Corfu Old Town Trail - 25 Αυγούστου 2018: Το πρόγραμμα & η διαδρομή

Corfu Old Town Trail - 25 Αυγούστου 2018: Το πρόγραμμα & η διαδρομή

Ο αγώνας απόστασης 12 χλμ διασχίζει την πόλη της Κέρκυρας περνώντας από τα φημισμένα μνημεία της πόλης, τις γειτονιές και τα σοκάκια του νησιού.

25
Aυγούστου / 2018

ΚΕΡΚΥΡΑ. Οι εγγραφές για το 5ο Old Town Trail που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25/8 στις 6:00μμ στην πλατεία Λιστόν θα είναι ανοιχτές έως στις 22/8/2018.
Ο αγώνας απόστασης 12χλμ διασχίζει την πόλη της Κέρκυρας περνώντας από τα φημισμένα μνημεία της πόλης, τις γειτονιές και τα σοκάκια του νησιού, προβάλλοντας έτσι την ομορφιά της πόλης της Κέρκυρας σε όλο της το μεγαλείο .


Το πρόγραμμα του 5ου Corfu Old Town Trail 
Παρασκευή 24/8: Από τις 6μμ έως 9μμ στο κατάστημα NEW BALANCE
Θα δοθούν νούμερα συμμετοχής και αναμνηστικό t-shirt. Το Σάββατο από τις 4:30μμ έως 5:30μμ στην εκκίνηση του αγώνα.

Σάββατο 25/8 : 
6:00μμ. Εκκίνηση αγώνα 5ου Old Town Trail
6:15μμ. Εκκίνηση παιδικού αγώνα 1000μ Δημοτικών Σχολείων
8:00μμ. Απονομές 5ου Old Town Trail
8:15μμ. Απονομές παιδικού αγώνα 
8:30μμ. Λήξη 5ου Old Town Trail


Οι συμμετοχές του παιδικού αγώνα είναι ΔΩΡΕΑΝ και θα γίνουν τα Σάββατο στη γραμματεία εκκίνησης από τις 4:30μμ έως τις 5:30μμ

