Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το 1ο Γυμνάσιο Κέρκυρας στο Anagni της Ιταλίας για το Erasmus+

Erasmus+
14 Μαρτίου 2018 / 13:57

Δέκα μαθητές του Πρώτου Γυμνασίου Κέρκυρας συνοδευόμενοι από τρεις καθηγήτριές τους, φιλοξενήθηκαν από το Ιταλικό σχολείο-εταίρο

Instituto Compresivo 2 Anagni, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού προγράμματος ERASMUS+ με θέμα “Cathedrals”.Από τις 5 έως τις 9 Μαρτίου 2018 έξι μαθητές και τέσσερεις μαθήτριες από τη B'  και την Γ'  τάξη του σχολείου μας  με την συνοδεία των τριών καθηγητριών του 1ου Γυμνασίου ταξίδεψαν στη μικρή πόλη Anagni στην επαρχία του Φροζινόνε, 60 χλμ περίπου από την Ρώμη. Το σχολείο Instituto Comprensivo υποδέχτηκε τις  ομάδες εκπαιδευτικών και μαθητών από όλα τα σχολεία-εταίρους του προγράμματος Erasmus+ (Ισπανία, Πορτογαλία, Ελλάδα) και όλοι μαζί συνεργάστηκαν πάνω στο κοινό θέμα του προγράμματος: «Καθεδρικοί ναοί».

Η αρχιτεκτονική και η ιστορία των καθεδρικών ναών αποτελεί τον πρωταρχικό  στόχο του προγράμματος, καθώς επίσης η χρήση νέων τεχνολογιών για την γνωριμία και προβολή τους. Μέσα όμως από μια τέτοια πολύπλευρη εμπειρία οι στόχοι και οι ορίζοντες διευρύνονται και οι μαθητές ευαισθητοποιούνται και κατανοούν διαφορετικές θρησκευτικές αντιλήψεις και οπτικές, σέβονται την διαφορετικότητα και καλλιεργούν την αντίληψη μια πολυπολιτισμικής και ανεκτικής κοινωνίας στην Ευρώπη.



Οι μαθητές μας είχαν επίσης την ευκαιρία να δουλέψουν ομαδικά με συνομηλίκους τους σε διάφορα βιωματικά εργαστήρια. Μελέτησαν διαφορετικούς ρυθμούς καθεδρικών ναών (γοτθικό, ροκοκό κ.τ.λ.), δημιούργησαν ένα ψηφιδωτό  σύμφωνα με το αρχαιότερο μοτίβο ψηφιδωτού του καθεδρικού ναού του Anagni και κατασκεύασαν από χαρτί ένα τρισδιάστατο ιταλικό καθεδρικό ναό.
Μέσα από τις δραστηριότητες αυτές γνώρισαν την καθημερινότητα ενός τυπικού ιταλικού σχολείου, αντάλλαξαν ιδέες και προβληματισμούς για το σχολείο τους αλλά κυρίως μίλησαν την Αγγλική γλώσσα μέσα σε πραγματικές καταστάσεις που απαιτούν γλωσσικές και επικοινωνιακές δεξιότητες.
Δεν έλειπαν όμως και οι ξεναγήσεις σε σημαντικούς καθεδρικούς ναούς, αββαεία και διάσημα αρχιτεκτονικά μνημεία: COLLOSEO, PIAZZA VENEZIA,FONTANA DI TREVI, PIAZZA DI SPAGNA,VATICANO,το αββαεία του MONTECASSINO και του CASAMARI.
Το ταξίδι αυτό, όπως εξάλλου και όλα τα ταξίδια που έχουν ως βάση τους την ανταλλαγή εμπειριών, παρείχε τόσο στους μαθητές όσο και στους εκπαιδευτικούς τους μοναδικές εμπειρίες που αφορούν όχι μόνο την εκπαιδευτική τους καλλιέργεια αλλά και την γενικότερη πνευματική και πολιτιστική τους ανάπτυξη. Όλες αυτές οι εμπειρίες διευρύνουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες και τους παρέχουν πολύτιμα εφόδια για τη γνώση και τη διαμόρφωση της ελληνικής και ταυτόχρονα ευρωπαϊκής πολιτιστικής τους ταυτότητας.