Σάββατο 27.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συμμετοχή Υδραίου σε συζήτηση του Συμβουλίου της Ευρώπης για τον κορωνοϊό

Υδραίου Μερόπη
08 Δεκεμβρίου 2020 / 11:42

Σε διαδικτυακή συνάντηση του Κογκρέσου του Συμβουλίου της Ευρώπης, με θέμα τις τοπικές και περιφερειακές αντιδράσεις στην πανδημία του Covid19, συμμετείχε η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων

ΚΕΡΚΥΡΑ (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΕΝΤΡ. ΚΕΡΚΥΡΑΣ).  Στην διαδικτυακή συνάντηση του Κογκρέσου για τις «τοπικές και περιφερειακές αντιδράσεις στην πανδημία Covid19» συμμετείχε χθες (7/12), το μεσημέρι, η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων, Μερόπη Υδραίου.

Την συνάντηση διοργάνωσε το Κονγκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης και κύριο αντικείμενο ήταν ο ρόλος των τοπικών αρχών στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης του Covid19, καθώς αυτές βρίσκονται ουσιαστικά στην πρώτη γραμμή στην προσπάθεια να μετριαστούν οι επιπτώσεις της πανδημίας.

Η συζήτηση βασίστηκε σε δύο ενότητες και ειδικότερα:

Η πρώτη ενότητα αφορούσε στη Διακήρυξη της Αθήνας, όπου εξετάστηκε το πώς μπορούν οι τοπικές αρχές να ανταποκριθούν αποτελεσματικά σε μια κρίση δημόσιας υγείας όπως αυτή του Covid19 με πλήρη σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου.

Η συζήτηση περιελάμβανε μεταξύ άλλων και ομιλίες της Γενικής Γραμματέως του Συμβουλίου της Ευρώπης, του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας και Ειδικού Εκπροσώπου της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης για τη Γερμανική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η δεύτερη ενότητα αφιερώθηκε στον ειδικό ρόλο των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Περιελάμβανε παρεμβάσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Περιφερειών και του Επιμελητηρίου Τοπικών Αρχών, του Δήμαρχου της Αθήνας και του Προέδρου της Επιτροπής τωρινών Υποθέσεων του Κογκρέσου.

Τις σκέψεις τους μοιράστηκαν εκπρόσωποι νέων και εταίρων για την τοπική δημοκρατία σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίσουν οι τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Τα αποτελέσματα των συζητήσεων θα καταγραφούν σε έκθεση με τίτλο «Διασφάλιση του σεβασμού του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε περιόδους μεγάλης κρίσης», η οποία βρίσκεται ήδη σε στάδιο προετοιμασίας και θα παρουσιαστεί στη σύνοδο του Κογκρέσου τον Μάρτιο του 2021.