Οι πρώτες προτάσεις του Χρύσανθου Σαρλή προς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

Οι πρώτες προτάσεις του Χρύσανθου Σαρλή προς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Αποτίμηση του αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών κάνει ο επικεφαλής του συνδυασμού ΄Κερκυραϊκή Αναγέννηση-Φωνή-Δημότες για Διαφάνεια΄

30
Μαΐου / 2019

εξάγοντας κάποια βασικά συμπεράσματα από τα εκλογικά αποτελέσματα. Πέραν τούτου, στο σχετικό δελτίο τύπου παρατίθενται οι προτεραιότητες που προτίθεται να θέσει στο νέο δημοτικό συμβούλιο με στόχο την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Κέρκυρας: 

«H δημοτική παράταξη Κερκυραϊκή Αναγέννηση – Φωνή, Δημότες για διαφάνεια και ο επικεφαλής της, Χρύσανθος Σαρλής, απευθύνουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τις  Κερκυραίες και τους Κερκυραίους δημότες του Δήμου Κερκυραίων και Διαποντίων, οι οποίοι στήριξαν τον αγώνα μας, υιοθέτησαν τις προγραμματικές μας θέσεις και μας τίμησαν με την ψήφο τους.
Αναφορικά με τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
1. Παρά το γεγονός ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές της Κυριακής διεξήχθησαν υπό τη βαριά σκιά των μεγάλων και σοβαρών προβλημάτων της Κέρκυρας, τα οποία τα τελευταία 10 χρόνια μένουν άλυτα και συνεχώς οξύνονται, αυτές (οι εκλογές) κρίθηκαν με όρους που είχαν ελάχιστη σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών.
2. Η αναπόφευκτη κίνηση του πολιτικού εκκρεμούς, που κάθε φορά υπαγορεύεται από γενικότερους πολιτικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους και τώρα μετακινείται προς τη συντήρηση, συνέβαλε σημαντικά και στο εκλογικό αποτέλεσμα αυτών των δημοτικών εκλογών. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, ταυτίζεται η πορεία της αυτοδιοίκησης με τις διαγραφόμενες κομματικές εξελίξεις, ταύτιση που αποδεδειγμένα δεν αποτελεί σωστή συνταγή για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη εμπειρία από τη λειτουργία του ενιαίου Δήμου Κέρκυρας και τις δυο δημοτικές περιόδους που διήρκεσε η ζωή του.
3. Υπήρξαν δυνάμεις, οι οποίες ισχυροποιήθηκαν θεαματικά σ’ αυτήν τη δημοτική εκλογή, η ισχυροποίηση των οποίων φαίνεται να προήλθε από την αποτυχία της απερχόμενης δημοτικής πλειοψηφίας στον ενιαίο Δήμο, ενώ και οι ίδιες είχαν προηγουμένως ακολουθήσει στον ίδιο Δήμο την ίδια πορεία σε καίριους τομείς, όπως η δημιουργία υδροκέφαλου, γραφειοκρατικού και αναποτελεσματικού  Δήμου, η αυτοδιοικητική εγκατάλειψη των κοινοτήτων, η αποδυνάμωση της δημοτικής μηχανής, η αποδιάρθρωση της υπηρεσίας καθαριότητας, η καθολική αδυναμία αντιμετώπισης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων, η σοβαρή περιβαλλοντική επιβάρυνση στο Τεμπλόνι, αδυναμία λειτουργίας της ανακύκλωσης, η υποβίβαση του ενιαίου Δήμου εις την τάξη του αναθέτη δημοτικών υπηρεσιών σε ιδιώτες εργολάβους (αντί της ανάδειξής του ως φορέα παροχής οργανωμένων δημοτικών υπηρεσιών), η συστηματική παράδοση δημοτικών εγκαταστάσεων σε ιδιωτικά συμφέροντα, η συνθηκολόγηση αμαχητί απέναντι στην απόφαση ακύρωσης του, δρομολογημένου μέχρι και την προκήρυξη της δημοπράτησης του, έργου των φραγμάτων
4. Παρά την εφαρμογή του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής, η οποία εξουδετέρωσε την ψυχολογία της χαμένης ψήφου και επέτρεπε στους εκλογείς να επιλέξουν υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους με κριτήρια την ξεχωριστή επάρκεια και ικανότητα – υποψηφιότητες που υπήρχαν σε όλες τις παρατάξεις -  επεκράτησε μία άκρατη βουλιμική ψηφοθηρία και αδιέξοδη «φιλαθλητική» πόλωση.
Όμως θυμίζουμε, πόσο οδυνηρή και ανώμαλη υπήρξε η μετεκλογική προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα των θριαμβευτικά εκλεγέντων μεγάλων ομάδων δημοτικών συμβούλων τα τελευταία χρόνια στον ενιαίο Δήμο Κέρκυρας, οι οποίες στη συνέχεια απέτυχαν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα.
5. Ιδιαίτερα αρνητική παράμετρο γι’ αυτές τις δημοτικές εκλογές αποτέλεσε η καθολική έλλειψη πολιτικού διαλόγου και ζωντανής αντιπαράθεσης, παρά την αφθονία των μέσων ενημέρωσης που προσφέρθηκαν να οργανώσουν ζωντανές συζητήσεις μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων για τα τοπικά προβλήματα. Αντίθετα υπήρξε εμφανής η προσπάθεια κάποιων να καλύψουν τη φωνή κάποιων άλλων, ενώ επιβάλετο  να ακουστούν όλες οι φωνές και οι θέσεις, μέσα από συνεχή διάλογο.
6. Απογοητευτική υπήρξε η διαπίστωση της απουσίας της συντριπτικής πλειοψηφίας των λαϊκών μελών των εφορευτικών επιτροπών, με αποτέλεσμα να δυσχερανθεί σοβαρότατα η διαδικασία της ψηφοφορίας και της διεξαγωγής των αποτελεσμάτων. Τα λαϊκά μέλη αποτελούν τη δημοκρατική εγγύηση της εκλογικής διαδικασίας και η απουσίας τους συνιστά σοβαρό έλλειμμα δημοκρατίας.
Η δημοτική παράταξή μας Κερκυραϊκή Αναγέννηση – Φωνή, Δημότες για Διαφάνεια, παραμένει προσηλωμένη στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Κέρκυρας και στον ανεξάρτητο, ακηδεμόνευτο χαρακτήρα της, και με αυτόν τον γνώμονα θα λειτουργήσει στο δημοτικό συμβούλιο του Κεντρικού Δήμου Κερκυραίων και Διαποντίων.

