Τετάρτη 04.12.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξετάζοντας την πορεία της έντεχνης μουσικής κατά το β΄ μισό του 20ού αιώνα (photos)

ΦΕ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ
24 Nov 2024 / 11:49
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Πραγματοποιήθηκε η 8η Μουσικολογική της Φ.Ε. "Μάντζαρος".

Ο θεσμός των Μουσικολογικών Ημερίδων που διοργανώνει σε ετήσια βάση η Φιλαρμονική Εταιρία "Μάντζαρος" συνεχίστηκε το Σάββατο 23 Νοεμβρίου, με την 8η Μουσικολογική Ημερίδα. Φετινή θεματική ήταν "Η έντεχνη μουσική από το 1945 έως το τέλος του 20ού αιώνα", σε συνέχεια της αντίστοιχης περυσινής εκδήλωσης που είχε ως θέμα το α' μισό του αιώνα.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Προέδρου της Φιλαρμονικής, Ιωάννη Τριβιζά, συνολικά επτά ομιλητές ανέπτυξαν διάφορες πτυχές του ζητήματος σε ισάριθμες παρουσιάσεις, χωρισμένες σε τρεις θεματικές ενότητες.

 

 

Η πρώτη εξ αυτών αφορούσε την πορεία της μουσικής κατά την υπ' όψιν περίοδο, σε σχέση με το ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπογράφων (που είχε και την επιμέλεια της όλης διοργάνωσης) παρουσίασε τη θέση της έντεχνης μουσικής κατά τον Ψυχρό Πόλεμο και τη χρήση της ως εργαλείο προπαγάνδας, ενώ η υπ. διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Κατερίνα Τσιούκρα, αναφέρθηκε στις πηγές και στους τρόπους χρηματοδότησης των διαφόρων εκφάνσεων και εκδηλώσεων του μουσικού μοντερνισμού στην Ελλάδα, από τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια μέχρι το 1979.

Η δεύτερη συνεδρία ήταν αφιερωμένη σε ορισμένες από τις σημαντικότερες προσωπικότητες στον χώρο της έντεχνης μουσικής του 20ού αιώνα. Πιο συγκεκριμένα, ο αρχιμουσικός της Φ.Ε. "Μάντζαρος" και επ. διδάκτορας του Ιονίου Πανεπιστημίου, Σωκράτης Άνθης, μίλησε για τον Igor Stravinsky και ειδικότερα για το εμβληματικό έργο του "Η ιστορία του στρατιώτη". Ακολούθως, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου Βέροιας, Γιάννης Δημητρίου, αναφέρθηκε στη ζωή και το έργου του Edgar Varese, ενώ ο Πρόεδρος της Φιλαρμονικής Λιτοχώρου, Απόστολος Γκασδόγκας, μίλησε για τη θέση του Pierre Boulez πάνω στις συνθετικές προτάσεις του εισηγητή της ατονικής μουσικής, Arnold Schoenberg.

Η τρίτη και τελευταία συνεδρία της Ημερίδας ήταν αφιερωμένη στη μπαντιστική μουσική. Εκεί, ο αναπληρωτής αρχιμουσικός της Φ.Ε. "Μάντζαρος" και διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σπύρος Ρουβάς, προέβη σε μια γενική παρουσίαση των κύριων τάσεων, τεχνικών και συνθετών μουσικής για μπάντα μετά τον Β´ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τέλος, ο διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Σταμάτης Ασπιώτης, παρουσίασε ορισμένα από τα σημαντικότερα έργα του ρεπερτορίου της Φ.Ε. "Μάντζαρος" κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια, δίδοντας και τροφή για συζήτηση με το κοινό.

Η επόμενη (9η) Μουσικολογική Ημερίδα της Φ.Ε. "Μάντζαρος" προγραμματίζεται για τον Νοέμβριο του 2025 και θα είναι αφιερωμένη στην ιστορία της Φιλαρμονικής, με αφορμή και τη συμπλήρωση 135 ετών από την ίδρυσή της.

ΦΩΤΟ@ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΑΡΤΙΝΗΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1988. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, στην Ιστορική Μουσικολογία. Ανακοινώσεις του έχουν παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και περιοδικά μουσικολογικού και ιστορικού περιεχομένου. Ως μουσικολόγος έχει συνεργαστεί με φορείς όπως το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών κ.ά. Διδάσκει στο Ωδείο Κερκύρας και είναι υπεύθυνος του Αρχείου της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος».