Μ. Υδραίου: Θα επιδιώξουμε να γίνει η Κέρκυρα κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα

Μ. Υδραίου: Θα επιδιώξουμε να γίνει η Κέρκυρα κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα

«Ο Νέος Δήμος θα επενδύσει στην ιδέα μετατροπής της Κέρκυρας σε κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα- Συνάντηση για όλα τα καίρια ζητήματα με τη διοίκηση του ΟΛΚΕ»

03
Απριλίου / 2019

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με τον Πρόεδρο του ΟΛΚΕ κ. Στεφανίδη, συναντήθηκε η υπ. Δήμαρχος κ. Μερόπη Υδραίου, συνοδευόμενη από στελέχη της παράταξης ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ.
Η διοίκηση του ΟΛΚΕ ενημέρωσε την κ. Υδραίου για μια σειρά από ζητήματα όπως η πορεία των έργων που είναι σε εξέλιξη στο πορθμείο εσωτερικών γραμμών και τον κυκλικό κόμβο, αλλά και για το παραλιακό μέτωπο της Γαρίτσας, που μπορεί να πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ στην ΚΕΔ, αλλά δεν έχει περάσει ακόμα στο Δήμο, αφού απαιτείται η ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης από τη Βουλή και η έκδοση του σχετικού ΦΕΚ.
Έγινε αναφορά στο ζήτημα των υδροπλάνων και την αναγκαιότητα για την έναρξη δρομολογίων, όπου απαιτείται η δημιουργία βοηθητικών υποδομών ενώ έγινε εκτενής συζήτηση για την κρουαζιέρα.
Η Μερόπη Υδραίου, που τη Δευτέρα παρουσίασε την προγραμματική της πρόταση για τη μετατροπή της Κέρκυρας σε κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, επισήμανε ότι παρατηρείται μια στασιμότητα και μια πτωτική τάση στην κρουαζιέρα στην Κέρκυρα την τελευταία τριετία. Το 2016 είχαμε 481 αφίξεις κρουαζιεροπλοίων, το 2017 πέσαμε στις 410 αφίξεις και το 2018 διατηρηθήκαμε στα ίδια επίπεδα με 413 αφίξεις.
Επισήμανε την ανάγκη στενής συνεργασίας ανάμεσα στο Δήμο και τον ΟΛΚΕ αλλά και τη Fraport και τόνισε ότι θα στηρίξει το σχεδιασμό, ώστε οι εταιρείες κρουαζιέρας να δημιουργήσουν τερματικούς σταθμούς και να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες προς τους επιβάτες της κρουαζιέρας στην Κέρκυρα.
Η Μερόπη Υδραίου αναφέρθηκε στις 4 κινήσεις που θα κάνει την επόμενη μέρα, ως Δήμαρχος, για την μετατροπή της Κέρκυρας σε home port για την κρουαζιέρα:

1ον-Ανάπτυξη ηλεκτρονικής εφαρμογής για την παροχή πληροφορίας στον επισκέπτη και τον επιβάτη της κρουαζιέρας αλλά και για την προβολή της Κέρκυρας.

2ον-Ολοκληρωμένο σχέδιο προβολής της κρουαζιέρας από το Νέο Φορέα που θα δημιουργήσει ο Νέος Δήμος.

3ον-Στενή συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας και  συνέδριο με τους μεγάλους διακινητές του τουρισμού σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ο Δήμος θα φέρει στην Κέρκυρα τους CEO, τους εκπροσώπους των εταιρειών κρουαζιέρας και τους μεγάλους tour operators.

4ον- Κυκλοφοριακές παρεμβάσεις για να υπάρχει ευταξία στο δρόμο από και προς το λιμάνι, να υπάρχει σωστή εξυπηρέτηση αλλά και καθαριότητα.

Σε δήλωση της η κ. Μερόπη Υδραίου αναφέρει:
«Ο Νέος Δήμος και ο ΟΛΚΕ δεν θα είναι πλέον δύο ξένοι, η επένδυση στην ιδέα μετατροπής της Κέρκυρας σε κορυφαίο home port για την κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, επιβάλλει τη συνεργασία και μια άλλη αντίληψη. Πρέπει να καταλάβουμε ότι η μετατροπή της Κέρκυρας σε  home port, συνδέεται με συγκεκριμένα οφέλη, όπως:
- Αύξηση των εσόδων για τον τουρισμό μας. Τουρίστες υψηλού εισοδήματος που θα μείνουν από 24 έως 48 ώρες στην Κέρκυρα πριν την επιβίβαση ή μετά την αποβίβαση ενώ μπορούν να συνδυάσουν την κρουαζιέρα με ένα πακέτο διαμονής στο νησί μετά το τέλος της.
-Ελάχιστη ημερήσια δαπάνη ανά επιβάτη στα 200 ευρώ, που πηγαίνουν σε όλους τους κλάδους ( ξενοδοχεία, εστίαση, μεταφορές).
-Νέες θέσεις εργασίες από τις υπηρεσίες που σχετίζονται με την κρουαζιέρα( terminal, διαχείριση αποσκευών).
-Αύξηση του κύκλου εργασιών μιας σειράς επαγγελματιών του νησιού. Θα αναφέρω εκτός από τα ξενοδοχεία και την εστίαση, μια σειρά από άλλους επαγγελματικούς κλάδους όπως τα ταξί, το εμπόριο κ.α.
-Αναβάθμιση του αεροδρομίου και νέες αεροπορικές συνδέσεις.


Τέλος, όσον αφορά την ιδιωτικοποίηση των εγκαταστάσεων του ΟΛΚΕ η κ. Υδραίου τόνισε ότι θα πρέπει ο Δήμος να μην μείνει θεατής, αλλά να έχει ουσιαστική συμμετοχή στις διαβουλεύσεις,  ώστε εφόσον υπογραφεί η σχετική σύμβαση να προβλέπονται αντισταθμιστικά οφέλη και έσοδα για το Δήμο. Επίσης, επανέφερε το αίτημα της παράταξης που υπήρχε και στο προεκλογικό πρόγραμμα πριν πέντε χρόνια, δηλαδή την είσπραξη τέλους τουρισμού –πολιτισμού ανά επισκέπτη, το οποίο θα προορίζεται για δράσεις και έργα που συνδέονται με αυτούς τους τομείς.