Πέμπτη 21.11.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Την Κυριακή το δημοψήφισμα της Βενετίας για διοικητική αυτονόμηση

Βενετία
30 Nov 2019 / 11:26

«Venexit», αποκαλεί ο ξένος Τύπος τη νέα απόπειρα των Βενετών, να αποκτήσουν δικό τους Δήμαρχο και δημοτικό συμβούλιο.

Tο πέμπτο κατά σειρά δημοψήφισμα για τη διοικητική αυτονόμηση του ιστορικού κέντρου από το ηπειρωτικό Mestre διεξάγεται αύριο, Κυριακή 1η Δεκεμβρίου. 
Η Πόλη των Δόγηδων, έχει πέσει θύμα της απίστευτης ομορφιάς της: Η άνοδος της στάθμης της λιμνοθάλασσας κατατρώει τα θεμέλιά της, τα θηριώδη κρουαζιερόπλοια δημιουργούν θέματα ασφάλειας, ενώ ορδές τουριστών κατακλύζουν τα καντούνια και τις μεγαλειώδεις πλατείες της. Δέχεται πάνω από 30 εκατομμύρια επισκεπτών ετησίως, 12 μήνες το χρόνο. Εξ αυτών, οι μισοί υπολογίζεται ότι περνούν εκεί μόνο μία ημέρα. Ωστόσο η είσοδός τους δεν σημαίνει απαραίτητα και οικονομικό όφελος για την πόλη, αφού πολλοί παίρνουν μαζί ακόμη και το φαγητό τους.



Οι Κερκυραίοι που δεν την έχουν επισκεφθεί, μπορούν απλώς να φέρουν στο νου τους την κίνηση του διημέρου του Πάσχα στην παλιά πόλη της Κέρκυρας για να αποκτήσουν την εικόνα της καθημερινότητας των Βενετών! Αυτό το κόσμημα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημείο Unesco, μέρος –και- της κερκυραϊκής ιστορίας, είναι πλέον πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο. Η πανέμορφη πόλη, πνίγεται σε μια θάλασσα από selfie-sticks, τα διάσημα κανάλια και τα γεφυράκια της θυμίζουν μποτιλιαρισμένους δρόμους, με ένα διαρκές βουητό από ρόδες βαλίτσας πάνω στα πλακόστρωτα.



Είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς πόσο αφιλόξενη έχει γίνει η πόλη για τους μόνιμους κατοίκους, σε πολλές περιπτώσεις εφιαλτική και για τους επισκέπτες. Ο πληθυσμός της πόλης από 175.000 που ήταν μεταπολεμικά έχει μειωθεί πλέον σήμερα στους 55.000. Πολλοί νιώθουν ότι έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Ελάχιστοι είναι οι κάτοικοι που αποτολμούν να παραμείνουν στο ιστορικό κέντρο της Γαληνοτάτης, προκειμένου να προασπίσουν το συμφέρον της. Σε κάποιες προσπάθειες εξισορρόπησης, οι δημοτικές αρχές θέσπισαν μέτρα: Ένα από αυτά είναι η προτεραιότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα βαπορέτα, για τους ντόπιους. Πρόσφατα τοποθετήθηκαν μπάρες «τουρνικέ» σε πολυσύχναστα σημεία, για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία των πεζών.  «Μόνο ένας δήμαρχος αφοσιωμένος σε αυτή την πόλη μπορεί να την σώσει από τον υπερ-τουρισμό και την επακόλουθη αποδυνάμωση», δηλώνουν οι ακτιβιστές. 

Ο Μωυσής ακόμα …έρχεται

Για να αποτραπούν τα πλημμυρικά φαινόμενα, τα οποία  έχουν επιδεινωθεί από τα γιγαντιαία κρουαζιερόπλοια που φτάνουν μέχρι την καρδιά της, η κυβέρνηση εκπόνησε το φιλόδοξο σχέδιο Mose (Μωυσής), ένα είδος θαλάσσιου πλωτού τείχους, για την ανάσχεση της ορμής των ισχυρών κυματισμών. Πάνω από 15 χρόνια μετά, ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς και πέντε δις ευρώ, το Mose δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, με τους ακτιβιστές να καταγγέλλουν ότι πρόκειται απλώς για κατασπατάληση δημόσιου χρήματος χωρίς αποτέλεσμα.  
Η πρόσφατη μεγάλη πλημμύρα, η χειρότερη εδώ και μισό αιώνα, βύθισε τα τέσσερα πέμπτα της Βενετίας κάτω απ’ το νερό προκαλώντας καταστροφές εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ. Κι ενώ οι κάτοικοι της πόλης μετρούν ακόμη τις πληγές τους, πολλοί αναζητούν τη λύση στο δημοψήφισμα της Κυριακής.
Το πολιτικό κατεστημένο στην Ιταλία διαφωνεί με την προοπτική διοικητικής αυτονόμησης της Βενετίας. Ο δήμαρχος Luigi Brugnaro προέτρεψε τους ντόπιους να μην ψηφίσουν αλλά νικήθηκε δικαστικά. Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τις αντιδράσεις, θέσπισε τέλος εισόδου για τους τουρίστες για να συγκεντρώσει κεφάλαια για τους κατοίκους της περιοχής. Η δημοτική αρχή ισχυρίζεται επίσης ότι ο διαχωρισμός θα σήμαινε τέλος στις σχέσεις μεταξύ ηπειρωτικής Ιταλίας και Βενετίας - συμπεριλαμβανομένης της ακριβής συλλογής σκουπιδιών από τις πλωτές οδούς.

Πέμπτο δημοψήφισμα για αυτονόμηση 

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Βενετία επιχειρεί να αυτονομηθεί διοικητικά.
Από το 1970 έχουν διεξαχθεί τέσσερα δημοψηφίσματα αλλά κανένα δεν έχει περάσει.
Το δημοψήφισμα της Κυριακής αποτελεί την πέμπτη τέτοια απόπειρα τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Η τελευταία προσπάθεια απέτυχε το 2003 επειδή δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο 50% συμμετοχής των κατοίκων. Οι υπέρμαχοι της αυτονόμησης ελπίζουν ότι αυτή τη φορά η εντεινόμενη οργή για τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού, θα αποτελέσει κρίσιμο παράγοντα.