Η Κέρκυρα στη Βενετία για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων του «υπερ-τουρισμού» (video)

Τον Οκτώβρη στην Κέρκυρα η επόμενη συνάντηση και επισημοποίηση του Μεσογειακού δικτύου

15
Απριλίου / 2018

ΒΕΝΕΤΙΑ. Μια νέα λέξη χρησιμοποιείται τα τελευταία χρόνια από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, για να περιγράψουν την εξέλιξη του μαζικού τουρισμού σε μείζον πρόβλημα για τους κατοίκους αρκετών πόλεων. Πρόκειται για τον «υπερτουρισμό», μια κατάσταση που απειλεί όχι απλώς την καθημερινότητα των κατοίκων σε εξαιρετικά δημοφιλείς προορισμούς, αλλά και την ίδια την ιδιαίτερη «ταυτότητα» της πόλης, την οποία οι τουρίστες, υποτίθεται ότι επιθυμούν να βιώσουν. Πρώτες ανάμεσα στις πόλεις με τα μεγαλύτερα προβλήματα η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ και η Βενετία.

Εκπρόσωποι της Βενετίας και άλλων πέντε μεσογειακών τουριστικών πόλεων, της Κέρκυρας,  της Ρόδου, της Σαντορίνης, του Ντουμπρόβνικ, και της Πάφου συναντήθηκαν την Παρασκευή για να συζητήσουν τις τακτικές αντιμετώπισης μεγάλου αριθμού επισκεπτών.
Από την Κέρκυρα παρευρέθηκαν εκπρόσωποι του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σαν Τζιάκομο» και η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Τένια Ρηγάκου. Η συνάντηση ήταν μια πρωτοβουλία του Gruppo 25 Aprile, η οποία διαμαρτύρεται εδώ και χρόνια για τον υπερπληθυσμό της Βενετίας και διοργάνωσε την πρώτη συνάντηση του μεσογειακού δικτύου.
Εκπρόσωποι από παρόμοιους οργανισμούς έφτασαν στη Βενετία για να μοιραστούν τις εμπειρίες και τις τακτικές τους για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου του μαζικού τουρισμού στους τοπικούς πληθυσμούς. Οι συζητήσεις έχουν στόχο να βοηθήσουν τις πόλεις να «συγκρίνουν εμπειρίες και προτεραιότητες» με μακροπρόθεσμο στόχο να συνεργαστούν για την καταπολέμηση του υπερβολικού τουρισμού, λένε οι εκπρόσωποι του Gruppo 25 Aprile.

Βενετία: Κάθε χρονιά νέα ρεκόρ

Πρόσφατα δημοσιεύθηκαν νέα στοιχεία ρεκόρ τουρισμού το 2017 για τη Βενετία. Περισσότεροι από 9,5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέφθηκαν την πόλη το 2017, σημειώνοντας αύξηση 8% στους αριθμούς επισκεπτών του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία. Εν τω μεταξύ, τα τουριστικά στοιχεία για ολόκληρη την περιοχή του Βένετο ήταν 19 εκατομμύρια, μια παρόμοια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
"Όταν πρόκειται για τον τουρισμό στην περιοχή του Βένετο, έχει γίνει φυσιολογικό να μιλάμε για ρεκόρ", δήλωσε ο περιφερειακός σύμβουλος τουρισμού Federico Caner στην παρουσίαση των αυξανόμενων αριθμών την Πέμπτη. Πρόσθεσε ότι τα αρχικά στοιχεία για τους τρεις πρώτους μήνες του 2018 υποδηλώνουν ότι η τάση θα συνεχιστεί καθ 'όλη τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο δεν ήταν όλες οι αυξήσεις ίσες. Οι  ντόπιοι επιχειρηματίες διαμαρτύρονται ότι οι τουρίστες ξοδεύουν τα χρήματά τους σε καταστήματα φτηνών αναμνηστικών ή σε γρήγορο φαγητό παρά σε τοπικά καταστήματα και εστιατόρια και το συνολικό ποσό που ξοδεύουν οι τουρίστες αυξήθηκε μόνο κατά 5,7% πέρυσι, ποσοστό που αποδεικνύει μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών χαμηλότερης αγοραστικής δύναμης.
Ταυτόχρονα, ο μαζικός τουρισμός έχει εκτοξεύσει τα ενοίκια στα καταλύματα της πόλης, διώχνοντας  πολλές οικογένειες από τον τόπο τους.

Τα τελευταία χρόνια, απογοητευμένοι Βενετοί πραγματοποιούν συχνά διαμαρτυρίες κατά του υπερπληθυσμού και ο δήμαρχος Luigi Brugnaro έχει καταστήσει την αντιμετώπιση της υπερπληθυσμού ως προτεραιότητα.
Έχει εισαγάγει μέτρα που κυμαίνονται από την προώθηση των λιγότερο αναπτυγμένων σημείων της πόλης έως την εγκατάσταση μετρητών επισκεπτών στα πιο δημοφιλή αξιοθέατα, καθώς και τις πολιτικές «εντοπιότητας» στα θαλάσσια λεωφορεία. Το περασμένο καλοκαίρι, το γραφείο του δημάρχου απαγόρευσε τα νέα τουριστικά καταλύματα αλλά και νέα καταστήματα γρήγορου φαγητού (με εξαίρεση το παραδοσιακό gelato). στο ιστορικό κέντρο.
Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι είναι ήδη πολύ αργά και αυτές οι πολιτικές δεν αρκούν.
Μια άλλη συνάντηση μεταξύ των έξι μεσογειακών τουριστικών εκδηλώσεων έχει ήδη προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο στην Κέρκυρα, με τον επιδιωκόμενο στόχο της «επισημοποίησης του δικτύου και των κοινών αξιών που επιδιώκουμε να υπερασπιστούμε και να εκπροσωπούμε».


Η δήλωση της Βενετίας
Βενετία, 13 Απριλίου 2018

Έχοντας επίγνωση των ευθυνών μας και της εμπιστοσύνης μας για το μέλλον των τοπικών κοινωνιών μας, συναντηθήκαμε σήμερα στο Florian Café για εσωτερικές συζητήσεις στην πρωινή συνάντηση και στο Ateneo Veneto της Βενετίας για ανοικτή συνάντηση στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 100 άνθρωποι. Οι συνομιλίες μας οδήγησαν στην ακόλουθη δήλωση της Βενετίας.

Μαζί δεσμευόμαστε

να προωθήσουμε τον αειφόρο τουρισμό με βάση τον αμοιβαίο σεβασμό, την προστασία του περιβάλλοντος, τη διατήρηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς. Για την επίτευξη αυτών των στόχων,

Θα σταθούμε μαζί

η δικτύωση, η ανάπτυξη και η ανταλλαγή ορθών πρακτικών, η προαγωγή καλύτερων πολιτικών που αποσκοπούν στη διασφάλιση της ποιότητας ζωής τόσο για τις τοπικές κοινότητες όσο και για τους επισκέπτες, καθώς και για την προώθηση αυτού του δικτύου για αειφόρα νησιά και παράκτιες πόλεις, οι οποίες παραμένουν ανοικτές σε νέα μέλη.

Σήμερα στη Βενετία συμφωνήσαμε

να πραγματοποιήσει την επόμενη συνάντηση στις 12 και 13 Οκτωβρίου στην Κέρκυρα και να καλωσορίσει τα νέα μέλη της Κρήτης.Πηγή: The Local.it, Gruppo 25 Aprile.org

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