Διαδρομή αγώναΗ ΑΦΕΤΗΡΙΑ του αγώνα είναι ο χώρος που βρίσκεται η ΑΨΙΔΑ των ΠΑΛΙΩΝ ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ ΜΙΧΑΗΛ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ (νυν Μουσείο Ασιατικής Τέχνης).
1- Μετά την εκκίνηση ακολουθούμε βόρεια κατεύθυνση επί της οδού ΑΡΣΕΝΙΟΥ έχοντας στα δεξιά μας την πίσω πλευρά του Μουσείου Ασιατικής Τέχνης και αριστερά το κτίριο που στεγάζει το τμήμα Αρχειονομίας του Ιονίου Παν/μίου.
2- Στο τέλος του κτιρίου στρίβουμε αριστερά εισερχόμενοι στην οδό ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ και κατηφορίζουμε πηγαίνοντας ευθεία (πίσω από το ΛΙΣΤΟΝ) μέχρι να βρούμε την οδό ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ στην οποία στρίβουμε δεξιά .
3- Ακολουθούμε την οδό περνώντας μπροστά από την Πλακάδα τ΄Αγιού, την Πίνια , την εκκλησία του Αη Βασίλη , μπροστά από το 5ο Δημ. Σχολείο κατευθυνόμενοι προς την εκκλησία του Αγι΄Αντώνη. Συνεχίζουμε δεξιά για λίγα μέτρα και στρίβουμε αριστερά για να εισέλθουμε στην οδό Δ. ΣΟΛΩΜΟΥ
4- Ακολουθούμε την οδό και ανηφορίζουμε στα σκαλοπάτια, έχοντας δεξιά μας την Τένεδο, που μας οδηγούν στο λόφο του ΝΕΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ. Αφού ολοκληρώσουμε την περιήγησή ,μας σε αυτό βγαίνουμε και κινούμαστε πλέον επί της οδού ΣΧΟΥΛΕΜΒΟΥΡΓΟΥ .Είμαστε εντός του οχυρωμένου τμήματος της παλιάς πόλης η τειχοποιία του οποίου αποτελεί συνέχεια αυτής του ΝΕΟΥ ΦΡΟΥΡΙΟΥ που έχουμε αφήσει πίσω μας . Περνάμε μπροστά από την είσοδο του 1ου Δημ Σχολείου και κινούμαστε παράλληλα με το τείχος έχοντας κάτω αριστερά μας την ΕΒΡΑΪΚΗ ΣΥΝΟΙΚΙΑ(ΟΒΡΙΑΚΗ) Συνεχίζουμε έως το τέλος της οδού και στη κατηφορική της απόληξη κατευθυνόμαστε αριστερά στην ΕΥΓ. ΒΟΥΛΓΑΡΕΩΣ.
5- Τρέχουμε επί της οδού με προορισμό την ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΧΛΙΩΤΗ αφού περάσουμε μπροστά από την ΑΝΟΥΝΤΣΙΑΤΑ και την Εθνική Τράπεζα. Αφού φθάσουμε στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΡΑΧΛΙΩΤΗ συνεχίζουμε στον πεζόδρομο της ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ στο τέλος του οποίου στρίβουμε αριστερά και διασχίζουμε την οδό ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ κατευθυνόμενοι προς την ΚΟΦΙΝΕΤΑ. Εκεί αλλάζουμε κατεύθυνση στρίβοντας δεξιά για να εισέλθουμε στον πεζόδρομο της οδού ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ, το φημισμένο ΛΙΣΤΟΝ, ενός εκ των σημάτων κατατεθέντων του ιστορικού κέντρου της πόλης μας αλλά και εν γένει του νησιού μας.
6- Κατόπιν τρέχουμε δεξιά για λίγα μέτρα επί της οδού ΒΙΚΤΩΡΟΣ ΔΟΥΣΜΑΝΗ κι αφού περάσουμε τη θέση ΠΕΝΤΟΦΑΝΑΡΟ συνεχίζουμε ευθεία στην οδό ΝΙΚΗΦ. ΘΕΟΤΟΚΗ, την γνωστή κι ως ΚΑΛΝΤΕΛΑΚΟΥΕΣ.
