Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σημαντική αναβάθμιση της Πινακοθήκης του Δήμου την περασμένη πενταετία

Πινακοθήκη
07 Αυγούστου 2019 / 13:52
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τον απολογισμό πεπραγμένων των Πινακοθήκης του Δήμου παρουσίασε σήμερα στο Αναγνωστήριο του Art Cafe ο πρόεδρος του Δ.Σ. Λεωνίδας Παγκράτης.

Κατά την περίοδο Νοέμβριος 2014 – Αύγουστος 2019, στην Πινακοθήκη Δήμου Κέρκυρας συνολικά πραγματοποιήθηκαν:
Εργασίες κτηριακής αναβάθμισης, κόστους 100.000 €,  63 - ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και φωτογραφίας
-Αναπτύχθηκε η συνεργασία με αναγνωρισμένα ιδρύματα και φορείς του πολιτισμού τόσο σε τοπικό, όσο και σε πανελλαδικό επίπεδο και
συγκεκριμένα με:
-Βιβλιοθήκη της Βουλής
-Υπουργείο Πολιτισμού
- Εθνικό Ιστορικό Μουσείο
- Μουσείο Μπενάκη
- Εθνική Πινακοθήκη
- Μουσείο Ασιατικής Τέχνης
- Ιόνιο Πανεπιστήμιο
- ΓΑΚ - Αρχεία Ν. Κέρκυρας
- Αναγνωστική Εταιρία
- Ίδρυμα «Πινακοθήκη Άγγελου Γιαλλινά»

Σημαντικές αποφάσεις για τη λειτουργία του Νομικού Προσώπου
- Κατάθεση και έγκριση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας για πρώτη φορά από την ίδρυση της Πινακοθήκης (1991)
- Διεξαγωγή ολοκληρωμένης απογραφής έργων τέχνης και αντικειμένων, για πρώτη φορά από την ίδρυση, διαδικασία που μας απέφερε 1.214 καταγεγραμμένα έργα τέχνης.
-Σύνταξη ισολογισμών για πρώτη φορά από την ίδρυση, για τα έτη 2015 – 2018
-Εγγραφή στο μητρώο πολιτιστικών φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού

Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση, ο κ. Παγκράτης, ανέφερε κάποιες αποφάσεις του Δ.Σ για το μέλλον: « Με απόφαση του Δ.Σ. ξεκινήσαμε την διαδικασία μελέτης για τοποθέτηση ανελκυστήρα ΑΜΕΑ στο Τμήμα Περιστυλίου. Μετά τις σχετικές προσφορές, καταθέσαμε το αίτημα στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας. Απαιτείται η κατάθεση ολοκληρωμένου φακέλου μελέτης, στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεδομένου ότι το κτήριο αποτελεί αρχαιολογικό μνημείο.
-Συζητήθηκε καταρχάς στο Δ.Σ., να κατατεθεί αίτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο για αύξηση της ετήσιας τακτικής επιχορήγησης του Δήμου, από 92.000 € ετησίως, σε 120.000 €. Σκοπός, να μπορέσει ηΠινακοθήκη να ανταπεξέλθει στο μέλλον, σε ακόμη μεγαλύτερες διοργανώσεις και συνέργειες.
Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική και γόνιμη συνεργασία:
-Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Σε ένα όργανο που διέπεται από τις αρχές της Δημοκρατίας, η πολυφωνία είναι ένδειξη ότι ακολουθούμε τον σωστό δρόμο. Η όποια κριτική είναι καλοδεχούμενη, αρκεί να είναι καλοπροαίρετη και εποικοδομητική. Το έργο άλλωστε που παραδίδουμε, είναι και η απάντηση στη διακίνηση ψευδών ειδήσεων και στις άστοχες κινήσεις εντυπωσιασμού.
-Θερμές ευχαριστίες στα μέλη της Καλλιτεχνικής Επιτροπής, για την αντικειμενική τους κρίση, στην αξιολόγηση των υποψήφιων καλλιτεχνών».

Έλλειψη προσωπικού
Σχολιάζοντας με τη σειρά του ο Δήμαρχος Κέρκυρας ανέφερε ότι η Πινακοθήκη υπήρξε ένας από τους τρεις πυλώνες της πολιτιστικής πολιτικής του Δήμου.«Είναι ένα παιδί του Δήμου Κέρκυρας για το οποίο είμαστε υπερήφανοι. Τα πήγαμε καλά σ' αυτές τις εξετάσεις» κατέληξε.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις μεγάλες ανάγκες της Πινακοθήκης σε προσωπικό: «Ένα Μουσείο αυτού του επιπέδου, μ΄αυτά τα έργα Τέχνης που διαθέτει, μ' αυτή τη λειτουργία που έχει, δεν γίνεται να μην έχει προσωπικό. Δεν μπορεί να λειτουργεί σε συνθήκες κατοχής και απόλυτης στέρησης. Αυτά πρέπει να λήξουνε κάποτε. Συντηρούμε πράγματα με νύχια και με δόντια, με εθελοντισμό. Δεν είναι μόνο ο καλλιτεχνικός διευθυντής που λείπει, είναι και το προσωπικό, δεν έχουμε φύλαξη, δανειζόμαστε υπαλλήλους και παίζουμε μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες του Δήμου και στην Πινακοθήκη, αυτά είναι κοροϊδίες, αυτά είναι αηδίες, και κάποτε πρέπει να τα πούμε. Θέλω να πιστεύω ότι η επόμενη δημοτική αρχή θα ενισχύσει το προσωπικό. Το εύχομαι...»    

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.