Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κ. Παυλίδης: Τιμάμε τη μνήμη των αδικοχαμένων Εβραίων της Κέρκυρας που ξεκληρίστηκαν στο Άουσβιτς

Εβραϊκή Κοινότητα
24 Ιουνίου 2019 / 13:42

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με αφορμή της εκδηλώσεις μνήμης του Δήμου για την Εβραϊκή Κοινότητα, ο βουλευτής Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Παυλίδης, δήλωσε:

«Τον Ιούνιο του 1944 οι Εβραίοι της Κέρκυρας βίωσαν τη φρικαλεότητα και το απάνθρωπο μίσος των Ναζί οι οποίοι αφού τους εκτόπισαν στο Άουσβιτς, ξεκλήρισαν την τοπική κοινότητα τους. Τα ιστορικά γεγονότα αναφέρουν πως η Γκεστάπο με την τακτική του αντιπερισπασμού και βομβαρδίζοντας το νησί περικύκλωσε τους Εβραίους τής πόλεως, τους συγκέντρωσε μαζικά στο Παλαιό Φρούριο και στις 10 Ιουνίου τους εκτόπισε στο Άουσβιτς από όπου ελάχιστοι επιβίωσαν.
 
Συγκεκριμένα, περίπου διακόσιοι από τους 2.000 Εβραίους τού νησιού, οι οποίοι διέφυγαν την περικύκλωση, βρήκαν καταφύγιο στους χριστιανούς γείτονές τους και κρύφτηκαν εκεί. Αυτός είναι μάλιστα ο λόγος της ονομασίας Εβραϊκής σε μία από τις κύριες συνοικίες τής παλαιάς πόλης η οποία συμβολίζει την συμμετοχή και τη συνεχή παρουσία του Εβραϊκού πληθυσμού στην πόλη τής Κέρκυρας.
 
Η ουσιαστικότερη μελέτη και ανάδειξη του ζητήματος αυτού αλλά και της σχέσης που ανέπτυξαν οι Εβραίοι με το νησί της Κέρκυρας θα είναι πολύ ενδιαφέρουσα καθώς αποτελούν οργανικό κομμάτι της ιστορίας του νησιού. Τιμάμε λοιπόν τη μνήμη των αδικοχαμένων και καλούμε τον Κερκυραϊκό λαό να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος Κέρκυρας προς τιμήν τους».