Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ζητώ καθαρή εντολή από τους δημότες για μια νέα δημοτική Αρχή!

δημοτικές εκλογές
20 Μαΐου 2019 / 15:06

Ένα restart σε όλους τους τομείς ευαγγελίζεται η δυναμική δικηγόρος, που ξεδιπλώνει τις σκέψεις της με αφορμή τις ερωτήσεις του enimerosi.com

Ιεραρχείστε τα προβλήματα του νέου δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων
 
Είμαστε απόλυτα έτοιμοι, έχουμε ολοκληρωμένο και μελετημένο σχέδιο. Χτίζουμε ένα Δήμο που θα προσφέρει νέες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους δημότες του, ένα Δήμο που θα έχει αναπτυξιακό σχέδιο, ένα Δήμο πρότυπο-καθαριότητας, το Νέο Δήμο των πολιτών.
Οι πολίτες μέσα σε 6 μήνες θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσα από το διαδίκτυο ή το τηλέφωνο καταθέτοντας αιτήσεις. Μέσα στους πρώτους 6 μήνες της θητείας μας θα λειτουργεί το σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης του Δημότη. 
Θα δώσουμε ελπίδα και προοπτική στις δημοτικές ενότητες και στα ξεχασμένα χωριά μας. Ο στόχος μας είναι να υπάρχουν αποκεντρωμένες λειτουργίες και υπηρεσίες σε κάθε δημοτική ενότητα. Θα υπάρχει διοικητικό κέντρο στις δημοτικές ενότητες Αχιλλείων, Παλαιοκαστριτών, Παρελίων και Φαιάκων. Την πρώτη ημέρα που θα πάω στο Δήμο θα υπογράψω την εκχώρηση των πρώτων αρμοδιοτήτων στις Τοπικές Κοινότητες και στον πρώτο προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί, θα κατανεμηθούν πόροι σε κάθε κοινότητα.
Ο Νέος Δήμος θα είναι ο Δήμος της δημοκρατίας, με τους πολίτες να συμμετέχουν και να διαμορφώνουν τις αποφάσεις. Το τεχνικό πρόγραμμα και ο προϋπολογισμός θα διαμορφώνονται με τη συμμετοχή των παρατάξεων, και των τοπικών συμβουλίων, καθώς και με ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες. Καθιερώνουμε επίσης την Ημέρα του Δημότη, μια φορά το μήνα οι δημότες, στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου θα απευθύνουν ερωτήματα στη Δήμαρχο και στους αρμόδιους Αντιδημάρχους, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να απαντούν.
 
Πώς θα φθάσουμε στον στόχο του 50% της ανακύκλωσης;
 
Με χαμηλό και μηδενικό ποσοστό ανακύκλωσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για καθαριότητα. Βάζουμε σε νέες, υγιείς βάσεις τη λειτουργία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και εφαρμόζουμε επιθετική ανακύκλωση με καμπάνιες και συνεχή ενημερωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών .Ο δικός μας στόχος είναι η διαλογή στην πηγή, η αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης στο 50% για να περιοριστεί ο όγκος των απορριμμάτων. Το είπα και το ξαναλέω: χωρίς ανακύκλωση δεν πάμε πουθενά, τα σκουπίδια θα είναι στους δρόμους αν δεν αρχίσουμε να ανακυκλώνουμε.
Δημιουργούμε Γωνιές Ανακύκλωσης, πράσινα σημεία αλλά και Κινητά Πράσινα Σημεία για διαλογή πόρτα-πόρτα σε κάθε δημοτική ενότητα και χωριό.
Προχωρούμε στην ανάπτυξη ειδικών «καφέ» κάδων «Διαλογής στην Πηγή» και ανακύκλωσης για τα οργανικά απόβλητα, παράλληλα με εφαρμογή προγράμματος συλλογής οργανικών αποβλήτων σε καταστήματα εστίασης, ξενοδοχεία και επαγγελματικούς χώρους, η οποία θα επεκταθεί και σε οικίες.
Καθιερώνουμε την Κάρτα Ανακύκλωσης του Δημότη. Το κίνητρο για το Δημότη θα είναι η συλλογή πόντων που θα μεταφράζεται σε εκπτώσεις για τις αγορές του σε super market και καταστήματα της Κέρκυρας που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα ή ακόμα και μείωση στα δημοτικά τέλη .
Εγκαθιστούμε μηχανήματα ανταποδοτικής ανακύκλωσης ενώ το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών θα λειτουργήσει σε νέες βάσεις, με σύγχρονο εξοπλισμό και με σύμβαση που θα διασφαλίζει οφέλη για το Δήμο και τους πολίτες.Προχωράμε με γοργούς ρυθμούς, δεσμεύοντας τη χρηματοδότηση που υπάρχει από ευρωπαικούς πόρους, για την υλοποίηση της μονάδας-εργοστασίου κομποστοποίησης για τα απορρίμματα εκείνα που δεν μπορούν να ανακυκλωθούν ή να κατευθυνθούν στην κυκλική οικονομία.Επίσης, αναπόσπαστο τμήμα του σχεδιασμού μας, είναι η αποκατάσταση του χώρου διαχείρισης στο Τεμπλόνι ,η καύση του βιοαερίου, η λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και η εν γένει βελτίωση των συνθηκών από υγειονομικής και περιβαλλοντικής άποψης, καθιερώνοντας και ανταποδοτικά οφέλη για τους κατοίκους και ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχης.
Αυτό είναι το σχέδιο μας, ένα σχέδιο μελετημένο και ρεαλιστικό. Κάθε χρόνο τα ποσοστά ανακύκλωσης στο νησί μας θα αυξάνονται, στο τέλος του 2023 θα έχουμε φτάσει το 50%.
 