7- Στο σημείο της διασταύρωσης της προαναφερόμενης οδού με την οδό ΓΚΥΛΦΟΡΔ , στην ανατολική πλευρά του ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ (ΣΑΝ ΤΖΙΑΚΟΜΟ) ο τοίχος του οποίου φέρει την αναγεννησιακή ανάγλυφη παράσταση του ΛΑΟΟΚΟΝΤΑ, στρίβουμε αριστερά για να ανηφορίσουμε τον πεζόδρομο της οδού ΓΚΥΛΦΟΡΔ έχοντας δεξιά μας την ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ, αριστερά μας τον ΝΤΟΜΟ και εισερχόμαστε στην ιστορική γειτονιά της ΠΟΡΤΑ ΡΕΜΟΥΝΤΑΣ με τα πολλά καντούνια κι αυτή.
8- Περνάμε τη διασταύρωση της ΓΚΥΛΦΟΡΔ με το ΠΛΑΤΥ ΚΑΝΤΟΥΝΙ (οδός ΙΔΡΩΜΕΝΩΝ) και προσεγγίζουμε το Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟ. Στρίβουμε δεξιά και εισερχόμαστε στην οδό ΝΑΠ. ΖΑΜΠΕΛΗ και μετά αριστερά αφήνοντας πίσω την ΠΛΑΤΕΙΑ ΠΟΛΙΤΗ. Αμέσως βγαίνουμε στην οδό ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ, περνάμε απέναντι στο πεζοδρόμιο έχοντας αριστερά μας το ΦΟΙΝΙΚΑ και κινούμαστε δεξιά στην κατηφόρα του ΟΡΦΕΑ, πάντα στο πεζοδρόμιο.
9- Διασχίζουμε την οδό ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ, βλέποντας μπροστά μας τη νότια πλευρά του ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟΥ του ιστορικότερου αθλητικού σωματείου τση Κέρκυρας και υπεραιωνόβιου ΚΕΡΚΥΡΑΪΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας μπροστά από το νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το 1Ο και 5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ και μετά από λίγα μέτρα βρισκόμαστε στη συμβολή των οδών ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ και ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ.
10- Εδώ πηγαίνουμε αριστερά προς την παραλία, όπου η ΚΟΛOΝΑ του ΝΤΟΥΓΚΛΑ. Μπαίνουμε αριστερά στο αλσύλιο τση ΓΑΡΙΤΣΑΣ κινούμενοι, έτσι , παράλληλα με τον παραλιακό δρόμο. Περνάμε τη διασταύρωση του πρώην εργοστασίου ΔΕΣΥΛΛΑ και τρέχουμε στο δεύτερο αλσύλιο από την πλευρά του ΑΝΕΜΟΜΥΛΟΥ, όπου οι ταβέρνες. Δια μέσου καντουνιού στα μισά του αλσυλίου κατευθυνόμαστε δεξιά και βρισκόμαστε μπροστά από την ιστορική, βυζαντινού ρυθμού εκκλησία των ΙΑΣΩΝΟΣ και ΣΩΣΙΠΑΤΡΟΥ. Η ομώνυμη οδός θα μας οδηγήσει στην ΕΜ. ΘΕΟΤΟΚΗ ,δρόμος που περνά κάτω από το γυναικείο μοναστήρι της ΑΓΙΑΣ ΕΥΦΗΜΙΑΣ. Κατευθυνόμαστε δεξιά στην προαναφερόμενη οδό που ανηφορίζει πολύ ήπια μέχρι την είσοδο τση ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗΣ, όπου και το λατρευτικό κέντρο τση αρχαίας Κέρκυρας.
11- Θα συνεχίσουμε τη δρομική περιήγησή μας στον ιστορικό τούτο χώρο για να δούμε την παλιά έπαυλη του Άγγλου αρμοστή ΑΝΤΑΜΟΥ (ΦΡΕΙΔΕΡΙΚΟΥ ΑΝΤΑΜ) μεταγενέστερα (μετά την Ένωση) παραχωρημένη στο Βασιλιά Γεώργιο Α΄ και νυν Μουσείο. Η περιοχή έχει το δικό της μικροκλίμα αφού βρίθει ποικιλόμορφης χλωρίδας . Φτάνουμε μέχρι την παραλία κι επιστρέφουμε κάνοντας κύκλο, σε σηματοδοτημένη διαδρομή, για να ολοκληρώσουμε την περιήγησή μας