Πρώτες προτεραιότητες και προτάσεις μας προς το νέο Δημοτικό Συμβούλιο  αποτελούν:
- Η λειτουργία αποκεντρωμένου, αποτελεσματικού και συμμετοχικού Δήμου στην υπηρεσία της Κέρκυρας και των πολιτών
- Ανακύκλωση ΤΩΡΑ με δημοτική οργάνωση και άμεση απόφαση των βημάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος η διαχείριση των απορριμμάτων από την αναδιαρθρωμένη δημοτική υπηρεσία καθαριότητας ή από μία δημοτική επιχείρηση.
- Ενδοδημοτική αποκέντρωση και στήριξη, οικονομική και επιχειρησιακή, όλων των κοινοτήτων του Δήμου, ώστε να λειτουργούν αυτοδιοικητικά κύτταρα
- Η τάχιστη ενημέρωση του κερκυραϊκού Λαού για το θέμα των σχεδιαζόμενων εξορύξεων υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και διακήρυξη της αντίθεσης του νέου Δημοτικού Συμβουλίου προς αυτές
- Η τάχιστη επαναφορά της επίλυσης του υδρευτικού με το έργο των φραγμάτων
- Η επανεκκίνηση του προγράμματος διάσωσης και ανάδειξης της ιστορικής Παλιάς Πόλης και των μεσαιωνικών οχυρώσεών της
- Η επαναλειτουργία όλων των χρήσεων  στη νησίδα ΒΙΔΟ, επ’ ωφελεία του Κερκυραϊκού Λαού.
 
Η δημοτική παράταξή μας στο πλαίσιο των ανωτέρω άμεσα βασικών επιδιώξεών και των προγραμματικών διακηρύξεων της είναι αποφασισμένη να αναπτύξει διάλογο με τις άλλες παρατάξεις στους κόλπους του νέου δημοτικού συμβουλίου, για την ταχεία προώθηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την Κέρκυρα».
 
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς προς τον Κερκυραϊκό Λαό

Κέρκυρα, 30/05/2019