ν' αναλογιστεί κανείς, ότι στα Τρίκαλα μέσω της e-trikala Α.Ε., έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν το πρόγραμμα Smart Trikala, το οποίο περιλαμβάνει πλήθος εφαρμογών όπως «έξυπνος» φωτισμός, παρακολούθηση συστήματος στάθμευσης με αισθητήρες, έλεγχος διαδρομών απορριμματοφόρων, πρόγραμμα Open Mall, παρακολούθηση κυκλοφοριακού, τηλεπρόνοια κτλ





Επίσης, στη θεσσαλική πόλη προσέφεραν στους δημότες τη δυνατότητα του ηλεκτρονικού ΚΕΠ ή αλλιώς του ATM πιστοποιητικών. Πρόκειται για μηχάνημα που, σε αντιστοίχηση με τα ΑΤΜ των τραπεζών, μπορεί να δίνει πιστοποιητικά σε πολίτες με μία απλή κάρτα.



Ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα, τα οποία ανέδειξαν τα Τρίκαλα ως μια πόλη-πρότυπο, ήταν και το CityMobil 2, το οποίο έφερε στις ζωές των Τρικαλινών το λεωφορείο χωρίς οδηγό εισάγοντας έτσι το Δήμο Τρικκαίων στον παγκόσμιο χάρτη των αυτοματοποιημένων μεταφορών, ως την πρώτη πόλη που «τόλμησε» την κυκλοφορία του ρομποτικού οχήματος στο αστικό της κέντρο και σε πραγματικές συνθήκες κυκλοφορίας. Στο κέντρο έλεγχου, τεχνικοί παρακολουθούσαν την πορεία του και κατέγραφαν τα όποια προβλήματα εμφανίζονταν, ενώ το λέιζερ ασφαλείας, που διέθετε το όχημα και εντόπιζε στην πορεία του οποιοδήποτε αντικείμενο ή άνθρωπο, το ακινητοποιούσε την ίδια στιγμή



Αυτό ακριβώς το χαρτοφυλάκιο είναι το επόμενο «στοίχημα» της Μερόπης Υδραίου προκειμένου να καταφέρει να ελέγξει όσο το δυνατόν καλύτερα τις διαδικασίες, στις οποίες απαιτείται ενεργός ρόλος της δημοτικής «μηχανής».

Ταυτόχρονα η νέα Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας προσβλέπει στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια του Δήμου έτσι ώστε η Κέρκυρα ν' αποκτήσει πολλαπλά οφέλη -πέρα από τα προφανή που σχετίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων- σε τομείς, όπως ο Τουρισμός, η Οικονομία και ο Πολιτισμός.