Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Γκίκας σε Καραμανλή: «Τι γίνεται με το έργο των Φραγμάτων στην Κέρκυρα;»

Γκίκας Στέφανος
12 Σεπτεμβρίου 2019 / 09:59

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ερώτηση προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Κέρκυρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανος Γκίκας, με θέμα την πορεία του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το γραφείο του κου Γκίκα, ο Βουλευτής αναφέρει στην Ερώτηση ότι το χρόνιο και σοβαρό ζήτημα της προβληματικής ύδρευσης της Κέρκυρας είχε προγραμματιστεί να επιλυθεί τον Δεκέμβριο του 2014, μέσω της περίληψης του έργου ύδρευσης της Κέρκυρας στο σχεδιασμό του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και στον κατάλογο των μεγάλων έργων.

Το έργο είχε ήδη εγκριθεί από τις Υπηρεσίες της ΕΕ και περιλάμβανε μεταξύ άλλων την κατασκευή τριών φραγμάτων, δύο μονάδων αφαλάτωσης, ένα κεντρικό εξωτερικό υδραγωγείο μήκους 245 km κ.ά., με συνολικό προϋπολογισμό 295.350.000 Ευρώ.

Ο κ. Γκίκας εστιάζει στο γεγονός, ότι τέλος του 2017 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απομακρύνθηκε από την λογική της συνολικής αντιμετώπισης του σοβαρού υδρευτικού προβλήματος της Κέρκυρας, απεντάσσοντας το έργο από τον κατάλογο των μεγάλων έργων. Τον Μάιο του 2018 δημοσιεύθηκε πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων για το συγχρηματοδοτούμενο με το ΕΣΠΑ 2014-2020 έργο «Έργο Ύδρευσης Νήσου Κέρκυρας», το οποίο αποτελεί τμήμα του αρχικού μεγάλου έργου και στην πρώτη φάση συμπεριλαμβάνει μόνο έργα που αφορούν την κάλυψη της Πόλης της Κέρκυρας και την περιοχή της Λευκίμμης. Ο Βουλευτής τονίζει ότι οι ανάγκες ύδρευσης της Κέρκυρας δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό το υποέργο αξίας 49 εκατ. Ευρώ.

Ο Βουλευτής -σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, το οποίο απέστειλε- ρωτά τον αρμόδιο Υπουργό αν εξετάζεται το ενδεχόμενο, το πρόβλημα της ύδρευσης της Κέρκυρας να αντιμετωπιστεί συνολικά επαναφέροντας εκ νέου το έργο των Φραγμάτων στον κατάλογο των μεγάλων έργων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, υλοποιώντας δηλαδή την απόφαση που είχε εγκριθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

Ρωτά επιπλέον, σε ποια φάση βρίσκεται η δρομολόγηση του μικρότερου έργου ύψους 49 εκατ. Ευρώ και πότε και με ποιο χρονοδιάγραμμα θα εξελιχθεί.

Τέλος, ο κ. Γκίκας ζητά να ενημερωθεί αν το Υπουργείο εξετάζει τρόπους διαφορετικής αντιμετώπισης του ζητήματος της λειψυδρίας της Κέρκυρας μέσω άλλων μεθόδων, π.χ. αφαλατωτών, μεταφοράς νερού από την Ήπειρο κ.ά. σε συνεργασία με τις Αυτοδιοικητικές Αρχές, εφόσον δεν προχωρήσει το έργο των Φραγμάτων στην ολότητά του.