Η Μαριλένα Μάστορα, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου

Η Μαριλένα Μάστορα, για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου

Η υπεύθυνη του Τομέα Υγείας της ΝΟ.Δ.Ε Κέρκυρας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, γράφει:

07
Απριλίου / 2019

Παγκόσμια Ημέρα Υγείας σήμερα, 7 Απριλίου και η προσβάσιμη Υγεία, με ανθρώπινες συνθήκες για όλους παραμένει ζητούμενο.
70 χρόνια σχεδόν από την καθιέρωση της από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (με απόφαση του 1948, γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1950) και η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι το 34,3% των συνολικών δαπανών για την περίθαλψή μας το πληρώνουμε από την τσέπη μας, την ίδια ώρα που το αντίστοιχο ευρωπαϊκό ποσοστό σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ δεν ξεπερνά το 18,2%.
Παράλληλα, όλες και όλοι έχουμε βιώσει τις συνθήκες που επικρατούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν ασθενείς, συνοδοί, ιατρικό προσωπικό και εργαζόμενοι στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν το αυτονόητο, μια αξιοπρεπή περίθαλψη για όλους..
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύονται για την άμεση αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας προς τους πολίτες:
- Κατ’ οίκον διανομή φαρμάκων για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών (πχ ασθενείς με καρκίνο, ΑΜΕΑ κλπ) προκειμένου να σταματήσει η απαράδεκτη σημερινή ταλαιπωρία να περιμένουν 3 και 4 ώρες σε κάποια εξειδικευμένα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ προκειμένου να πάρουν ειδικά φάρμακα.
- Ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ εντός 24 ωρών για ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού (πολίτες άνω των 65 ετών, ΑΜΕΑ κλπ.). Οι ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού αποκτούν απόλυτη προτεραιότητα στον προγραμματισμό των ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΠΥ μέσω της υιοθέτησης του βρετανικού συστήματος, σύμφωνα με το οποίο ένα ποσοστό των ημερήσιων ραντεβού κάθε γιατρού αφορά αυτές τις ομάδες πληθυσμού.
- Επέκταση της διάρκειας των επαναλαμβανόμενων συνταγών για τους χρονίως πάσχοντες, ώστε να μειώνεται η ταλαιπωρία των ασθενών με χρόνια νοσήματα για τη χορήγηση επαναληπτικής συνταγής. Παράλληλα απελευθερώνεται ο χρόνος των γιατρών.
- Για να αναβαθμιστούν οι υπηρεσίες που παρέχονται σε κάθε πολίτη, τα νοσοκομεία θα λειτουργούν με συγκεκριμένους στόχους, διαφάνεια και λογοδοσία και θα εισαχθεί επαγγελματικό μάνατζμεντ για
- Καθολική εφαρμογή της απαγόρευσης του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους με αυστηρή εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.
- Ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα βοηθάει αποφασιστικά στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία και την παραπομπή στο νοσοκομείο όταν υπάρχει ανάγκη.
- Όλοι οι Έλληνες μπαίνουν σε πρόγραμμα προληπτικών εξετάσεων που θα καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Με στόχο να αντιμετωπίζονται έγκαιρα οι ασθένειες και να βελτιώνεται η ποιότητα ζωής ανεξάρτητα από την ηλικία.
- Περαιτέρω αξιοποίηση της σύγχρονης ιατρικής τεχνολογίας και των πληροφοριακών συστημάτων για τη βελτίωση και την επίσπευση των διαδικασιών διάγνωσης και περίθαλψης των ασθενών (τηλεϊατρική) αλλά και στη θέσπιση «ηλεκτρονικού βιβλιαρίου».
- Καμπάνια ενημέρωσης στα πρότυπα του αντίστοιχου Αγγλικού προγράμματος πρόληψης:

- Ενθάρρυνση του πληθυσμού να διακόψει το κάπνισμα, να ασκείται περισσότερο, να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή με μειωμένα λιπαρά και ζάχαρη, να μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ.

- Δημιουργία της πρώτης εθνικής πλατφόρμας ενημέρωσης των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας για τις συνέπειες των υγιεινών και ανθυγιεινών επιλογών μας και τη διασύνδεσή τους με σοβαρά νοσήματα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες, το εγκεφαλικό, ο καρκίνος, η άνοια.

Η Υγεία μας ενώνει όλους, μας αφορά όλους και αλληλοεπιδρά με πολλούς άλλους τομείς πολιτικής όπως είναι η οικονομία, το περιβάλλον, η παιδεία, ο τουρισμός, ο αθλητισμός κοκ. Είναι ανάγκη να της δείξουμε το ενδιαφέρον που απαιτείται.
Ήρθε η ώρα να γυρίσουμε σελίδα.
Να προσφέρουμε στις Ελληνίδες και στους Έλληνες την ιατρική περίθαλψη που τους αξίζει.
Με σχέδιο και όραμα Προχωράμε Μαζί Μπροστά!