Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

΄Ενα εκατ. τουρίστες περισσότεροι στα Ιόνια νησιά το διάστημα 2014-2017

Σπύρος Γαλιατσάτος
20 Μαΐου 2019 / 09:51

Άρθρο του αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Σπύρου Γαλιατσάτου

Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που στην θητεία μας πετύχαμε ρεκόρ στις αφίξεις στην Περιφέρεια Ιονίου. Μιλώντας σε απόλυτους αριθμούς, η αύξηση αφίξεων ανέρχεται σε επιπλέον 921.382 τουρίστες για το διάστημα 2014-2017. Είναι μόνο αφίξεις από το εξωτερικό και ανάλογες επιδόσεις έχουν ότι ανάλογες επιδόσεις έχουν σημειωθεί στις αεροπορικές πτήσεις από το εσωτερικό (Domestic Flights), στις ακτοπλοϊκές από τα λιμάνια της Ιταλίας, αλλά και τον οδικό τουρισμό από το εσωτερικό και το εξωτερικό.
Αυτό είχε ως συνέπεια την πυροδότηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, τόσο στον εκσυγχρονισμό του υφιστάμενου δυναμικού, όσο και σε νέες επενδύσεις, τόσο στα καταλύματα όσον και στις "δορυφορικές επιχειρήσεις (Rent a car, εστίαση, μεταποίηση, χερσαίες και θαλάσσιες μεταφορές, θέσεις εργασίας και λοιπά συναφή).
Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, μεταξύ των 13 περιφερειών της Χώρας, ανήλθε στην 3η θέση στο κατά κεφαλήν εισόδημα (μετά την Αττική και το Νότιο Αιγαίο), από την 7η που ήταν το 2014.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η οικοδομική δραστηριότητα ανήλθε το 2018 στο 35% πάνω από την προηγούμενη χρονιά, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν οι καταθέσεις στις Τράπεζες σύμφωνα με την ΤτΕ.
Διαρκής στόχος μας, το Gross Domestic Product, να γίνεται Gross Domestic Prosperity!
 
ΕΠΙΜΗΚΥΝΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
 
Από τα αναλυτικά στοιχεία των αφίξεων για το διάστημα της θητείας μας 2014-2018 παρατηρήθηκε ότι τα μεγαλύτερα ποσοστά αφίξεων εμφανίζονται στους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, που σημαίνει ότι έγιναν αξιόλογα, συντονισμένα βήματα για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου στο Ιόνιο.
Σύμφωνα με μελέτες και έρευνες που έχουμε πραγματοποιήσει, προχωρούμε σε επενδύσεις και δράσεις με στόχο για ακόμα μεγαλύτερο "γέμισμα" της σεζόν στα άκρα (Μάρτη, Απρίλη, Μάιο και Οκτώβριο) με περιπατητικές διαδρομές, ποδηλατόδρομους και καταδυτικά πάρκα. Γίνονται σε σύντομο χρόνο, κοστίζουν ελάχιστα και αποδίδουν αμέσως.
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ
 
Σε συνέχεια των επαφών μας καταφέραμε να προβάλλουμε τα νησιά της Περιφέρειας μας σε διεθνούς εμβέλειας μέσα όπως οι ‘’THE TIMES’’ στην Βρετανία, το ‘’CNN’’, ‘’ORF 3’’ της Αυστρίας, ‘’LIVE PLANET’’ της Ρωσίας, ‘’LE FIGARO’’ της Γαλλίας και με την ‘’GOOGLE’’ φιγουράροντας ως οι πιο όμορφοι προορισμοί στην Ελλάδα και τον κόσμο!
Είμαστε η μοναδική Περιφέρεια που πραγματοποιεί ψηφιακές καμπάνιες με την ‘Google’ (πλην ΕΟΤ). 
Μας έχουν δει πάνω από 100 εκατ. εν δυνάμει επισκεπτών μας σε στοχευμένες αγορές.
Ενώ στο Youtube τα videos της Περιφέρειας έχουν ξεπεράσει τα 7 εκατομ views.
 
ΝΕΕΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΤΗΣΕΙΣ 
 
Τα τελευταία 4,5 χρόνια κατορθώσαμε σε συνεργασία με τις αεροπορικές εταιρείες να αυξήσουμε τις προγραμματισμένες πτήσεις και προσθέσουμε νέους προορισμούς που συμβάλλουν αποτελεσματικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου σε επτάμηνη βάση, αλλά επί πλέον παρέχουν τη δυνατότητα στις τοπικές κοινωνίες (και όχι μόνον) να ταξιδεύουν από τον τόπο τους στο εξωτερικό σε χαμηλότερους αεροπορικούς ναύλους.
Τα νησιά μας συνδέονται πλέον με τους μεγαλύτερους αεροπορικούς κόμβους της Ευρώπης ‘Heathrow’ και ‘Frankfourt International’, κάτι το οποίο διευκολύνει και τους μετανάστες μας να κερδίζουν χρόνο και να αποφεύγουν ταλαιπωρία όταν επισκέπτονται τα νησιά μας.
Αλλά και οι κάτοικοι των νησιών μας ομοίως, όταν θέλουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
Ειδικότερα για την Κεφαλονιά, επανήλθαν από το 2018 απ’ ευθείας πτήσεις και από την Γερμανία, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 2003, δηλαδή μετά από 15 χρόνια. Πέρυσι είχαμε 5 πτήσεις την εβδομάδα, φέτος έχουμε 8 ανά εβδομάδα (4 από Βερολίνο, 2 από Φρανκφούρτη, 1 από Μόναχο και 1 από Ντίσελντορφ).
Συμβάλαμε στο να ξεκινήσει την πραγματοποίηση πτήσεων η αεροπορική εταιρεία ‘Sky Expres’ από την Αθήνα προς Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Κεφαλονιά, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι αεροπορικές θέσεις, να πυκνώσουν τα δρομολόγια και μάλιστα με ανταγωνιστικούς ναύλους.