Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Her: A portrait of changes - Η Ευαγγελία Ράντου μιλά για τη νέα της χορογραφική δουλειά

Ευαγγελία Ράντου
12 Απριλίου 2019 / 07:11
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μια πρό(σ)κληση για ταξίδι στο χωροχρόνο, ένα καλειδοσκόπιο εικόνων και σχηματισμών μεταξύ τριών ερμηνευτών,

που συνεχώς αλλάζουν και μεταβάλλονται, είτε σαν ενιαίος οργανισμός είτε σαν οντότητες είναι η παράσταση Her: A portrait of changes, που φέρει την υπογραφή της Ευαγγελίας Ράντου.
Η Κερκυραία χορογράφος, με το εντυπωσιακό βιογραφικό, έγινε ευρύτερα γνωστή από την συμμετοχή της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων το  2004 αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη Μήδεια του Δημ. Παπαϊωάννου το 2008. Από τον χορό πέρασε στον κινηματογράφο, πρωταγωνιστώντας σε ταινίες της Αθηνάς Τσαγκάρη και του Γιώργου Λάνθιμου. Τo είδος τέχνης που υπηρετεί δεν είναι αυτό που θα λέγαμε "μαζικό".  Σταθερή στην καριέρα της, η συνεργασία με τον master των παραστατικών τεχνών Δημήτρη Παπαϊωάννου. Πώς τα κατάφερε όλα αυτά; «Με πολύ σκληρή δουλειά» απαντά χωρίς καν να το σκεφτεί. «Μπορεί κανείς να πει ότι στάθηκα τυχερή, δηλαδή στον κατάλληλο τόπο την κατάλληλη στιγμή, αλλά αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Χρειάζεται εργατικότητα, αφοσίωση και θυσίες. Δεν μου αρέσει η λέξη “θυσίες”, γιατί κάνω αυτό που αγαπώ, αλλά κακά τα ψέματα, πάντα στερείσαι πράγματα».
Ανάμεσα στα ταξίδια της σε όλον τον πλανήτη για τις περιοδείες του «Μεγάλου Δαμαστή» του Δημήτρη Παπαϊωάννου, ξαναγυρίζει πάντα στην Κέρκυρα και βρίσκει χρόνο να αφιερώσει στο πνευματικό παιδί της, το Garage Performing Arts Center, το κέντρο σύγχρονου χορού που έχει δημιουργήσει με την αδελφή της, Μαίρη Ράντου.
Αυτή τη φορά η Ευαγγελία δημιουργεί. «Με αφετηρία ένα ανοιχτό κάλεσμα προς εικαστικούς και χορογράφους του Οργανισμού ΝΕΟΝ, ο οποίος στηρίζει πάρα πολύ νέους καλλιτέχνες , πήρε "σάρκα και οστά" αυτή η παράσταση.  Για να πω την αλήθεια, όταν υπέβαλα την πρόταση, κρατούσα μικρό καλάθι, να όμως που τελικά ο οργανισμός πίστεψε σε αυτήν και ενέκρινε τη χορηγία. Δεν είναι το ποσό που μετράει, εξάλλου για αυτήν την παράσταση έχουν δουλέψει αρκετοί άνθρωποι για πολλούς μήνες.  Για μας όμως είναι ενθαρρυντικό ψυχολογικά, όταν βλέπεις ότι υπάρχουν φορείς που πιστεύουν σε σένα και σε στηρίζουν».
Μιλώντας για τη νέα χορογραφική της δουλειά, λέει  «Είναι ένα αρκετά γυναικείο έργο, όχι τόσο γιατί η θεματική του είναι τέτοια, αλλά  αναπόφευκτα γιατί είμαστε τέσσερις γυναίκες: τρεις πάνω στη σκηνή και εγώ.
Η παράσταση έχει μια αφαιρετικότητα, έτσι κι αλλιώς ο χορός είναι μια αφαιρετική τέχνη. Το έναυσμά μου ήταν τα λόγια του Heiner Muller ότι το θέατρο συμβαίνει μόνο με την σύζευξη χώρου & χρόνου - ο χώρος σαν επέκταση και συστολή, ο χρόνος σαν επιτάχυνση και επιβράδυνση και το σώμα ως κύριο μέσο επικοινωνίας». Ουσιαστικά πραγματεύεται ένα αγαπημένο μου θέμα που είναι η σχέση του σώματος με τη μουσική και πώς δημιουργείς χώρο μέσα στο χώρο. Εμένα καιρό με απασχολεί  τι σημαίνει θέατρο. Όταν λέω θέατρο, δεν εννοώ το κτήριο, αλλά την αλλαγή που γίνεται στο χώρο και στο χρόνο και ο θεατής βγαίνει από την πραγματικότητά του. Αυτό προσπάθησα να κάνω, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας παλμός στο θεατή μέσα από ένα ενιαίο πλέγμα χορού, μουσικής, φώτων, σκηνικών. Είναι ένα καλειδοσκόπιο αισθημάτων. Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται θεωρητικά, αυτό που θέλω όμως στο τέλος της ημέρας  είναι να έρθει κάποιος και να απολαύσει την παράσταση χωρίς να παλεύει να βγάλει κάποιο νόημα».


Το κοινό μπορεί να απολαύσει την παράσταση «Her: A portrait of changes» το Σάββατο 13/4, την Κυριακή 14/4 και τη Δευτέρα 15/4 στις 21:00 στο Garage Performing Arts Center.
Συντελεστές:
Σύλληψη / Χορογραφία: Ευαγγελία Ράντου 
Ερμηνεία/συν-δημιουργία: Μελίνα Κυρτάτα, Ναταλί Μάνδηλα, Μαίρη Ράντου 
Μουσική σύνθεση: Sotus Bo
Φωτισμοί: Αντώνης Χονδρογιάννης 
Βίντεο: Μιχάλης Καπετανίδης 
Φωτογραφίες; Γιώργος Τερζής
Σχεδιασμός αφίσας: Βάσια Μήλιου
Παραγωγη: Garage|21
*NEON Grants scheme 2018/2019
 
https://vimeo.com/328372655

Info:
Προπώληση εισιτηρίων: www.ticketbox.gr
Τιμή εισιτηρίου: 10€
Διεύθυνση: Εθν. Πέλεκα - Κουλίνας 21
Επικοινωνία: [email protected] 
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.