στην ΠΑΛΑΙΟΠΟΛΗ. Βγαίνουμε και κατευθυνόμαστε δεξιά επί της οδού ΕΜ. ΘΕΟΤΟΚΗ με προορισμό τα ΚΟΥΡΤΕΛΑΤΣΑ (παραλιακή ΛΕΩΦΟΡΟΣ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ) περνώντας διαδοχικά μπροστά από το ξενοδοχείο ΑΡΙΩΝ , ΠΛΑΖ ΜΟΝ ΡΕΠΟ , ΟΙΚΙΑ ΦΛΑΓΓΙΝΗ, ΝΑΥΤΙΛΟ. Τρέχουμε στο πλατύ πεζοδρόμιο όλου του όρμου τση ΓΑΡΙΤΣΑΣ με τσι χαρακτηριστικές πλάκες από την πλευρά τση θάλασσας (ΚΟΥΡΤΕΛΑΤΣΑ) ,ανηφορίζουμε πάνω από το το ΝΑΟΚ ,περνάμε το ΑΚΤΑΙΟΝ κι ο επόμενος προορισμός μας είναι το ΠΑΛΑΙΟ ΦΡΟΥΡΙΟ στο οποίο μπαίνουμε για να πάμε πρώτα προς το ΝΑΟ του ΑΗ ΓΙΩΡΓΗ κι από εκεί μετά να ανηφορίσουμε προς το ΣΤΑΥΡΟ, προς την πρώτη κορυφή του Φρουρίου.
12- Από κει πάνω κοιτώντας, καταλαβαίνει κανείς τη μεγάλη στρατηγική σημασία που είχε τούτος εδώ ο τεράστιος βράχος στο διάβα των αιώνων και που αριστοτεχνικά οι ΒΕΝΕΤΣΙΑΝΟΙ μεταμορφώσανε σε απόρθητο Φρούριο.
13- Θα βγούμε από το ΦΡΟΥΡΙΟ και θα κατευθυνθούμε αριστερά περνώντας μπροστά από το ρωμαϊκής κατατομής άγαλμα του ΣΑΛΙΜΠΟΥΡΓΟΥ (ΣΟΥΛΕΝΜΠΟΥΡΓΚ), μπαίνουμε στο ΜΠΟΣΚΕΤΟ, περνάμε από τον ΚΗΠΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ, το ΠΕΡΙΣΤΥΛΙΟ των ΑΝΑΚΤΟΡΩΝ και στρίβουμε δεξιά για να περάσουμε την ΑΨΙΔΑ των ανακτόρων κατευθυνούμενοι προς τα ΜΟΥΡΑΓΙΑ
14- Η ελαφριά κατηφόρα της οδού ΑΡΣΕΝΙΟΥ θα μας φέρει πάνω από το ΚΑΦΕ ΓΥΑΛΙ ενώ στο τέλος της θα βρεθούμε στο χώρο τση ΣΠΗΛΙΑΣ. Μετά το ξενοδοχείο ΜΑΥΡΟΣ ΓΑΤΟΣ και πριν από τη ΜΙΝΑ πάμε αριστερά σε καντούνι που θα μας οδηγήσει στη ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ .
15- Η διαδρομή μας συνεχίζεται τώρα στο ΚΑΜΠΙΕΛΛΟ (ΟΒΡΙΟΒΟΥΝΙ) και προορισμός μας είναι η ΚΡΕΜΑΣΤΗ με το βενετσιάνικο πηγάδι –σήμα κατατεθέν της περιοχής.
16- Θα πάρουμε μια γεύση από την ιστορικότητα των γειτονιών (ΚΟΥΑΡΤΙΕΡΙ) του πολυδαίδαλου ΚΑΜΠΙΕΛΛΟΥ με τις πολλές πλατειούλες(ΚΑΜΠΙ) και θα βγούμε στον ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΝΤΕ ΒΕΚΙ (ΝΤΕΪ ΒΕΚΙ) για να κινηθούμε σε ένα πιο μεγάλο πλακοστρωμένο πολυσύχναστο καντούνι, την οδό ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ, θα περάσουμε μπροστά από το καντούνι τ΄Αγιού.
17- Πιο κάτω είναι η ΠΙΝΙΑ, το παλιό στέκι των Πινιατόρων, όπου θα στρίψουμε αριστερά για να μπούμε πάλι στη ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΘΕΟΤΟΚΗ μέχρι τη διασταύρωση της οδού με την ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΟΥ.
18- Είμαστε πλέον στο τελευταίο τμήμα της διαδρομής πριν τον τερματισμό και στη διασταύρωση αυτή κάνουμε δεξιά για να πάμε μέχρι το ΠΕΝΤΟΦΑΝΑΡΟ, στρίβουμε αριστερά κι αμέσως ξανά αριστερά για να μπούμε στο κεντρικό δρόμο του ΛΙΣΤΟΝ, την οδό ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ.
 

Οι εγγραφές γίνονται μόνο ηλεκτρονικά στη σελίδα  www.corfumountaintrail.com