 Πως θα αντιμετωπιστεί το κυκλοφοριακό και τι πρέπει να γίνει με τα τουριστικά λεωφορεία;
 
Η πρώτη προτεραιότητα μας είναι η εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης, θα έχουμε σύμμαχο μαζί μας και το ΤΕΕ που θα είναι ο τεχνικός σύμβουλος του Δήμου. Η αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού , πέρα από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, απαιτεί και μια άλλη κουλτούρα από όλους μας.
Θέλουμε το ιστορικό κέντρο της Κέρκυρας να γίνει ένας χώρος φιλικός για τους πεζούς, προκειμένου να είναι ελκυστικός για τους επισκέπτες μας. Προγραμματική μας δέσμευση είναι η δημιουργία δύο περιφερειακών parking στις εισόδους της πόλης, από όπου θα γίνεται μεταφορά στο κέντρο με mini-bus και με συχνότητα δρομολογίων ανά δέκα λεπτά.Eπίσης, η δημιουργία χώρων ελεγχόμενης στάθμευσης και υπόγειων parking στην πόλη, ώστε να μην βλέπουμε παντού οχήματα και λαμαρίνες και να «αναπνεύσουν» οι κοινόχρηστοι χώροι προς όφελος των πολιτών.
Σε ότι αφορά στα τουριστικά λεωφορεία κάθε τύπου είναι δεδομένο ότι πλέον θα ισχύσουν κανόνες και θα τηρηθούν, ο στόχος μας είναι η εύρυθμη λειτουργία της πόλης μέσα από συνεργασία και συνεννόηση.Θα βάλουμε τέλος στο σημερινό χάος.
 
Πώς θα συμβιώσουν αρμονικά οι κάτοικοι της πόλης–μνημείου UNESCO και η τουριστική της δραστηριότητα;
 
Σημαίνει στροφή στην ποιότητα, σημαίνει προσέλκυση επισκεπτών υψηλού εισοδήματος και περισσότερα έσοδα για όλους.
Το σχέδιο μας για την αλλαγή του μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης της Κέρκυρας συνδέεται με συγκεκριμένες στρατηγικές επιλογές, όπως:
-Η μετατροπή της Κέρκυρας σε κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα. Home port σημαίνει ελάχιστη ημερήσια δαπάνη ανά επιβάτη στα 200 ευρώ, που πηγαίνουν σε όλους τους κλάδους (ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές). Τουρίστες υψηλού εισοδήματος που θα μείνουν από 24 έως 48 ώρες ώρες στην Κέρκυρα πριν την επιβίβαση ή μετά την αποβίβαση ενώ μπορούν να συνδυάσουν την κρουαζιέρα με ένα πακέτο διαμονής στο νησί μας.
-Η ανάπτυξη νέων μορφών τουρισμού, όπως ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο προσβάσιμος τουρισμός και ο θαλάσσιος τουρισμός με τη χωροθέτηση και δημιουργία δύο νέων μαρινών σε Μπενίτσες και Αλύπα.
-Ο νέος φορέας τουριστικής προβολής με τη συμμετοχή όλων. Ο Νέος Δήμος θα ενώσει τις δυνάμεις του με τους επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού, τις παραγωγικές τάξεις. Ο νέος φορέας τουριστικής ανάπτυξης και προβολής θα είναι μια συλλογική προσπάθεια, θα λειτουργεί με όρους σύγχρονου marketing, με επιστήμονες και τεχνοκράτες με ουσιαστική εμπειρία στο χώρο, θα έχει διοικητική και οικονομική αυτονομία.
 
To πρόγραμμα μας περιλαμβάνει εκτεταμένες παρεμβάσεις και έχει ως στόχο να αλλάξει η εικόνα του ιστορικού κέντρου και της Παλιάς Πόλης, να αποκτήσει ανθρώπινους ρυθμούς και κλίμακες. Με πεζοδρομήσεις αλλά και αισθητικές παρεμβάσεις για να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα και η εμπορική λειτουργία στο κέντρο, να αναβαθμιστούν οι επιχειρήσεις εστίασης, να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, να αναδειχθεί η ιδιαίτερη φυσιογνωμία της Παλιάς Πόλης. Θέλουμε μια Έξυπνη και Ψηφιακή Πόλη. Με σύστημα έξυπνου φωτισμού, ηλεκτρονική πληροφορία για μνημεία και σημεία ενδιαφέροντος,παροχή δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi),συστήματα ελέγχου πρόσβασης σε πεζόδρομους (βυθιζόμενα κολωνάκια).
Η αρμονική συνύπαρξη, όπως λέτε, διασφαλίζεται με αυτό το σχέδιο αλλά και με την εφαρμογή κανονισμού αστικής λειτουργίας στην Παλιά Πόλη με κανόνες που θα επιβάλλουν ισορροπία και συνύπαρξη ανάμεσα στην κατοικία και στην εμπορική και επιχειρηματική δραστηριότητα, με κανόνες που θα τηρούνται από όλους.