Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ο Ράμα φέρνει νέα ρύθμιση για τις ελληνικές περιουσίες της Χειμάρρας

Χιμάρα
01 Απριλίου 2019 / 10:27

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τρίτη οι Έλληνες μειονοτικοί στη Χειμάρρα

Μέχρι την Τετάρτη οπότε και θα συνεδριάσει η αλβανική κυβέρνηση αναμένονται εξελίξεις σχετικά με τις περιουσίες των Ελλήνων ομογενών στην Χειμάρρα. Σύμφωνα με πληροφορίες κυβερνητικές πηγές της Αλβανίας ενημέρωσαν το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών ότι η επίμαχη τροπολογία αναμένεται να αποσυρθεί και επίσημα με νέα νομοθετική ρύθμιση η οποία θα τεθεί σε ισχύ στα μέσα της εβδομάδας. 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν την Τρίτη στις 6 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στη Χειμάρρα οι Βορειοηπειρώτες αντιδρώντας στις τελευταίες εξελίξεις και την προσπάθεια της αλβανικής κυβέρνησης να απαλλοτριώσει μεταξύ άλλων και ελληνικές περιουσίες στην παραλιακή ζώνη του δήμου Χειμάρρας, προκειμένου να παραχωρηθούν στο υπουργείο Τουρισμού, το οποίο θα αναζητήσει στη συνέχεια στρατηγικό επενδυτή για την τουριστική αξιοποίησή τους. 

«Η υπουργική απόφαση της κυβέρνησης Ράμα αν και αφαιρέθηκε από το διαδίκτυο παραμένει σε ισχύ.  Νομίζω ότι η κίνηση της αλβανικής κυβέρνησης να αποσύρει το νομοσχέδιο από την επίσημη ιστοσελίδα της είναι ένας εμπαιγμός, είναι ένας ελιγμός. Καλούμε την αλβανική κυβέρνηση να εγγράψει τις περιουσίες όλων των γηγενών κατοίκων στο υποθηκοφυλακείο, δίνοντας αντίστοιχους τίτλους ιδιοκτησίας και αμέσως μετά να συζητήσουμε για το είδους ανάπτυξη  πρέπει να υπάρξει στην περιοχή» είπε στο ethnos.gr  ο πρόεδρος του παραρτήματος Χειμάρρας της ελληνικής μειονοτικής οργάνωσης «Ομόνοια», Φρέντυ Μπελέρης.

Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστή η δημοσίευση του επίμαχου ΦΕΚ Έλληνες της Χειμάρρας  που ζουν στην Αμερική πίεσαν με δικηγόρους την αλβανική κυβέρνηση προκειμένου να το αποσύρει άμεσα ενώ έντονη ήταν και η αντίδραση της Αθήνας.
Πηγή: Ethnos.gr