Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Κέρκυρα: «Βγήκε» ο Άγιος Σπυρίδων για τριήμερο προσκύνημα (video-photos)

Άγιος Σπυρίδων
11 Δεκεμβρίου 2018 / 09:55
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ήδη από την παραμονή του Αγίου Σπυρίδωνος, οι Κερκυραίοι αρχίζουν να εύχονται «χρόνια πολλά».

Μια μεγάλη γιορτή για το νησί η 12η Δεκεμβρίου που γιορτάζει ο πολιούχος του, ο Άγιος Σπυρίδων, η οποία έχει καθιερωθεί ως τοπική αργία.
Στις 11 το πρωί της παραμονής «βγαίνει ο Άγιος», δηλαδή ορθώνεται η λάρνακα και τοποθετείται στην αριστερή Ωραία Πύλη του Ναού όπου επί τρεις μέρες και επι εικοσιτετραώρου βάσεως προσκυνούν χιλιάδες πιστοί.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ 

Οι τηγανίτες
Ένα έθιμο άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λατρεία του Αγίου Σπυρίδωνος είναι οι τηγανίτες, οι γνωστοί σε όλους μας λουκουμάδες. Το έθιμο χάνει τις ρίζες του στους ενετικούς χρόνους. Σύμφωνα με την παράδοση, οι πιστοί που παρακολουθούσαν την ολονυχτία, το «βεγγιόλι» έτρωγαν τηγανίτες για να αντέξουν την αγρυπνία και το κρύο.
Αυτές τις μέρες, η πόλη, τα χωριά και όλα το νησί, ετοιμάζουν και καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες λουκουμάδων, συνήθεια που έχει γίνει πλέον μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για “μαζώξεις” και κοινωνικές συναναστροφές.   



Δείτε εδώ το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων του τριημέρου
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.